Szezonsumma 2018: A La Undecima krónikája

Rafael Nadal ismét érinthetetlen volt kedvenc helyszínén. A salak borítás királya csupán egy szettet volt hajlandó adományozni 11. győzelménél! 

Gyors búcsú Párizstól! 

Fucsovics a Roland Garroson igen hamar búcsúzott
Kép forrása: 24.hu

Először is essen néhány szó Fucsovics Mártonról. A magyar játékos első ellenfelének az Australian Open elődöntős, brit Kyle Edmundot választotta a sorsoló program. Miután két igen egymástól eltérő szettet a 2 játékos elosztott egymás között, Edmund tudott emelni játéka színvonalán, és négy szettben továbbjutott. Marci tehát genfi tornagyőzelmével és egy müncheni negyeddöntővel, összességében igen vegyesen zárta ezt a salakszezont, hiszen a svájci tornán kívül nem tudott konstans, jó eredményt elérni.

Kiemeltek, akik igen gyorsan csomagolhattak…

Wawrinka is csak kitöltötte a létszámot Párizsban
Kép forrása: news.abs-cbn.com

Jó néhány kiemelt igen gyorsan vásárolhatott repjegyet, hiszen nem élt meg sok kört a francia fővárosban. Jack Sock első körös búcsúja, már olyan megszokott volt, mint egy évzáró Demjén Ferenc koncert a Papp László Budapest Arénában. Rajta kívül a 2017-es Australian Open elődöntős Grigor Dimitrov ismét kritikán alul teljesített, legyőzője a spanyol Fernando Verdasco volt, aki három szettben érzékeny búcsút vett a bolgártól. Stan Wawrinka sem úgy teniszezett, ahogy azt szerette volna, Guillermo Garcia-Lopez ellen egy szoros mérkőzésen kapott ki öt szettben. A korai kiemelt kiesők volt még Sam Querrey és Tomas Berdych is, viszont ők nem éppen a leggyengébb hazai játékostól szenvedték el vereségüket!

Kiemelkedő teljesítmények a francia fővárosban…

A Roland Garros egyik üde színfoltja a 2017-es US Openen már szárnyait bontogató Diego Schwartzman volt. Az argentin teniszezőnek az első 2 meccse már rutinmunkának számított a hazai Calvin Hemery és a cseh Adam Pavlasek ellen, azonban innentől csupán a kihívások következtek a még igen fiatalnak számító játékos számára. A sarat mégis Schwartzman hihetetlen módon állta, legyőzte Borna Coricot három szettben, majd a semmiből kiejtette Kevin Andersont, úgyhogy két játszma előnyben már teljes mértékben a dél-afrikainak állt az a meccs. Rafael Nadal ellen pedig egy igen tisztességes, szép játékot produkálva kapott csak ki. Egy szettet tudott fogni a spanyol ellen, azonban némileg kicsinálta, hogy aznap, amikor neki nagyon ment a játék, az eső közbeszólt. Minden esetre rendkívül pozitív volt látni, az argentin alacsony termete ellenére milyen agresszívan tud játszani.

Schwartzman még Nadalnak is tudott nehéz pillanatokat okozni az idei Roland Garroson
Kép forrása: sport.francetvinfo.fr

A másik óriási szenzáció természetesen Marco Cecchinato párizsi tündermeséje! Budapest bajnoka, akiről körülbelül a torna előtt ennél többet nem lehetett tudni, egy horror ágon rakott le az asztalra nem akármilyen teljesítményt. Annak tükrében nagy dolog, hogy az elején az októberben Baselben döntőt játszó Marius Copil ellen igencsak megszenvedett, mégis mennyire elkapta a fonalat. Az argentin Marco Trungelitti ellen már három szettes győzelemnek örülhetett, majd az első nagy skalpjaként búcsút vettünk a 10. helyen kiemelt Pablo Carreno Bustától, aki csak az első szettet nyerte az olasszal szemben. A belga David Goffin még ennyi vizet sem zavart Cecchinato hihetetlen menetelésében, azonban arra már kevesen számítottak, hogy egy igen drámai mérkőzés végén Novak Djokovic gratulációját is Ő fogadhatja. Már pedig Cecchinato pazarul játszva négy szettben, egy rendkívül feszült Tiebreaket követően meghiúsította a Thiem-Djokovic elődöntőt. Az elődöntőben pedig ugyan voltak szép pillanatai, azonban az osztrák fejben erősebb volt az első két szett végjátékában, majd Thiem könnyen belőtte magát a döntőbe. Marco Cecchinato remek tornát tudhat maga mögött, ember legyen a talpán, aki tippelt volna ilyen szintű meglepetést Párizsban.

A budapesti bajnok egészen az elődöntőig menetelt Párizsban
Kép forrása: youtube.com

Úton a döntő felé…

Rafael Nadal egy igen látványos mérkőzéssel kezdte meg szereplését, és azért az első fordulóban látszott rajta, hogy még nem igazán melegedett be. Simone Bolelli két szett elvesztése után egy igen szoros, Tiebreakes szettre kényszerítette, ahol a tízszeres bajnok szettlabdákat is hárítva végül lezárta a találkozót. A második forduló már Giudo Pella ellen jóval könnyebbre sikeredett, ahol a spanyol csupán négy játékot veszített el. Richard Gasquetnál tudtuk, hogy a franciának nem lesz sok sansza a jelenlegi Nadal ellen, hiszen ahhoz túl korlátolt összességében a játéka. Maximilian Martereren viszont csodálkozhattunk, aki ugyan nem nyert szettet, azonban mégsem azt a túlságosan ijedős teniszt hozta egy ilyen klasszissal szemben állva a másik térfélen. Diego Schwartzman ellen finoman szólva is jól jött az égi áldás Nadalnak, hiszen szorult a hurok, amikor levonultak. Győzelméhez nem férhetett kétség, azonban Schwartzman szépen nyomás alá helyezte egy bizonyos pontig. Juan Martin Del Potro játékára viszont lehetett negatívumokat mondani, hiszen igen hamar hagyta, hogy a címvédő felőrölje. Az argentinnak csupán egy szettig volt reális esélye, majd teljesen átadva az irányítást végig statisztálta Nadal döntőbe jutását.

Nadalnak Schwartzmannal gyűlt meg leginkább a baja a döntőig
Kép forrása: twitter.com

Thiem Roland Garroson mutatott játékát igen csak kiegyensúlyozottnak lehet nevezni. A fehérorosz Ilya Ivashkát természetesen könnyen hazaküldte, azonban már a legjobb 64-től kezdve nem volt egyszerű az osztrák dolga. A második fordulóban le kellett győznie a valamennyire frissen Barcelónából döntőt hozó Stefanos Tsitsipast, majd az olasz Matteo Berrettini is ellen is oda kellett rendesen figyelnie. A legjobb 16 között viszont már megmutatta, mennyire is szükséges vele számolni a végjátékban. Kei Nishikori is épphogy fogott ellene egy játszmát, majd a magát igencsak kifárasztó Alexander Zverev képtelen volt tempót tartani vele. Az elődöntőben pedig egy remek csatát vívott a torna sötét lovának megítélt Marco Cecchinatoval,  akinél minden tekintetben erősebb volt azon a pénteki napon.

Thiemnek még Alexander Zverev sem tudott nehézséget okozni
Kép forrása: en.rfi.fr

Nadal tizenegyedszer, egyre durvább kimondani…

Két agresszív tenisz találkozott a döntőben. Nadal kedvenc borításán egyszer csak átkapcsol daráló gépezetbe, de persze nem lehetett elmenni amellett milyen gyors ütései vannak az osztráknak. Kíváncsiak voltunk megtörik-e a jég, hiszen Thiem elkapta Nadalt már salakon, azonban tavaly a Roland Garros elődöntőjében ez nem osztott, nem szorzott.

Az első játszmában kegyetlen, öldöklő harc folyt a pályán. Thiem megpróbálta minél jobban ráerőltetni a saját akaratát Nadalra, amivel egy darabig partiban is tudott lenni az akkori világelsővel szemben. Ebben a csatában azonban igen hamar elfáradt és az első szett végjátékára széthullott. Nadal óriási küzdelemben nyerte az első felvonást, és innentől már bele tudta vinni ellenfelét a saját játékába. A folytatásban a spanyol igen nagy fölényben teniszezett, az osztráknak ugyan voltak szép megmozdulásai, de már nem volt meg ugyanaz az agresszió, mint az első szettben. Erre lehetett azért számítani, hiszen amikor valaki belép a küzdőtérre a Philipp Chatrien nem pontosan tudja felmérni mi vár rá, amikor Rafael Nadal áll a másik oldalon. A salakkirály hozott egy bizonyos szintet, ami elegendő volt ahhoz, hogy Thiem itt a második és a harmadik szettet már ne tudja szorossá tenni. Elképesztő ezt leírni is, hogy a Roland Garroson néha a legmagasabb hit is kevés, hogy te két vállra fektesd Rafael Nadalt. A La Decima is igen elképesztő teljesítmény volt részéről, mégis nagyon durva, hogy amikor összeszedte magát, a vörös szőnyegen 2018-ban sem lehetett megverni! Nadal továbbra is egyeduralkodó Páriszban, ki lehet az, aki lerúgja őt egyszer csak a trónról, ha végig egészséges tud maradni?

Nadal 11. Roland Garros győzelme összességében igen egyértelmű volt
Kép forrása: 680news.com

Ez volt tehát Rafael Nadal 11. Roland Garros győzelmének a története. Hamarosan pedig Grand Slam szinten minden idők egyik legnagyobb visszatérésével is megismerkedünk Novak Djokovic wimbledoni győzelme kapcsán! 

Kiemelt kép forrása: bbc.co.uk

 

A hozzászólások le vannak zárva.