Wimbledon 2018: Nadal olyat tett, amire legutóbb csak 7 éve volt képes

Kisebb fajta átkot tört meg a spanyol világelső hétfőn

A Wimbledoni hagyományoknak megfelelően az első vasárnapon, a ”Middle Sunday”-en nem rendeztek meccseket, amik azonban aznap elmaradtak, azokat bőkezűen bepótolták a “Manic Monday”-en, s egy napon rendezték meg férfi egyesben is az összes nyolcaddöntőt.

Így Rafael Nadal (2.) sem maradhatott ki a leosztásból. A Salakkirály ellenfele a negyedik fordulóban a cseh Jiri Vesely volt, aki ugyan csak 93. jelenleg a világranglistán, de nagy szervákra épülő játékával rászolgált hosszú menetelésére, hiszen Diego Schwartzman (14.), majd Fabio Fognini (19.) lett az áldozata az elmúlt fordulókban. A 17-szeres Grand Slam-bajnok azonban egy másik kávéházat képvisel(t), pedig Veselynek nem volt oka megijedni egy világelsőről, elvégre a balkezes cseh győzött már le korábban aktuális ranglista vezetőt, Novak Djokovicot még 2 éve Monte Carlóban.

Sokan attól féltek, hogy Nadal megint “elfogy” a füves pályás idényre – ehhez képest szettveszteség nélkül jutott be a 8 közé
Kép forrása: twitter.com/ByJoeFleming

A 11-szeres Roland Garros-bajnokon azonban nem sok fogást talált. Mindösszesen egy break-labdát tudott kiharcolni, illetve értékesíteni is, de ez a tett is már az ő szempontjából 0-2-es szettállásnál történt. Nadal mindegyik játszmában jóval több nyerőt ütött, mint hibát – kiemelendő a nyitójátszmás teljesítménye: 9 nyerő mellé csak 1 rontás! – emellett pedig jól adogatott (73-ból 56 pontot nyert meg nyitásai mögött). Csak a break-labda kihasználása nem volt ilyen makulátlan, 8 lehetőségből csak 3-at tudott kihasználni. Ám sem ez a kisebb pontatlanság sem az az egy elveszített adogató játék nem volt nehezítő tényező: a harmadik szettben rögtön viszont breakelt, majd odáig is eljutott, hogy kiszerválja a meccset, ami ha kicsit sok időt igénybe véve, de sikerült.

Szűk 2 óra elteltével már fogadhatta is a cseh gratulációját. Nadal ezzel egy kisebbfajta vesszőfutásnak vetett véget Wimbledonban. Bár ezt az évtizedet egy győzelemmel, majd egy döntővel kezdte a sportág szentélyében, de az utána való években nagyon nem termett neki babér itt: az elmúlt 5 alkalommal csak 3-szor játszhatott a negyedik fordulóban is, de ha el is jutott idáig, mindig ez a kör jelentette a végállomást. Most azonban a negyeddöntőre készülhet, ahol Juan Martin Del Potro (5.) vagy Gilles Simon lesz az ellenfele.

További eredmények

1995 és Shuzo Matsuoka után újra van japán negyeddöntőse Wimbledonnak
Kép forrása: twitter.com/ATPWorldTour

Kei Nishikori (24.) teljesítette az úgynevezett “Quarter final-Slamet”, azaz mind a 4 nagy tornán eljutott a legjobb 8 közé. A japánnak már csak innen hiányzott egy 5. fordulós szereplés, amihez ezúttal a magáról rég nem hallató Ernest Gulbist győzte le négy játszmában. Érdekesség, hogy a US Open 2014-es döntőse az elmúlt három meccse mindegyikén egy botrányhőssel kellett játszania: kezdte a sort Bernad Tomic-csal, folytatta Nick Kyrgios-szal (15.), most pedig a nagyvonalú szerencsejátékot sem megvető lettel mérkőzött meg. Nishikorinak sincs még meg a következő ellenfele hivatalosan, de az várhatóan Novak Djokovic (12.) lesz.

Roger Federer (1.) és Milos Raonic (13.) azonban már tudja, kivel mérkőzik majd meg szerdán. A 8-szoros bajnok svájci ellenfele a US Open tavaly döntőse, Kevin Anderson (8.) lesz. A dél-afrikai egy kiélezett, négyszettes meccsen diadalmaskodott Gael Monfils felett. A 2016-os itteni döntős kanadai pedig John Isnerrel (9.) játszik, aki játszmaveszteség nélkül jutott túl a görög tehetségen, Stefanos Tsitsipason (31.)

Végeredmények

A kiemelt kép forrása: twitter.com/SI_Tennis

A hozzászólások le vannak zárva.