Wimbledon 2018: Stan Wawrinka nyerte a nap rangadóját

Már az első napon meglepetés született. Jelen esetben az annak számít, ha a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci, legyőzi a 6. kiemelt Grigor Dimitrovot.

Grigor Dimitrov Stan Wawrinka ellen- ilyen párosításra örömittasan csettintenek a teniszrajongók, hiszen két olyan versenyzőről van szó, akiket az ATP World Tour élmezőnyében láthattunk az elmúlt években. Most azonban mégis már az első fordulóban összecsapott a két úriember. Ez természetesen azért volt lehetséges, mert Wawrinka pont egy éve vonult kényszer pihenőre térdsérülés, műtét, majd rehabilitáció miatt. Megpróbált ugyan már ez év elején visszatérni, de nem volt egy bölcs döntés, az eredmények nagyon nem jöttek, így sorra bukta el a ranglista pontjait, ha pedig valaki a top 200-on is kívül található meg, bárkit mellé sorsolhatnak az első fordulóra.

Nem a bolgár nyara az idei
Kép forrása: youtube.com

Így fordulhatott elő, hogy rögtön az ATP Finals bajnokával nézhetett farkasszemet. A nagyobb teher nem Wawrinkán volt, hiszen még neki inkább a versenyrutin visszanyerése az elsődleges célja, mintsem a konkrét eredmények. Ellentétben Dimitrovval, aki az első 3-4 hónapban még top 10-es versenyzőhöz méltóan a nagy versenyek zömén eljutott legalább a legjobb 8-ig, Madridtól kezdve azonban 7 meccséből csak 3-at nyert meg. Végül a tétmentesség győzött és a svájci nyert négy szettben. Az elsőt még 6/1-re elveszítette ugyan Wawrinka, de utána egy három játszmán át tartó szoros küzdelem zajlott, melyben a maga javára fordította az állást. Dimitrov két dolognak is “köszönheti” a vereségét: egyrészt nem nagyon tudott labdába rúgni ellenfele első adogatásai mögött (Wawrinka 87 pontból csak 16-ot veszített el); másrészt pedig a 14 kínálkozó fogadóelőnyből csak négyet tudott kihasználni, ebből kettőt is csak abban a bizonyos első szettben, illetve a harmadik játszmát break-előnyből veszítette el.

A svájci teniszező 1/6 7/6(3) 7/6(5) 6/4-re nyert 2 óra 53 perc alatt és készülhet az olasz Thomas Fabiano elleni második körös mérkőzésre. Dimitrov kiesésével egyébként olyan teniszezők gondolkodhatnak egyre komolyabban a negyeddöntő lehetőségén, mint John Isner (9.), Lucas Pouille (17.) vagy éppen a 2016-os döntős Milos Raonic (13.), de hát egy ilyen siker után lehet, Wawrinkát is be lehetne sorolni a pikszisbe.

Volt hétfőn egy másik rangadó is, két francia között. A korábbi kétszeres elődöntős, Richard Gasquet (23.) nem kapott könnyű vetélytársat az első fordulóra jó barátja, Gael Monfils személyében, aki nem hogy megnehezítette a fonák-virtuóz dolgát, hanem három szettben le is győzte (7/6(6) 7/5 6/4).

Kedden az alsó ág is bemutatkozik férfi egyesben. Rajthoz állnak a Roland Garros döntősei, Rafael Nadal (2.) és Dominic Thiem (7.), de pályán lesz Juan Martin Del Potro (5.), Novak Djokovic (12.) és Alexander Zverev (4.) is. Viszont  fontosságukban föléjük emelkedhet magyar szemszögből Fucsovics Márton, aki a francia Julien Benneteau-val mérkőzik meg.

A kiemelt kép forrása: eurosport.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.