Jobb későn, mint soha – Kevin Anderson

2018. november 21.
by kert

A dél-afrikai óriás igazi későn érő típus, aki nem mindennapi pályaívet járt be, és még magasabbra törne a jövő évben

Pályafutása legsikeresebb szezonján van túl a 32 éves Kevin Anderson. Két ATP tornagyőzelmet aratott New Yorkban és Bécsben, a világranglistán pedig a karriercsúcsot jelentő 5. helyre jött fel novemberben. Az igazán emlékezetes verseny a wimbledoni torna volt számára, ahol Roger Federer negyeddöntős búcsúztatása után az elődöntőben a Grand Slam tornák történetének második leghosszabb mérkőzésén győzedelmeskedett: John Isnert 6 óra 36 perces maratoni csatában múlta felül, a döntő szett 26-24-re végződött.

A maratoni wimbledoni elődöntő után Isnerrel (A kép forrása: https://www.givemesport.com)

A kezdetek pedig nem okvetlenül ígértek fényes sikereket. Öccsével, Greggel Johannesburg egy előkelő negyedében, Sandtonban nőttek fel, hobbiteniszező édesapjuk edzette őket. Bár a korosztályukban mindig kiemelkedtek, Anderson saját bevallása szerint elszigetelve érezte magát a tenisz fontos történéseitől.

Ezért is vette örömmel a család a University of Illinois által kínált sportösztöndíjat, így Kevin honfitársát, Craig Tiley-t követve (aki ma az ausztrál tenisz szövetség vezetője, és az Australian Open versenyigazgatója) 19 évesen az Egyesült Államokba költözött. 2005 és 2007 között három idényt játszott az amerikai egyetemi bajnokságban, ahol párosban nemzeti bajnokságot is nyert. Kuriózum, hogy innen vált profivá, ez nem egy tipikus karrierút a sportágban. Az egyetemen életreszóló barátságokat kötött, és feleségét, a golfozó Kelseyt is itt ismerte meg.

Profi karrierje nehezen indult be, kezdetben főleg Challenger tornákon szerepelt. 2011-ben, 25 évesen nyerte első 250-es ATP versenyét, a hazai pályának számító South Africa Opent. 2013-ban az Ausztrál Openen a negyedik körig jutott, és stabilan a ranglista legjobb 30 játékosa között tudott maradni. 2014-ben már több alkalommal is győzött Top 5-ös játékos ellen, a versenyeken pedig rendszeres résztvevője volt a harmadik-negyedik körös küzdelmeknek. 2015-ben 20 év után ő lett az első dél-afrikai, aki a Top 10-be került. 2016-ban sérülések hátráltatták, vállproblémái mellett egy kisebb bokaműtéten is átesett.

Öccse, Greg szerint azért bontakozott ki ilyen lassan Kevin pályafutása, mert természete szerény, játékstílusa pedig konzervatív, fegyelmezett, kissé befelé forduló. Magas termetéből adódóan brutális szervával és hatalmas tenyeressel rendelkezik, ennek ellenére az erősebb versenyzők ellen ritkán tudott sikeres lenni, nagy nyomás alatt gyakran összeomlott mentálisan. A játékostársak is úgy tartották, hogy Anderson egyszerűen nem elég kíméletlen ahhoz, hogy a csúcsra kerüljön.
Anderson maga ezt mondta erről: “A karizmaid nem tudják, hogy két szett előnyben vagy hátrányban vagy e éppen. Ezzel csak az elméd foglalkozik, ezért úgy gondoltam, hogy minél inkább lecsendesítem odabent magam, annál jobb.”

2017-ben az az Alexis Castorri sportpszichológus csatlakozott Anderson csapatához, aki Andy Murray-nek és Simona Halepnek is segített a lelki akadályok leküzdésében. Megtanította a félénk óriás Andersonnak, hogy ne szégyellje magasságát a pályán, ne “töpörödjön” össze, hanem próbálja meg a lehető legkényelmesebben érezni magát. Mivel Anderson szenvedélyes gitáros, Castorri azt tanácsolta neki, képzelje magát egy rockkoncertre, lazuljon el és mutassa ki nyíltabban az érzelmeit.

Az eredmény nem maradt el. 2017-ben Anderson szárnyalni kezdett. 31 évesen bejutott élete első Grand Slam döntőjébe a US Openen, ahol Rafael Nadaltól kapott ki, és újra a Top 10 közelébe került. A sikersorozat 2018-ban folytatódott, 2019-re pedig Anderson a legjobb háromba jutást tűzte ki célul. Ehhez a Djokovic-Nadal-Federer triónak is minden bizonnyal lesz néhány szava, nem is beszélve Alexander Zverevről és a többi feltörekvő fiatal teniszezőről.

Feleségével, aki vele és csapatával utazik a tornákra is, együtt készülnek a tenisz utáni életre. Anderson korábbi edzőjével, G.D. Jones-szal és Brian Lutz operatív vezetővel közösen 2016-ban elindították a realifetennis.com oldalt, ahol online teniszkurzust, életmód tanácsokat, mentális tréninget kínálnak. Az előfizetők bennfentes tippeket is kaphatnak egy profi teniszező edzésprogramjáról, felkészüléséről.

A magánéletben Kevin rendkívül intelligens, érdeklődő ember, aki szeret a dolgok mélyére ásni. Ezen tulajdonságai is szerepet játszhattak abban, hogy játékostársai beválasztották az ATP játékostanácsába, ahol jelenleg az alelnöki posztot tölti be. Bár a pályán magabiztosabb, a fair play továbbra is jellemző rá, ő is jelöltje volt az ATP 2018-as, Stefan Edbergről elnevezett sportszerűségi díjának.

A kép forrása: ladykadyanderson Instagram oldala

Szabadidejében szívesen foglalkozik a versenyekre velük utazó kutyájukkal, Lady Kadyvel. Andersonék igazi kutyabolondok, a kedvencnek még saját Instagram profilja is van.

A kiemelt kép forrása: https://www.news.com.au

A hozzászólások le vannak zárva.