Szezonsumma 2017: Szinte mindenki elfáradt Párizsra

Évösszefoglalónkat a szezon utolsó Masters-tornájával folytatjuk, amin az amerikai Jack Sock a semmiből előlépve váltotta meg jegyét a londoni ATP Finalsra.

Fedett pálya, harc az utolsó „VB-helyekért”, kifáradt sztárok, „mindent beleadok, mert ez az utolsó versenyem az évben”-mentalitás. Dióhéjban ez szokta jellemezni a párizsi 1000 pontos versenyt. A felsorolt tényezők azonban minden eddiginél felerősödtek idén a Bercy-csarnokban. Olyan versenyzők értek oda a véghajrára, akik általában 2-3 kategóriával gyengébb tornákon ülnek a tűz közelében. Valóságos káosz volt ez a torna.

Hogy mekkora is volt a káosz, azt az ATP Finals utolsó kvalifikációs helyeiért folyó harc mutatta meg. Minden eddiginél több versenyzőnek volt matematikai esélye arra, hogy alanyi jogon vehessen részt az évadzáró 8-as tornán, ám közülük is csak Jo-Wilfired Tsonga (11.), Kevin Anderson (12.), Sam Querrey (10.), Pablo Carreno Busta (8.) és Juan Martin Del Potro (13.) tűzhette ki reális célként. Nos, ezek a teniszezők lemondhattak később ilyesfajta terveikről. Helyettük olyasvalaki lépett előre, akinek a torna kezdetén fogalma sem volt arról, hogy még ő is beleszólhatna ebbe a küzdelembe. A 25 éves amerikai Jack Sockról (16.) van szó, aki az éves ranglistát a 24. helyen kezdte meg a torna kezdetén. Végül ez sem jelentett távolságot, mert szinte a papírformával ellentétes dolgok történtek.

Nadal bebiztosította évvégi világelsőségét, majd térdsérülés miatt visszalépett a tornától
Kép forrása: youtube.com

Kezdődött minden azzal, hogy Roger Federer miután megnyerte rutin szerűen a szülővárosában, Bázelben (ATP 500) megrendezett tornát, visszalépett a Párizs Masterstől, megágyazva ezzel gyakorlatilag Rafael Nadal (1.) évvégi világelsőségének. A spanyol ezt első meccsén biztosította be a koreai Chung ellen, majd a legjobb 8 közé csak nagy küzdelem árán jutott be Pablo Cuevas legyőzésével. A negyeddöntőre azonban nem állt ki, térdsérülés miatt visszalépett. Ennek csak ellenfele a 25 éves szerb, Filip Krajinovic örülhetett. A zombori születésű teniszező a selejtezőn keresztül került főtáblára, ahol egyrészt mások is „eltakarítottak” előle kiemelt versenyzőket, másrészt viszont ő is tett le valamit az asztalra a menetelésért, ugyanis ő húzta keresztül Sam Querrey számításait. Krajinovic 77. volt a világranglistán a torna kezdetén, ez viszont nem volt hátráltató tényező. Az elődöntőben John Isner (9.) volt az ellenfele, aki 2016-ban itt a döntőig jutott el. A magas amerikai joggal célozhatta meg idén a végső tornagyőzelmet, meg is volt ehhez a motiváció, ugyanis egy esetleges sikerrel kvalifikálhatta volna magát Londonra. A szerb azonban tovább írta a saját kis tündérmeséjét és legyőzte Isnert egy roppant szoros meccsen, 6/4 6/7(2) 7/6(5)-ra.

Élete legszebb hete volt ez Filip Krajnovicnak
Kép forrása: thefield.scroll.in

Az alsó ágon is volt azonban olyasvalaki, aki karrierje egyik legemlékezetesebb menetelését vitte véghez: a veterán francia, Julien Benneteau. A 36 éves közönség kedvenc utolsó alkalommal lépett pályára a Bercy-csarnokban, s ha már ezt a döntést hozta meg, méltó búcsút intett. Kiejtette az év felfedezettjét, a 18 éves Denis Shapovalovot, Tsongát, Goffint (7.), majd Marin Cilicet (3.) is, így szabadkártyásként egészen az elődöntőig jutott el. Ott viszont a szinte semmiből előlépő Sock-kal már nem bírt (7/5 6/2), így az amerikai nemhogy élete első Masters-győzelméért, de élete első ATP Finals szerepléséért is harcba szállt a Krajinovic elleni döntőben. Sock elől is gyakorlatilag „eltakarították” az igazán konkurensnek számító versenyzőket és annak ellenére nem kellett nála magasabban rangsorolt teniszezővel játszania, hogy ő volt a legalacsonyabban kvalifikált teniszező, akit kiemeltek: Kyle Edmund, Lucas Poulle (17.) és Fernando Verdasco voltak az ellenfelei az elődöntőt megelőzően.

Julien Benneteau-nak is kijárt a tündérmeséből
Kép forrása: beinsports.com

A fináléban tehát bárki is nyert, élete sikerért érte el, ezt el lehetett előre könyvelni. Ehhez előbb nem kis meglepetésre Krajinovic került, aki két fogadó játékot is megnyert Sock egyével szemben az első szettben. Az amerikai viszont nem hagyta megvalósulni a világraszóló bravúrt. Hasonló módon kiegyenlített, a döntőszettben pedig kidomborodott a rutinbeli különbség, és Sock csak egy játékot veszített el az utolsó játékrészben. 5/7 6/4 6/1-re nyert és két legyet ütött egy csapásra: meglett élete első Masters-sikere, s ezáltal élete első ATP Finals-kvalifikációja is. Úgy, hogy a torna kezdetén utóbbinak esélyéről nem is tudott.

A döntősök
Kép forrása: news.com.au

A 2017-es Párizs Masters igencsak bebizonyította, hogy ebben az évben nagyon sokan elfáradtak a szezon végére, s az, hogy alig volt olyan, aki képes volt ereje teljében teniszezni, kaotikus erőviszonyokat eredményezett. Ezt az állapotot használta ki a legjobban a hamarosan visszavonuló Benneteau, a selejtezős Krajinovic és persze az új bajnok, Sock, aki ezzel a sikerével nem mellesleg Andy Roddick 2010-es Miami győzelme óta az első amerikai teniszező lett, aki megnyert egy Masterst.

Kétség sem fér hozzá, hogy ez volt az évtized egyik legfurcsább tornája.

A kiemelt kép forrása: fansided.com

A hozzászólások le vannak zárva.