Novak Djokovic az utolsó tíz év Grand Slam tornáinak királya?

2019. január 13.
by cort

A számok alapján igen.

Olvasóink minden bizonnyal jól ismerik a nagy négyes tagjait, és azt is aligha kell bárkinek hosszasan ecsetelni, hogy a Big Four mennyire uralta a férfi tenisz utóbbi tíz évét. A világelső mindig a Federer, Nadal, Djokovic, Murray kvartettből került ki, a megnyerhető negyven Grand Slamből pedig harmincötöt az imént felsorolt négy teniszező valamelyike nyert meg (a maradék öt trófeán Wawrinka (3), Del Potro (1) és Cilic (1) osztozkodtak). A napokban találtunk egy érdekes statisztikát, aminek kicsit utána nézve érdekes adatokat, számokat kaptunk az utóbbi tíz év Grand Slam tornáival kapcsolatban.

Bevallom, félve nyúlunk egy-egy ilyen statisztikához, vagy hasonlítjuk össze a nagy négyes tagjait, mert bár ilyenkor egy-egy sportember fantasztikus teljesítményét szeretnénk kiemelni, mégis más játékosok szimpatizánsai ezt a saját kedvencük lejáratásaként élik meg. Nem erről van szó.

De inkább nézzük a számokat. A trófeák számában Djokovic és Nadal szinte fej-fej mellett állnak, a szerb 13, Nadal pedig 12 GS-győzelmet tudhat a magáénak, őket követi Federer (7), és Murray (3). Nincs ebben semmi meglepő, a szerb világelső, valamint a spanyol salakkirály az utóbbi tíz évben gyűjtögette a trófeái legjavát, míg Federer az azt megelőző években volt karrierje csúcsán. A serlegek számában, még ha nincs is olyan jelentős különbség Djokovic és Nadal között, a tornákon szerzett pontok tekintetében viszont annál inkább. A szerb több, mint nyolcezer ponttal gyűjtött többet a spanyolnál, és Federer is tizenegyezer ponttal tudhat kevesebbet Novaknál.

Természetesen lehet azt mondani, hogy “Na de Nadal sokszor sérülés miatt nem indult”, illetve hogy “Federer már évek óta nem játszik Párizsban, így persze hogy a szerb szerezte a legtöbb pontot”, de ha levonjuk a kihagyott tornákat (az esetleges visszalépéseket nem számoltuk bele), és úgy átlagoljuk a pontokat, akkor is látszik, hogy Djokovic átlagosan 1100 pont felett gyűjtött tornánkként. Eszméletlen szám, és talán nem túlzás azt mondani, hogy Novak Djokovic az utóbbi tíz év Grand Slameinek királya.

A hozzászólások le vannak zárva.