Szezonsumma 2018: A király udvara nagyjából szent maradt!

A márciusi Sunshine Doublet a kisebb 250-es, 500-as versenyeket követően felváltotta a salakszezon 3 Masters versenyen. Rafael Nadalt csupán Madridban lehetett elkapni! 

A szokatlanság nem járt eredménnyel…

Fucsovics Márton pályafutásában először játszhatott főtáblásként a salakpályás 1000-es versenyeken. Kihasználható volt a rutintalansága, hogy ezt az atmoszférát, miként kell játszani ezeken a helyszíneken, nem nagyon tapasztalta meg. Monte-Carloban két szettben szenvedett vereséget attól a Daniil Medvedevtől, akit 2017 szeptemberében a Davis Kupában párosban legyőzőtt. Azt tegyük hozzá, az orosz tenisz egyik legtehetségesebb képviselőjétől ki lehet kapni. Ezek után a hazai budapesti verseny sem sikeredett valami fényesre, majd miután Maximilian Marterer Münchenben ismét megverte a 8 között, Rómában a Filipo Baldi elleni vereség már egyértelműen blamának tekinthető. Arról, hogy milyen sikereket ért el Fucsovics Márton Genfben, egy másik cikkben olvashattok!

Fucsovics Márton nem szerepelt valami fényesen a salakpályás Masters
versenyeken

Kép forrása: 24.hu

A salakkirály ismét műszakba állt! 

Rafael Nadal bár hosszú hónapok sérüléséből tért sokadszor vissza, mégis ahogy április elején szerepelt a Davis Kupában, úgy lehetett érezni, nem lesz gond. Monte-Carlo, ami a Roland Garros mellett az egyértelmű felségterülete, megtartotta szokásos erődominanciáját. A Bedene, Kachanov, Thiem, Dimitrov, Nishikori ötös 21 játékot fogott 5 meccs alatt. Ezek után még a spanyol elindult Barcelonában, ahol szintén megállíthatatlan volt. Az elődöntőben David Goffin, a fináléban pedig az idén sikereket és skalpokat halmozó Stefanos Tsitsipas is egy csúnya veréssel hagyta el a pályát. A salakkirálynál benne van általában, hogy valamelyik helyszínen, aki egy igen jó napot fog ki, megverheti. Ez ahogyan tavaly, ismét egy negyeddöntő volt Dominic Thiem ellen, de ezúttal Madridban. Ez az 1 vereségre nem lehetett semmi negatívumot mondani, hiszen senki sem verhetetlen, majd Nadal Rómában megint álljon meg a menet haver játékot játszott a mezőnnyel! Itt voltak ugyan nehézségei, azonban Fogninit szetthátrányból verte, majd az egyre jobb formában lévő Novak Djokovicot is megállította. Azt már sosem tudjuk meg, mi lett volna ha az Alexander Zverev elleni döntőben nincs a harmadik szett elején esőszünet. Mindenesetre Nadal mentálisan sokkal erősebb volt a találkozó végjátékában, megérdemelten mehetett egyértelmű esélyesként a Roland Garrosra!

Nadal a salakpályás dominanciáját leginkább Monte-Carloban gyakorolta a mezőny fölött
Kép forrása: guardian.ng

Pozitívumok a harcias szerbtől a salakszezonban….

Novak Djokovicon látszott, hogy egyre inkább kezdi stabilitását visszanyerni a játékában. Ez a 2018-as salakpályás Masters versenyeken mutatkozott először igazán meg eredményekben is! Monte-Carloban ugyan csak a legjobb 16-ig jutott el, ahol kikapott a salakszezonban igen jól teniszező Dominic Thiemtől, mégis ki lehetett ragadni jó tényezőket a teniszéből. A hercegségben első mérkőzésén takarított Dusan Lajovic ellen, majd a horvát Borna Coricot is két szoros szettben győzte le, ami már azt jelentette, kezd mentálisan egyben lenni. Barcelona és Madrid nem sikerült túl jól Djokovic számára ( Klizantól és Edmundtól szenvedett vereséget), Rómában viszont megindult valami. A szerb a Nadal elleni klasszikusig, nem igazán szenvedve verekedte el magát. A Dolgopolov, Basilashvili, Ramos-Vinolas trión szettveszteség nélkül robogott át, majd az első játszma elvesztése után Nishikori sem tudott vele  mit kezdeni. Az meg, hogy kikapott Rafael Nadaltól az elődöntőben, NA BUMM! Egy színvonalas, küzdelmes találkozóra kényszerítette riválisát, ahol mind a 2 szett szoros volt.

Djokovic főleg Rómában már újra megérezte a győzelem ízét
Kép forrása: 24.hu

Bombaformában a Roland Garros előtt…

Alexander Zverev már korábban is szerepelt jól a salakszezonban, hiszen 2017-ben Rómában diadalmaskodni tudott Novak Djokovicot legyőzve a fináléban. Talán ez volt a német teniszező legkiegyensúlyozottabb salakszezonja, ami után kíváncsian vártuk teljesítményét Párizsban. Zverev Monte-Carloban egy elődöntővel kezdte meg vörös szőnyeges szereplését, ahol miután kissé nehezen vette a kötelező meccseket, szettelőnyből kikapott Kei Nishikoritól. Madrid azonban már jobban sikerült, SŐT! A német azért egyértelműen sokat köszönhetett Dominic Thiemnek, aki kiejtette a legkellemetlenebb akadályt, majd egy igen meggyőző hét végén az osztrákot is mattolta. Ez volt Sascha karrierjének 3. 1000-es tornagyőzelme! Rómában is igen jól ment neki a játék, azonban még az égiek sem akarták, hogy egymás után két Masters tornát nyerjen salakon. Egy végletekig kiélezett mérkőzésen, ahol nagyon domináns teniszt játszott, végül az Ő gratulációját fogadta Rafael Nadal! Egy ilyen salakszezon után tényleg repesve vártuk, jön-e végre Grand Slam tornán is az áttörés, de erről később!

Zverev 2017 után idén is nyert salakpályás 1000-es tornát
Kép forrása: beinsports.com

Kellemes és várható meglepetésemberek! 

Thiem volt az egyetlen , aki legyőzte Rafael Nadalt az egész salakszezonban
Kép forrása: indianexpress.com

Dominic Thiem szereplése felemásra sikeredett az idei salakos turnusban. Monte-Carloban hiába győzte le Novak Djokovicot, a kedvenc 1000-es versenyén szinte legyőzhetetlen Rafael Nadallal képtelen volt mit kezdeni és egy igen csúnya verés lett a jutalma. Madridban viszont jött a taktikaváltás. Igen jó napot fogott ki az osztrák, és Nadal szedte a labdát, Thiem agresszív alapütéseire futkorászva. Thiem ezen a versenyen a dél-afrikai Kevin Andersont is simán legyőzte az elődöntőben, majd neki is el kellett fogadni azt a tényt, hogy Alexander Zverev idén is nyer egy salakpályás 1000-es versenyt, ezúttal a spanyol fővárosban. Szép eredmény volt a döntő, azonban Rómára leeresztett a lufi és ezt Fabio Fognini kidurrantotta. Dominic Thiem tehát hiába játszott döntőt, most sem sikerült 1000-es versenyt nyernie, igen vegyes teljesítményt nyújtva utazott a Roland Garrosra.

Nishikori Monte-Carloban a döntőig menetelt
Kép forrása: atpworldtour.com

A salakszezon legnagyobb meglepetése, ha még csupán 1 verseny erejéig tartott, Kei Nsihikori Monte-Carloban mutatott játéka volt, ami szót érdemel. A japán nem kapott könnyű kezdést, mégis legyőzte döntő szettben a cseh Tomas Berdychet. Ezek után hazaküldte a Fucsovics Mártont két szettben kiejtő Daniil Medvedevet, majd az olasz Andreas Seppit döntő szettben búcsúztatta a nyolc közé jutásért. Jöttek az igen húzós ellenfelek, azonban ezen a tornán Nishikorinak kevés ember állhatott az útjába. A negyeddöntőben Nishikori aktuális remek formáját a horvát Marin Cilic, a legjobb 4 között, pedig Alexander Zverev sínylette meg. A nem éppen túl nagy jutalma az lett a 2014-es US Open döntősének egy ilyen káprázatos hetet követően, hogy egy kikezdhetetlen Nadallal megmérkőzhet a döntőben. Első ATP 1000-es győzelmére Michael Chang tanítványának, hiszen a spanyollal ugyan akadtak szép ütésváltásai a fináléban, esélye nem igazán volt! Meglepően szépre sikeredett Nishikori Monte-Carlo-i szereplése, ezek után Madridban ( első forduló ) és Rómában ( negyeddöntő ) is Novak Djokovic állta az útját.

Hamarosan pedig visszatekintünk az év második Grand Slam tornájának legfontosabb történéseire! Megtudjuk miként koronázta meg Rafael Nadal a sikeres salakszezonját a La Undecimával! 

Kiemelt kép forrása: youtube.com

A hozzászólások le vannak zárva.