Rég nem látott mélységben van a francia és a spanyol tenisz

A franciáknak jelenleg nincs játékosuk a top20-ban, a spanyoloknál pedig Rafael Nadal az egyetlen ilyen. Hasonló mélységeket legutóbb 1996-ban élt meg ez a két nemzet.

Franciaországnak és Spanyolországnak is kilenc-kilenc játékosa van a legjobb százban, a közvetlen élmezőnybe azonban Nadal kivételével senki sem tudta beverekedni magát. A helyzet azért is különösen aggasztó, mert a legtöbb játékosuk már a pályafutása utolsó szakaszában jár. A legfiatalabb francia teniszező, a 20 esztendős Ugo Humbert épp hogy befért a százba, jelenleg a 98. a világranglistán. A spanyoloknál a 21 éves Munar a 76. helyen áll.

1996-ban Cedric Pioline volt a legmagasabban rangsorolt francia játékos a maga 21. helyezésével. 22 év elteltével sikerült megdönteni ezt a negatív rekordot, jelenleg Gasquet a legjobb francia, aki 26. a világranglistán. Nem indult pedig rosszul a 2018-as szezon a franciáknak: az első hat hétben három tornagyőzelmet is bezsebeltek, ezt az év hátralévő részében azonban mindössze kettővel tudták megtoldani. A mérlegük öt darab ATP 250-es serleg és tíz elveszített döntő. A masters versenyek különösen rosszul sikerültek nekik, Richard Gasquet monte-carloi negyeddöntője a legjobb, amit fel tudnak mutatni. Ilyenre 1990. óta nem volt példa.

A spanyolok sem büszkélkedhetnek az idei eredményeikkel, Nadal az egyetlen, aki a az élmezőnyben tudhatja magát – ilyen negatív szezonzárást a franciákhoz hasonlóan szintén 1996-ban tapasztaltak. Carreno Busta tizedikként vágott neki 2018-nak, szeptemberben azonban kiszorult a legjobb húszból és végül 23.-ként zárta a szezont. Bautista-Agut a 20.-ról a 24.-re esett vissza év végére, Ramos-Vinolas pedig annak ellenére, hogy volt a 19. helyen is a ranglistán, végül a 64. helyen végzett.

Kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.