AusOpen 2019: Melbourne-től már elköszönt Andy Murray

Hiába volt pályán Federer és Nadal is a nyitónapon, a visszavonulni készülő skót volt reflektorfényben.

Mint az csütörtökön kiderült, Andy Murray sportolói pályafutásából már nagyon nincs sok hátra. A skót teniszező élete legjobb szezonja, 2016 után szenvedett olyan súlyos csípősérülést, mely végül a karrierjének vetett véget. Hogy hol int búcsút a tenisznek, még nem szögezte le, ha a teste engedi, akkor majd nyáron Wimbledonban fog, így egyelőre csak az a biztos, hogy másik legeredményesebb Grand Slam-étől búcsúzott el magyar idő szerint hétfő kora délután.

225. ezen a héten a világranglistán, de az Australian Open történelmében nála több finálét nem bukott el senki, így természetesen megkapta a szabad-kártyát a szervezőktől. Így azonban a főtáblán szereplő többi, 127 vetélytársból bárkit hozzá sorsolhattak az első fordulóra. Fortuna nem volt túl kegyes a korábbi világelsővel, hiszen a férfi egyes 23. kiemeltjét, a spanyol Roberto Bautista Agutot kapta ellenfélül, aki nem csak helyezésével büszkélkedhet, hanem azzal is hogy két hete begyűjtötte a világelső Novak Djokovic skalpját a dohai elődöntőben, majd a tornagyőzelmet is megkaparintotta Tomas Berdych ellen.

Nem maradt Dohában a spanyol jó formája.
Kép forrása: twitter.com/ITF_Tennis

A veleszületett adottságbeli különbségeket a játékosok egészsége tette érvénytelenné jóformán. Bautista Agut megnyerte az első két játszmát, mind a kettőt úgy, hogy egy spanyol adogatójátékban Murray break-lehetőségek előtt állt, de azokat elszalasztotta, ami megbosszulta önmagát. Szoros szettek voltak, de a mérleg nyelvét az döntötte a skóttal ellenkező irányba, hogy ki mennyit tudott versenyezni az elmúlt másfél évben.

A harmadik szett elején az utolsó szalmaszál is elporladni látszott, miután Murray újra elveszítette a szerváját, viszont hiányérzete lett volna az embernek, ha bármiféle “show” nélkül intett volna búcsút a Melbourne Parknak. A break-re rögtön break-kel válaszolt, majd később rövidítésben kiharcolta a szépítést. A negyedik játszma alakult a legkiélezettebben, itt a felek már el sem tudták venni a másik adogatását, de az újabb tie-break-ben igencsak kinyílt az olló, mégpedig a háromszoros Grand Slam-bajnok felé, így 58 perc alatt az egyenlítés is összejött.

Murray édesanyja, Judy állva tapsol, tőle nekünk balra bátyja, a páros-klasszis Jamie. Egy sorral előrébb a jobb szélen ülő kopasz úriember pedig Jamie Delgado, az edzője.
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Sokaknak Andre Agassi és Marcos Bagdhatis összecsapása a 2006-os US Openről ugorhatott be. Akkor a kopasz amerikai búcsútornáján sérülésektől szenvedve megnyert egy meccset 0-2-es szetthátrányból. A történelem azonban most nem ismétlődött meg. A skót a döntőjátszmára elfáradt és csak kettő játékot tudott megnyerni. A mérkőzés atmoszférája azonban magáért beszélt, a közönség a kétszeres olimpiai bajnok mellett állt, nem is elsősorban a győzelméért szorítottak, hanem azért, hogy méltó módon köszönjön el Ausztráliától.

Végeredmény: R. Bautista Agut (spanyol, 23.) – A. Murray (brit, szabad-kártyás) 6/4 6/4 6/7(5) 6/7(4) 6/2

A meccs után természetesen Murray-t is meginterjúvolták a pályán. A lovaggá ütött teniszező azt nyilatkozta, hogy ez a mérkőzés méltó lenne ahhoz, hogy lezárja a karrierjét. Ez végül is igaz: a dráma és a küzdelem sem maradt el, mindezek ráadásul 4 óra 19 percen át tartottak.

Bautista Agut pedig továbbra is veretlen még 2019-ben, hibátlan szériáját a hazai kedvenc, John Millman ellen folytathatja a második fordulóban.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

A hozzászólások le vannak zárva.