Szabadkártyásként nyert tornát az amerikai tenisz mostani reménysége

Frances Tiafoe 20 évesen szerezte meg első ATP-sikerét Delray Beachen.

A floridai 250-es kategóriájú kemény pályás torna 26 éves történelmében most először fordul elő, hogy olyas valaki lett bajnok egyéniben, aki szabadkártyával került fel a főtáblára. A szervezők jelen állapotok szerint erre nem is kívánhattak volna jobb delikvenst, mint az amerikai tenisz mostani legnagyobb tehetsége, a 20 éves Frances Tiafoe. Jelenleg a Sierra Leone-i származású fiatalembernek kell javarészt a hátán cipelnie azt a súlyos örökséget, amit még John McEnroe, Pete Sampras, Andre Agassi és Jim Courier hagyott maga után, s amit Andy Roddick is csak hellyel-közzel tudott átvenni még az előző évtizedben.

Tiafoe nyilván még nem abban a helyzetben van, hogy ténylegesen is harcba szálljon Grand Slam-címekért, de karrierje eddig szinte exponenciálisan felfelé ível. 2015-ben kezdődött el profi pályafutása, 17 évesen, de két esztendővel később – tavaly télen – már át is lépte a top 100-as határt. Pont az előző szezonban kezdte el igazán bontogatni szárnyait. Cincinnatiben legyőzte Alexander Zverevet, két héttel később pedig a US Openen, az Arthur Ashe Stadionban ötszettes csatára késztette Roger Federert.

Visszavágott Juan Martin Del Potrónak
Kép forrása: atpworldtour.com

A mögöttünk hagyott héten pedig újabb mérföldkövet ért el. Karrierje első ATP-döntőjébe jutott be, amit rögtön meg is nyert. Kézzel fogható eredménnyel igazolta, miért oszlopos szereplője az ATP World Tour #NextGen-kampányának. Még fontosabb azonban, hogy a diadalhoz korántsem járult a szerencse faktora. A második körben Juan Martin Del Potrót (2.) ejtette ki három szettben (7/6(4) 4/6 7/5), tőle még az Australian Open első körében kapott ki idén, de a magas argentinnek annak ellenére nem volt akkor könnyű dolga, hogy három játszmában nyert. Tiafoe a  legjobb 8 között kortársát, a Melbourne-ben elődöntőig jutó Hyeon Chung-ot (8.) verte meg, a finálét pedig a tavalyi év “üstüköse”, Denis Shapovalov ellen harcolta ki.

A döntőben Peter Gojowczyk-kal mérkőzött meg. A német teniszező sem volt kiemelve, de ő alanyi jogon lehetett ott a főtáblán, tartalmas szereplésére pedig ő is rászolgált. Búcsúztatta John Isnert (6.) és Steve Johnsont is az amerikaiak közül. Harmadjára azonban már nem tudott legyőzni hazai teniszezőt. Tiafoe egy sima és egy kiélezett játszmában diadalmaskodott (6/1 6/4), kereken egy óra alatt. Ennél fiatalabb amerikai bajnoknak legutóbb Andy Roddick révén ünnepelhettek, Wimbledon örök másodikja 2002-es Houston-i sikerekor 19 éves volt mindössze.

Tiafoe a szokásos kézfogás után könnyeivel nehezen küszködve ment ünnepelni csapatához. Szülei annak idején még a polgárháború miatt hagyták el Sierra Leone-t. Múltjának ezen részére pedig a díjátadó beszédében is kitért:

“Nem gondoltam volna fiatalabbként, hogy 20 évesen itt fogok állni tornagyőztesként, hogy nem csak magamra és a családomra leszek utalva. Hihetetlen, hogy itt vagyok és remélem, tovább haladok a most megkezdett úton.”

Ezzel a sikerrel 94 280 amerikai dollárt tehet zsebre, 30 helyet ugrott előre a világranglistán, pontosabban a 61. helyre, ez a pozíció pedig csak eggyel marad el karrierje eddigi csúcsától.

A kiemelt kép forrása: tennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.