Alexander Zverev egy “kriptonit” Marin Cilic számára

A fiatal német nyerte meg  az ATP Finals második játéknapjának nyitómeccsét.

Kevin Anderson (4.) és Kei Nishikori (7.) vasárnapi győzelme után a szezonzáró ATP Finals másik kvartettje, a Guga Kürten-csoport mutatkozik be hétfőn, a londoni O2-Arénában. A délutáni egyes mérkőzésen Alexander Zvereven (3.) és Marin Cilicen (5.) volt a sor. Ugyan a német áll előrébb a világranglistán, mégis a horvát renoméja nagyobb, elvégre Cilic 2014-ben megnyerte a US Opent, tavaly döntőzött Wimbledonban, idén pedig az Australian Openen, míg Zverev legnagyobb Grand Slam-eredménye egy idén kiszenvedett negyeddöntő a Roland Garrosról. A hétfő délutáni mérkőzés azonban bebizonyította, ahogy a legtöbb sportág, úgy a tenisz hierarchiájában sem nettó alá-fölérendeltségi viszony uralkodik.

Ugyanis hiába van nagyobb rutinja Cilicnek a sokkal mérvadóbb tornákon, Zverev ellen egyszerűen képtelen mérkőzést nyerni mostanság. Még az első összecsapásukat nyerte meg 2015 augusztusában Washingtonban, de onnantól kezdve mind a – most már – hét alkalommal a fiatal német fogadhatta a gratulációt. Az pedig csak még rosszabbul eshet a horvátnak, hogy igazából le sem üti őt a pályáról Zverev, az esetek zömében nüánszok döntöttek egy-egy szettről, ahogyan az történt legutóbbi egymás elleni összecsapásukon, a Római Masters elődöntőjében: akkor a nyitójátszma dőlt el tie-break-ben, amit a német nyert meg 15-13-ra, 5 szettlabdát hárítva.

Cilic megint kikapott Zverevtől
Kép forrása: twitter.com/ATPWorldTour

Újfajta forgatókönyvet pedig az élet nem írt meg nekik mára, mikor nyolcadjára nézhettek farkasszemet egymással. Cilicre amúgy is jellemző, hogy nemhogy szettet, de egy egész mérkőzést képes elveszíteni siker közeli helyzetből (gondoljunk csak arra, amikor 2016-ban, Wimbledonban kikapott Roger Federertől). Történt most ugyanis, hogy a horvát megnyerte rögtön az első fogadójátékát, melyből fakadóan később 5/2-re is vezetett, de a jó memóriával megáldott teniszrajongók már meg sem lepődtek, mikor mégis rövidítésbe torkollott az első játszma. Persze, Zverev is tett a feltámadásért: ugyan egyik fél sem volt képes kevés hibával játszani az első szettben, de a német volt képes arra, hogy valami váratlant húzzon. A befejezés azért neki is nehezére esett, hiszen két játszmalabdát is a saját szervái mögött játszhatott meg, aztán mégis fogadóként jutott előnyhöz, 1 óra 7 perc után.

A második szett elején úgy tűnt, hogy ez a fordítás eldönti az egész mérkőzés végkimenetelét, ám a további nehézségek ellenére megint Cilic került hamarabb break-előnybe, ami azonban rögvest tova is szállt. Fogalmazhatunk úgy is, hogy Alexander Zverev úgy nyerte meg ezt a találkozót két játszmában (2 óra 7 perc alatt), hogy igazi fórban egyik során sem érezhette magát, leszámítva a tie-breakeket. A másodikat már sokkal simábban nyerte meg, csak egy pontot engedett ekkor a horvátnak.

Végeredmény: A. Zverev (német, 3.) – M. Cilic (horvát, 5.) 7/6(5) 7/6(1)

Cilicnek ezzel két mérlege is tovább romlott. Zsinórban a hetedik meccsét veszítette el Zverev ellen és tizedik ATP Finals meccsén a kilencedik vereségét szenvedte el. Ráadásul e két statisztikának is született ma egy metszéspontja, hiszen tavaly ilyenkor, ugyanitt szintúgy összecsaptak, akkor azonban a horvát tudott nyerni egy játszmát (6/4 3/6 6/4).

Ivan Lendl új tanítványa tehát győzelemmel nyitott, ami azért is kulcsfontosságú, mert a jóslatok alapján igazi verseny ebben a csoportban a második helyért lehet majd, az elsőt ugyanis a friss világelső, Novak Djokovic (1.) szerezheti majd meg nagy eséllyel. A szerb is hamarosan megkezdi szereplését az ATP Finalson, mégpedig az újonc amerikai, John Isner (8.) ellen.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/SkySportsNews

A hozzászólások le vannak zárva.