Federer kilencedjére is bajnok lenne szülővárosában – beharangozó

A bázeli 500-as torna az új játékhét egyik helyszíne.

Ha szezonhajrá, akkor európai fedett pályás versenyek, melyek közül ugyan a párizsi Masters árnyékában kicsit meghúzódik, de kiemelkedik így is a bázeli ATP 500-as kategóriájú torna. Lassan két évtizede ez az esemény nem lehet híres másról, mint Roger Federerről (1.). A sportág kétségbe vonhatatlan legendája ebben a városban nőtt fel, és természetesen ha egészsége engedi, akkor meg is mérettet itt. Eddig összesen 17 alkalommal indult el ezen a tornán, és nyolcszor ő lett a bajnok, köztük tavaly is. Wimbledon és Halle után itt érzi magát a legjobban valószínűleg – alátámaszthatja ezt 66-9-es (!) mérlege.

A 20-szoros Grand Slam-bajnok teniszező, ha valahol javíthat eddigi szezonján, akkor az szülővárosa lehet. Mert ugyan Federer címet védett az Australian Openen, majd a rotterdami menetelése során a világelsőséget is újra megszerezte, idei teljesítménye így is elmarad a tavalyi, káprázatosra sikeredett szezonjától. Olyan váratlan vereségekbe szaladt bele, mint Thanassi Kokkinakis ellen Miamiben, vagy John Millman ellen a US Openen. Másik két kedvenc helyszínén, Halléban (Borna Coric) és Wimbledonban (Kevin Anderson) is legyőzték. Ember legyen persze a talpán, aki meg tudná közelíteni a 2017-ben felállított szintet…

Nem akárhol vághatna vissza John Millmannek Federer
Kép forrása: theweek.in

Azonban kaphat jogos, és szigorú kritikát is a svájci legenda, a bázeli közönség mindig teljes mellszélességgel kiáll kedvence mellett. Federer első ellenfele a szerb Filip Krajinovic lesz, és ha legyőzi az egy éve ilyenkor Párizsban döntőző szerbet, akkor akár a Millman elleni mérkőzés visszavágóját is megrendezhetik a második fordulóban. Az ausztrálnak ehhez a német Jan-Lennard Struffot kell legyőznie. Jack Sockot (5.) sorsolták a negyedébe a kiemeltek közül, de az amerikai nem igazán tudja hozni az eredményeket az elmúlt időszakban, így az ő ágán sokan reménykedhetnek, főleg a stockholmi döntős Ernests Gulbis. A felső ágon továbbá két remek formának örvendő fiatal került: Tokió bajnoka, Daniil Medvedev (7.), és a friss stockholmi győztes, Stefanos Tsitsipas (4.). A papírforma alapján az orosz és a görög mérkőzhet majd meg egymás ellen az elődöntőbe jutásért.

Alexander Zverev és Marin Cilic lehetnek az alsó ág favoritjai
Kép forrása: tt.tennis-warehouse.com

Az alsó ágon is megtalálhatunk egy korábbi bajnokot Marin Cilic (3.) személyében. A hórihorgas horvát abban az évben diadalmaskodott, amikor Federer térdsérülés miatt nem vállalta a részvételt: 2016-ban. Az Australian Open idei döntőse igencsak “beletrafált” a sorsoláskor, hiszen a kanadai tehetség, Denis Shapovalov egy ilyen kategóriájú torna első fordulójában nem ígérkezik túl kellemes ellenfélnek. Ám, ha túl jut a tinédzseren, könnyebb út várhat rá a legjobb négyig, hiszen jelenleg Marco Cecchinato (6.) sem azt a formáját mutatja, mint a Roland Garroson. Ezen az ágon Alexander Zverev (2.) célozhatja még meg a finálét. A fiatal német legutóbb Shanghai-ban játszott, és ott csak a kirobbanó formát mutató Novak Djokovic tudta legyőzni (bár, ő nagyon simán). Nem kapott azonban könnyű sorsolást: Robin Haase lesz az első ellenfele, és ha legyőzi a hollandot, Matthew Ebden, majd akár Stan Wawrinka ellen folytathatja a versenyt.

A főtábla sorsolása megtalálható itt.

A kiemelt kép forrássa: sports.yahoo.com

A hozzászólások le vannak zárva.