Richard Gasquet 12 év után nyert újra tornát füvön

Francia sikerrel zárult a hollandiai ‘s-Hertogenbosch-ban megrendezett Libema Open. Az ATP 250-es torna döntőjében Gasquet honfitársát, Jeremy Chardyt győzte le.

Nem csak Stuttgart adott otthont a füves pályás szezon kezdetének a múlt héten. A holland ‘s-Hertogenbosch már elég régóta megtalálható az ATP World Tour naptárán, időben hol a Roland Garroshoz, hol Wimbledonhoz közelebb. Természetesen a 28. megrendezés sem maradt el, amely során bár nagyon sok meglepetés, azaz kiemeltek váratlan kiesése történt, a végén mégis a torna 2. helyen rangsorolt versenyzője, név szerint Richard Gasquet nevethetett.

2006 óta most nyert először tornát füvön Gasquet
Kép forrása: lequipe.fr

A legszebb egykezes fonák birtokosának kikiáltott francia szettveszteség nélkül jutott el a legjobb 4 közé, útja pedig az orosz Evegny Donskoyon és a görög tehetségen, Stefanos Tsitsipason (5.) át vezetett. Az elődöntőben az ATP World Tour “gengsztere”, Bernard Tomic volt az ellenfele. Az ausztrál botrányhős a selejtezőből jutott fel a főtáblára, s újfent megmutatta, ha csak a tenisszel foglalkozna sokkal messzebb is eljuthatna eddigi legjobb helyezésénél, a világranglista 17. pozíciójánál. Tomic rögtön azzal kezdett, hogy kiejtette a hazaiak kedvencét, Robin Haasét (6.), majd Fernando Verdascót (4.) is. Gasquet-n azonban már nem tudott kifogni, még úgy sem, hogy ő lett az első (s végül az egyetlen), aki játszmát nyert a francia ellen.

A másik ágon is egy francia jutott be a fináléba. Jeremy Chardy nem kiemeltként férkőzött oda 9(!) év után először egy ATP-tornagyőzelem közelébe. Jó szereplésének azért megvolt az előzménye, a Roland Garroson kiejtette az ottani 17. kiemelt Tomas Berdychet, az ezt a tornát megelőző héten pedig a Surbiton-i Challenger tornán – immáron füvön – bajnok lett. Lendülete megmaradt az eggyel magasabb szintre is, második meccsén rögtön az 1. kiemeltet, a szintén francia Adrian Mannarinót búcsúztatta. Több kiemelttel a döntőig nem találkozott az amerikai McDonaldnak és az ausztrál Ebdennek köszönhetően. Előbbi Andreas Seppit (8.), utóbbi a címvédő Gilles Müllert (4.) ejtette ki korábban. Chardy aztán mind a kettejüket legyőzte.

A francia házi döntő előzetesen is Gasquet-győzelmet jósolhatott meg, hiszen egymás elleni mérlegük a meccs előtt 4-1 volt a 2. kiemelt javára. Ráadásul Gasquet mindannyiszor szettveszteség nélkül diadalmaskodott. Nem lett ez végül másképp vasárnap sem. Az első játszmát egy break-nyi előnnyel nyerte meg 32 perc alatt, de a folytatás nem szűkölködött fordulatokban. A második szettben Chardy adogathatott az egyenlítésért, amihez két alkalommal is csak egy pont hiányzott. A szett sorsáról végül rövidítés döntött, ami olyan hektikus volt, hogy az jelentett mini-break-et, ha valaki adogatópontot nyert. Ez Gasquet-nak sikerült többször és 92 perc után már fogadhatta is honfitársa gratuláló kézfogását.

A döntő végeredménye: Gasquet – Chardy 6/3 7/6(5)

A francia teniszezőnek ez volt a 15. tornagyőzelme az ATP World Tour-on a 30. tornadöntőjén. Füves pályás versenyt pedig 12 év után nyert először. 2006-ban, 19 évesen még az egyik legnagyobb üdvöskeként védte meg címét Nottinghamben. Sokat változott azóta a világ, hiszen a nagy ígéretekből végül “csak” három Grand Slam-elődöntő és a stabil top 40-es helyezés lett. Ennél fogva mostani győzelmét tényleg sikernek foghatja fel. Jutalma 250 ranglista pont és 109 310 euró.

A kiemelt kép forrása: dicodusport.fr

A hozzászólások le vannak zárva.