Szezonsumma 2018 – Az Australian Open női versenye, Babos Timi Grand Slam győztes

Az egyéni versenyek izgalmai mellett hatalmas magyar sikert hozott a páros döntő

Bár a címvédő Serena Williams és a korábbi kétszeres bajnok fehérorosz Viktorija Azarenka sem indult a 2018-as év első Grand Slam tornáján, azért a női verseny körül akadt érdekesség bőven.
A tét a világelsőség volt, ugyanis hat versenyzőnek is esélye nyílt megszerezni azt, a versenyen elért eredmények függvényében. A legnehezebb dolga a cseh Karolina Pliskovának és a lett, 2017-es Roland Garros győztes Jelena Ostapenkónak volt, nekik a torna megnyerése kellett a ranglista első helyéhez. A dán Caroline Wozniackinak és az ukrán Elina Svitolinának az elődöntőbe, míg a spanyol Garbine Muguruzának a döntőbe jutás lett volna szükséges ahhoz, hogy megelőzzék az aktuális világelső román Simona Halepet.

Ketten viszonylag hamar, a második és a harmadik körben kiestek: Muguruza a tajvani Hszie Szu-vetől, Ostapenko pedig az észt Anett Kontaveittől szenvedett vereséget. Pliskova és Svitolina reményei tovább éltek, ők egyaránt csak a negyeddöntőben búcsúztak, előbbi a későbbi döntős Haleptől, utóbbi pedig a belga Elise Mertenstől kapott ki.

A kép forrása: www.sportsnet.ca

A fináléba Wozniacki és Halep jutott, elődöntőjüket mindketten meccslabdáról fordították meg. Ellenfelükön és a fáradtságon kívül a hőséggel is meg kellett küzdeniük, és mindkettejüket kísérthette két elvesztett Grand Slam döntő szelleme. Végül hatalmas csatában, 2 óra 49 perces mérkőzés után Wozniacki ünnepelhette első major győzelmét. 7-6, 3-6, 6-4-es győzelmének köszönhetően Dánia első női Grand Slam bajnoka a világelsőséget is megszerezte.

Magyar szempontból az egyéni küzdelmek nem hoztak átütő sikert: Stollár Fanny a selejtezőben kényszerült búcsúzni, Babos Tímea pedig a második körben, a spanyol Suárez-Navarrótól szenvedett vereséget 6-4, 2-6, 6-2 arányban.

A kép forrása: https://lobandsmash.com

A női páros versenyről annál kedvesebb emlékeket őrizhetünk, hiszen Babos Timi a francia Kristina Mladenovic oldalán élete első Grand Slam címét szerezte! Babos WTA páros világbajnokként (a cseh Andrea Hlaváčkovával) érkezett Melbourne-be, ahol 3 év után állt újra össze párosuk Mladenoviccsal. A döntőben a második kiemelt orosz Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina kettőst múlták felül 6-4 6-3 arányban. Bár a játék képe női meccshez méltóan hullámzó volt, Babosék végül minden mutatóban jobban bizonyultak az orosz párosnál, megfosztva ezzel őket a karrier Grand Slamtől is.
Babos történelmet írt, az ausztrál teniszbajnokság első magyar győztese lett, és Temesvári Andrea 1986-os páros Roland Garros diadala óta az első magyar GS bajnok is.

Vegyes párosban Timi az indiai Rohan Bopannával szintén döntőt játszott. Jól teniszeztek, meccslabdáig is eljutottak, de sajnos a Gabriela Dabrowski/Mate Pavić páros fordítani tudott és 2–6 6–4 11–9-es rövidítésben ők nyerték a mérkőzést és a trófeát.

A kiemelt kép forrása: www.wikipedia.org / Steve Collins

A hozzászólások le vannak zárva.