ATP Finals: Zverev legyőzte Federert, de nem élvezi

A fiatal német remek játékkal hiúsította meg a Djokovic – Federer álomdöntőt, de a meccs utáni közvetlen “feed back” nem volt túl felhőtlen.

Az ATP World Tour utolsó hétvégéjéhez érkeztünk, ami azt jelenti, hogy már a szezonzáró ATP Finals elődöntőit rendezték a londoni O2-Arénában. Az idei év legjobb, s egyben legegészségesebb 8 versenyzőjének seregszemléjén először Roger Federer (2.) és Alexander Zverev (3.) mérkőzött meg a döntőbe jutásért. A svájci teniszezőt, aki szinte mindenkinek a kedvence, sokan a mérkőzés győztesének kiáltottak volna ki. Hiszen Zverev kora ellenére elég hamar közel férkőzött az élmezőnyhöz, de egy-két Masters-tornagyőzelmen kívül több eredménnyel nem igazolta legitimitását annak a bizonyos stafétabotnak a jövőbeni legitim birtoklására.

Federer a Llelyton Hewitt-csoport győzteseként esélyesként állhatott ki a szombat délutáni meccsre, de Alexander Zverev megmutatta, hogy a szakírók zöme miért tartja őt a jövő potenciális világelsőjének. Az első szettben, fedett pályás borításhoz mérten adogatóként a felek jobban tudtak érvényesülni, mint a returnök mögött. Zverevnek mégis több babér termett, mikor az ellenfél szervált: pont a legjobbkor, egy game-mel egy esetleges tie-break előtt lett semmi-40-je. Ez három szettlabdát jelentett, melyek közül az elsőt rögtön kihasználta, s meghökkentette kicsit a papírforma eredményben hívőket.

Federer nem volt elég kiegyensúlyozott – ez jelentette végül a különbséget
Kép forrása: twitter.com/bbctennis

Egy teniszező azonban nem véletlenül nyer 20 Grand Slam-tornát. Federer rögtön megvillogtatta klasszisát, az első adódó alkalommal elvette Zverev adogatását. A fiatal német viszont ezen a napon rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott: amint elszenvedett egy break-et, rögtön vissza is vette azt. Ezután jöhetett megint az a pengeélen zajló verseny, ami az első szettben zajlott. Újra rövidítés döntött. Ekkor történt a mérkőzés legemlékezetesebb momentuma. Federer 4-3-ra vezetett, mikor fogadóként igyekezett előnyét megerősíteni. Azonban a labdamenet közben az egyik labdaszedő kisfiú zsebéből kigurult egy labda, ami megzavarta a labdamenetet. A szabályok értelmében ilyenkor meg kell állítani és meg kell ismételni a pontot. Zverev éber szemmel mérlegelte a körülményeket, így “élt a jogaival” – sikerrel.

Az illusztris O2-Aréna közönségének többsége természetesen nem értette a jelenetet, így miután az ominózus 4-3-as Federer vezetés után egy labdamenet kivételével minden pontot Zverev nyert meg, a meccs utáni közvetlen interjúban nem a legpozitívabb ovációt kapta meg a német tehetség. A találkozó utáni kérdéssorozat közepette világosította fel Annabel Croft a nagyérdeműt. Zverev azonban sportemberségéről és a Federer iránti mérhetetlen tiszteletről is egyben tett tanúbizonyságot. Mint nyilatkozta: “elnézést kell kérnem a Federer-rajongóktól, tudom hogy sokan neki szurkoltatok és nem nekem, de a szabály az szabály…”

Végeredmény: A. Zverev (német, 3.) – R. Federer (svájci, 2.) 7/5 7/6(5)

Ilyen érdekes körülmények között derült fény tehát az ATP Finals első döntősére. Zverev ellenfele a vasárnapi fináléban csoportbeli vetélytársa, Novak Djokovic (1.), vagy Kevin Anderson (4.) lesz. A szerb és a dél-afrikai magyar idő szerint 21 órai kezdéssel csap össze.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/ATPWorldTour

A hozzászólások le vannak zárva.