US Open 2018: Hát ez durva volt

2018. szeptember 5.
by cort

Patrick Mouratoglou nem beszélt mellé. A francia edző az Eurosport egyik műsorában mondta, hogy ha van mérkőzés, amit az idei US Openen nem szabad kihagyni, akkor az a Rafael Nadal – Dominic Thiem összecsapás legyen. Igaza volt.

Az idei Roland Garros visszavágójának beharangozott mérkőzés minden várakozást felülmúlt. A közel öt órás ütközet mindent felvonultatott, vagy még annál is többet. (Feltéve, hogy a mindennél van több, mert akkor ez a meccs ezt hozta.) Igazi mentális, taktikai, fizikai csata volt ez két gladiátor között.
A mérkőzést az osztrák kezdte jobban, sőt, szenzációsan. Szórta a nyerőket, Nadalnak pedig összesen hét labdamenetet engedélyezett az első szettben. Nem gyakran nullázzák le Nadalt, de azt már ekkor is sejteni lehetett, hogy az igazi csata csak ezután kezdődik. A második játszmában a spanyol is megérkezett a meccsbe, a döntés pedig a szett végére maradt. Nadal előbb elvette Thiem adogatását, és bár az osztrák még visszabreakelte, egy következő break a játszmába került. Nadal egy óra tíz perc után kiegyenlített. A harmadik felvonásban is folytatódott az öldöklő küzdelem. A körülmények nem voltak jobbak, mint az előző napi Federer – Millman összecsapáson. Ismét Thiem került előnybe, 5-3-as vezetésre tett szert, 5-4-nél pedig a szettért adogatott, de Nadal nem csak egyenlített, de sorozatban négy játékot nyerve megfordította a játszmát.

Éjfél is elmúlt, amikor a két játékos nekivágott a folytatásnak. Thiemnek még további két szett kellett a győzelemhez, Nadal ellen ez nem a legegyszerűbb feladat, de az osztrák nem lassított. Meglépett a spanyoltól, aki később ugyan még egyenlíteni tudott, de a rövidítésben Thiem percei következtek, és egyenlíteni tudott.

A döntő felvonásban inkább a spanyolnak állt a zászló, többször is megszorongatta Thiemet, de az osztrák nagyszerű csatában kiharcolta a tie-breaket. Ott még jobban fokozódott a dráma. A két játékos box hol felállva tapsolt, hol csak fél szemmel nézte a történteket. Nadal kétszer is előnybe került, de Thiem visszazárkózott, majd 4 óra 53 perc játék után 6-5-nél Nadal a meccsért fogadott. Thiem irányította a labdamenetet, de lecsapást hibázott, így a tavalyi évhez hasonlóan ismét Rafael Nadal – Juan Martin Del Potro elődöntőt rendeznek a US Openen.

A hozzászólások le vannak zárva.