Nadal: “Szeretek kemény pályán játszani, a testem már kevésbé…”

Christopher Clarey, a The New York Times újságírója a kemény pályán való játékról kérdezte Nadalt a Federer elleni indian wells-i elődöntőtől való visszalépése utáni sajtótájékoztatón, melynek kivonatát a saját twitter oldalán osztotta meg a követőivel.

Clarey: Tényleg csak a kemény pályával van probléma, vagy más borításokon is akadnak gondjaid a testeddel és a térdeddel?

Nadal: Azt hiszem a több, mint 1100, kemény pályán lejátszott mérkőzés a gond. Ha bármilyen kritikát fogalmazok meg a borítással kapcsolatban, úgy tűnhet, hogy mindig negatívan állok hozzá, mikor bajban vagyok, nem igaz? Most is azon a véleményen vagyok, amit már a pályafutásom korábbi szakaszaiban is többször megfogalmaztam. Ha körülnézünk a többi sportág háza táján, és megfigyeljük, hogy milyen borításon, talajon zajlanak a küzdelmek a legmagasabb szinteken, akkor nehezünkre esik még egy ennyire keményet találni, mint amilyenen mi teniszezünk. Szeretek kemény pályán játszani, a testem már kevésbé… Úgy hiszem, más játékosok is hasonlóan vannak ezzel. Szóval amikor a kemény borítás ellen beszélek, akkor azt nem személyes érdekből teszem, mint ahogyan azt sokan hiszik, nem azért, mert többet szeretnék salakon játszani vagy ilyesmi. Egyáltalán nem. Mondom ezt úgy, hogy tudom, semmilyen befolyással nem lesz a mondandóm a pályafutásom alakulására. Nem fog megváltozni a tour. De véleményem szerint sokkal jobb lenne, ha néhány éven belül, mondjuk 15 vagy 20, meg tudnánk oldani, hogy puhább borításokon teniszezzünk a testi épségünk érdekében. Nem csak az aktív pályafutás miatt aggódom. A tenisz után is teljes értékű életet szeretnénk élni, 35, 32, 31 vagy 38 éves korunkban, mikor majd visszavonulunk, amit kicsit nehezen tudok elképzelni ennyi kemény pályán való játék után.

Clarey: Persze, de úgy gondolom, hogy ellenpéldaként ott van Roger Federer, aki 37 évesen is teniszezik. Te most 32 vagy. Érthető a nézőpontod, de tény, hogy manapság hosszabb ideig tart egy-egy játékos pályafutása. Szóval érdekes.

Nadal: Ez nem arról szól, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig teniszezünk, hanem a sérülésekről, amelyek minket sújtanak. Nem arról szól, hogy egyes játékosok meddig tartanak ki és meddig képesek játszani, hanem arról, hogy hány csípősérülést, csípőműtétet, térd- és ízületi problémát látsz, ha körbenézel a touron. Igen, és ahogyan korábban is mondtam, ez nem csak a máról szól, hanem a holnapról is. Elképzelhető, hogy majd 45 évesen vagy hasonló korban fogunk megfizetni érte. Ez nem lenne valami jó. Amikor korábbi legendás teniszezőket látok a tour különböző állomásain járkálni, az nem mindig szívmelengető látvány.

twitter.com / @christophclarey

Kép forrása: tennis365.com