Wimbledon 2018: Ez vár ránk a második héten

A szokásos vasárnapi szünnapot kihasználva összefoglaljuk mi történt az első héten, és mi vár ránk hétfőtől az All England Clubban.

A labdarúgó világbajnokság árnyékában hétfőn elkezdődtek a wimbledoni teniszbajnokság küzdelmei, és az angol labdarúgók tettek arról, hogy ezen a két héten Anglia ne Wimbledonra figyeljen. Természetesen az igazi teniszkedvelő közönség továbbra is a wimbledoni füvet preferálja a orosz gyeppel szemben, és volt is mire figyelni, hiszen már az első hét is tartogatott meglepetéseket.

Az első meglepetés Andy Murray idő előtti (vagy inkább utáni) visszalépése volt. A brit most nem kavarta meg annyira a táblát, mint tette azt tavaly a US Open előtt, de azért mindenképpen érdekes, hogy a sorsolást követően esett le neki, hogy még nem áll készen a három nyert játszmára.

Roger Federer megállíthatatlanul robog
Forrás: twitter.com/wimbledon

Felső ág. Roger Federer ága. A svájci előzetesen is a tábla felső részének esélyesének számított, és ez az első hét után sem változott sokat. Illetve annyiban igen, hogy a nyolcszoros győztes esélyei tovább nőttek. Köszönhetően annak, hogy Federer az eddigi három mérkőzésén briliáns játékkal rukkolt elő, játszmaveszteség nélkül jutott a 16 közé, miközben a legnagyobb rivális, a harmadik helyen kiemelt Marin Cilic már a második fordulóban búcsúzott. Hamar csomagolt a horvát Borna Coric is, akivel a nyolcaddöntőben találkozhatott volna, és aki néhány hete legyőzte a hallei fináléban. Természetesen maradtak még olyan játékosok, akik borsot törhetnek a svájci orra alá, gondolunk itt Milos Raonic-ra, aki a hosszú kihagyás után kezdi régi önmagát idézni, vagy ott vannak még a nagy adogatók, a dél-afrikai Kevin Anderson, és az amerikai John Isner. Hogy közölük végül ki találkozik valóban Federerrel, és milyen játékra lesz képes, az még a jövő zenéje, mindenesetre nehéz elképzelni, hogy a vasárnapi fináléban ne a svájci fenomén álljon a háló egyik oldalán.

Nem ennyire egyszerű a helyzet az alsó ágon, még ha a világelső Rafael Nadal meggyőző játékkal is menetel a tábla legalján. A 11-szeres Roland Garros-győztes a tornát követően is biztosan marad a világranglista élén, de alighanem további pontokkal fogja növelni az előnyét. Ehhez első körben le kell győznie a cseh Jiri Vesely-t, majd pedig jöhet a Roland Garros elődöntőjének visszavágója az argentin Juan Martin Del Potro ellen. Tandil tornya eddig szettveszteség nélkül masírozott keresztül a könnyűnek éppen nem mondható ellenfelein, és jó esélye van a francia Gilles Simon ellen is.

A szerb vajon megakadályozhatja a Federer – Nadal döntőt?
Forrás: twitter.com/wimbledon

Az alsó ág másik felén igazán sűrű mezőny jött össze. Itt kapott helyet Dominic Thiem, aki már az első körben feladta a mérkőzését (nincs ebben semmi szokatlan, az már évek óta látszik, hogy az osztrák maximum piknikezni szeret füvön, nagyon nem fekszik neki ez a borítás), de ott volt még Djokovic, Zverev, és Kyrgios is. A negyedik helyen kiemelt fiatal német továbbra sem tud maradandót alkotni Grand Slamen, a második öt játszmás mérkőzését már nem tudta megnyerni, neki a végállomást Ernest Gulbis jelentette. A lett játékos épp azzal a Kei Nishikorival találkozik, aki némi meglepetésre három játszmában győzött az idén (is) titkos esélyesnek tartott Nick Kyrgios ellen. És ott van természetesen Novak Djokovic, akiről Roger Federer és Rafa Nadal árnyékában kevesebbet beszélnek, pedig a szerb eddig fantasztikusan teniszezik. Az eddigi három összecsapásán 91 nyerő mellé mindössze 34 ki nem kényszerített hibát ütött, és az adogatásai mögött is nagyon stabilan, koncentráltan játszik.

Folytatás tehát holnap a következő összecsapásokkal:

Federer – Mannarino, Raonic – McDonald, Nishikori – Gulbis, Isner – Tsitsipas, Monfils – Anderson, Del Potro – Simon, Djokovic – Khachanov, Nadal – Vesely.

Az időjárás jelenleg a spanyol világelsőnek kedvez, a szokatlan meleg, ami előre láthatólag a következő héten sem enyhül, nem tesz jót a wimbledoni fűnek, így a második hét vége felé már “salakos körülmények” várhatnak a játékosokra. A szervezők természetesen mindent megtesznek ennek elkerüléséért.

A hozzászólások le vannak zárva.