Szezonsumma 2017: Megérkeztünk, Nagyvilág?!

Évösszefoglalónkat a magyar férfi tenisz idei történéseivel folytatjuk. Volt bőven minek örülni, s ráadásul elég sok pontján az évnek!

Ha csak az erősebbik nem magyar tenisz eseményeit vesszük szemügyre az elmúlt évekről, nagyon megfogható eredménnyel nem találkozhattunk. Egy-két esztendeje azonban valami elkezdett beindulni, s ez 2017-ben hozta meg a gyümölcsét. Ott volt idén a tenisz a Nemzeti Sport címlapján, és közéleti sajtóorgánumok is foglalkoztak a tenisszel. Fontos kiemelni, hogy a magyar tenisszel! S honfitársaink rá is szolgáltak a közhangulat figyelmére.

A nyíregyházi hős

A pozsonyi bravúrral kezdődött az év

Hogy Magyarország mekkora előrelépést tett ebben a sportágban, szinte összefüggésben áll Fucsovics Mártonnal. Legmagasabban rangsorolt férfi teniszezőnkkel sok minden történt emberileg és szakmailag egyaránt. E történéseknek pedig igencsak pozitív lenyomatai voltak. 2017-et a világranglista 158. helyén kezdte el. Sokak szerint edzője, Sávolt Attila, a legutóbb top 100-ban járó magyar terelte 25 éves tanítványát olyan útra, amilyet a magafajta sportembernek igazán érdemes járnia. Február elején jött az első nagy dobása, mikoris Davis Kupa-válogatottunk Pozsonyban, fedett pályán szállt harcba Szlovákiával az Euro-Afrikai zóna I. csoportjában. A tét a Világcsoport rájátszására való kvalifikáció volt, s a nyíregyházi teniszező vezetésével igencsak meglepő vereséget mért válogatottunk az akkor még világranglista 36. Martin Klizannal kiálló hazaiakra. Marci szó szerint minden meccsét megnyerte azon a hétvégén: Négy szettben legyőzte az első napon Jozef Kovalikot, Balázs Attilával öt szettes csatában megnyerték a párost, majd a párharcot el is döntötte a harmadik napon, Klizant négy játszmában verte meg. Köves Gábor, az új szövetségi kapitány első párharca jobban nem is végződhetett.

Tornagyőzelem az angliai Ilkey-ben, füvön
Kép forrása: atpworldtour.com

Fucsovicsnak ezután sokat nem kellett utaznia. A következő hétvégén ugyanis Budapesten lépett pályára Challenger versenyen, hasonló borításon. Meg is hálálta a közönség támogatását úgy, hogy bejutott a döntőbe szettveszteség nélkül, ott azonban a veterán osztrák, Jürgen Melzerrel nem bírt sajnos. A tavaszi sikertelen selejtezős próbálkozások után újra hazatért, hiszen áprilisban, már salakon, rendezték meg a Gazprom Hungarian Open, ATP 250-es versenyt. Megmutatta, hogy rászolgálta szabadkártyára, hiszen az első körben nagyon simán legyőzte az orosz veterán Mikhail Youzhny-t, majd tisztességesen helyt állt Fernando Verdasco ellen. Az újabb nagy dobás viszont csak egy hónappal később következett az olaszországi Vicenzában, egy Challengeren megszerezte első tornagyőzelmét 2017-ben. Mielőtt következett volna egy újabb siker, főtáblás volt ATP-tornán Stuttgartban, füvön, sikeres selejtező eredményeként. Az angliai Ilkey-ben rendezett újabb Challengeren már sikerült meccset nyernie. Mi több, megnyerte a versenyt, ennek köszönhetően pedig életében először alanyi jogon lehetett ott egy Major torna főtábláján. A sorsolásnál azonban nem volt sok szerencséje, rögtön kifogta a borításon remeklő, később negyeddöntőig jutó és Nadalt kiejtő Gilles Müllert. A luxemburgi teniszezőnek azonban méltó ellenfele volt az első két szettben (7/5 6/4 6/2).

A nyár végén, az amerikai kemény pályás szezonban is hallatott magáról. Egy-két héttel a US Open előtt még Winston-Salemben játszott egy ATP 250-es tornán, ahol sikerült felverekednie magát a selejtezőből a főtáblára. Az éles versenyen aztán egészen a nyolcaddöntőig jutott, mialatt a rendkívül jó képességű Ernests Gulbist is legyőzte két játszmában (7/6(1) 6/2). Következhetett aztán az újabb alanyi jogú GS-részvétel New Yorkban. A US Open első körében a veterán francia, Nicolas Mahuttal játszott, s bizony nem volt messze attól, hogy a páros-klasszist legyőzze: Döntőszettet harcolt ki, s aztán egy pontra volt attól, hogy a győzelemért adogasson, a rutin azonban sajnos a franciát hozta ki győztesen a 6/3 2/6 6/4 2/6 7/6(3)-ra végződő meccsből.

Az oroszok elleni győzelem pillanata
Kép forrása: nepszava.hu

Az a találkozó viszont remekül „megágyazott” az év egyik csúcspontjának, az Oroszország elleni világcsoport rájátszásának, ahol Marci újra húzóember volt. A magyar sport idei évének meghatározó pillanata volt az, mikor a Kopaszi gáton válogatottunk kiharcolta a Világcsoportba való feljutást, 22 év után először. Fucsovics, ahogyan a pozsonyi sikerből, úgy a mostaniból is rendesen kivette a részét. Az első napon az idén berobbanó Andrey Rublevet egy emlékezetes öt szettes csatában győzte le, másnap, újra Balázs Attilával, megnyerte a párost, majd a másik tehetséges oroszt, Karen Khachanovot is megverte, ő ellene viszont elég volt csak három szettet lejátszani. Elképesztő hétvégét zárt Köves Gábor csapata, azóta pedig már az is kiderült, hogy 2018-ban az idei döntős Belgiummal mérkőzünk meg idegenben, immáron a Világcsoport első fordulójában. Emlékezetes momentum volt, ahogyan a székbíró kisebb huzavona után bemondta az out-ot, azután pedig örömmámor lett úrrá az ideiglenes teniszpályán és környezetében.

Fucsovics Marci az év végén már Marin Cilic-nek jelentett konkurenciát
Kép forrása: 24.hu

S bizony, Marci még ezt is tudta fokozni! Október végén előbb még sikerült a stockholmi ATP 250-esen főtáblára jutnia. Ám nem ez volt a lényeg, hanem a következő torna, az 500-as verseny Bázelben, ahol már-már rutin szerűen abszolválta a selejtezőt. „Élesben” azonban eljutott egészen a negyeddöntőig! Mindössze egy játékot engedett az amerikai Donaldsonnak, majd az argentin Mayer ellen már három játék után készülhetett a Marin Cilic elleni negyeddöntőre. A US Open-bajnok horvát pedig igenis emberére akadt. Fucsovics kitette a lelkét a pályára, ahogyan a meccs utáni Facebook-bejegyzésében írta, mindent kiadott magából. Gyakorlatilag mindegyik hátrányos helyzetből visszaküzdötte magát, a döntőszettben pedig két pontra volt a győzelemtől. Marci ezen a meccsen megmutatta tudását a világnak és méltó módon fejezte be a 2017-es szezonját, amit a világranglista 85. helyén zárt.

Garantált tehát a főtábla a 2018-as Australian Openre!

 Vannak még itt azonban mások is…

Balázs Attila

Kép forrása: eldiario.es

Visszatérve a Davis Kupa-sikerre, Fucsovics Márton mellett fontos megemlíteni egy másik „válogatott játékost”, Balázs Attilát. A 28 éves budapesti pontosan a világranglista 200. helyén zárta az évet, de bizony ő is kivette a részét a csapat sikeréből, különösképp a párharcok páros meccsein, azok közül is az oroszok ellenin, ahol ő volt az, aki a magyar kettősből kiemelkedőt nyújtott. Úgy, hogy órákkal előtte még a világranglista 32. Khachanov ellen még görcsökkel küszködött egy igazán szenvedélyes meccs negyedik játszmájában. Slusszpoénok azonban jutottak neki is az egyéni karriert illetően. Két Challengeren, Ostravába és Lisszabonban (mindkettő salakon) az elődöntőig jutott. Az umagi ATP tornán (250) a selejtezőben legyőzte a későbbi top 40-es Rublevet, a főtába első körében a szintén idén remeklő, bosnyák Damir Dzumhurt, majd a következő körben szettet tudott elvenni a későbbi top 10-es David Goffintől.

Piros Zsombor

Kép forrása: menstennisforums.com

Még minden vele kezdődött 2017-ben. Junior tehetségünk rögtön a korosztályos Australian Open megnyerésével kezdte az évet, majd a 18 éves srác az év második Grand Slam-én, a Roland Garroson is bajnok lett. Párizsban párosban nem talált legyőzőre, partnere a spanyol Nicola Kuhn volt, aki azóta már a top 300 második legfiatalabb versenyzője. Zsombi majd ugyanennyi hellyel mögötte áll (631.), de tőle még nem kell túl sokat elvárni. Aztán Európa-bajnok lett és Wimbledon után elkezdte profi karrierjét.  Jelenlegi célja a fokozatos előrelépés mellett a tapasztalat szerzés is lehet. Megvan benne a potenciál, fényes jövő állhat előtte.

Ez volt tehát a magyar férfi tenisz 2017-ben, mikor egyik remek eredmény követte szinte a másikat, s szerencsére volt is ám miről írni. Csak reménykedni tudunk a hasonló vagy akár jobb folytatásban is 2018-ban, Fucsovics egyéni karrierjét és a Davis Kupa válogatottat illetően egyaránt…

A kiemelt kép forrása: youtube.com

A hozzászólások le vannak zárva.