Torinó lesz az ATP Finals új otthona

Az már egy ideje biztosnak tűnt, hogy 2020-ban rendezik utoljára Londonban a Finals-t, most pedig az is kiderült, hogy 2021. és 2025. között Torinó városa ad majd otthont a szezonvégi tornának.

2021-től kezdve öt éven át Olaszország legnagyobb fedett stadionjában, a torinói Pala Alpitour-ban rendezik majd az aktuális szezon nyolc, legjobban teljesítő játékosának főszereplésével zajló ATP Finals-t. A 15 ezer férőhelyes létesítmény korábban különböző nemzetközi kosárlabda és röplabda eseményeknek adott otthont, a 2006-os Téli Olimpia során  pedig itt rendezték a jégkorongmérkőzéseket. Az Olasz Tenisz Szövetség a Sport e Salute SpA társasággal és a helyi kormánnyal karöltve igyekszik majd a londonihoz hasonló színvonalon lebonyolítani a versenyt.

“Gratulálunk Torinónak, amiért ilyen átfogó és meggyőző pályázatot raktak össze. Olaszország jelenti az egyik legnagyobb és legstabilabb piacot az európai tenisz világában, és a római 1000-es torna valamint a milánói Next Gen Finals alkalmával már többször is megmutatták, hogy képesek világszínvonalú tornát rendezni.” – mondta Chris Kermode, az ATP év végén leköszönő elnöke.

Az elmúlt hat esztendőben a londoni O2 aréna évente nagyjából 250 ezer nézőt látott vendégül a Finals alkalmából, ugyanakkor 2018-ban 3.9%-os látogatottságbeli csökkenést könyvelhetett el az előző évhez képest.

“A Finals sikeressége kiemelkedően fontos az ATP számára. Úgy hisszük, hogy Torinónak megvan mindene ahhoz, hogy 12, rendkívül sikeres londoni év utána még magasabb szintre emelje a tornát.” – tette hozzá Kermode a közleményében, majd megköszönte a londoni támogatóknak a sok éven át tartó remek munkát.

A kiválasztási folyamat során Torinó Tokióval, Manchesterrel és Szingapúrral állt harcban a verseny rendezési jogáért, de az ATP elmondása szerint tavaly augusztusban összesen negyven város jelezte rendezői szándékát. A világelső Djokovic 2012. és 2015. között zsinórban négy alkalommal nyert Londonban, ennek ellenére örül a helyszínváltásnak.

“Az ATP Finals a legnagyobb presztízsű torna a versenynaptárban, mely a története során rendszeresen költözött és bejárta a világot. Nagyon izgatott vagyok, hogy 2021.-től Torinóban rendezik.” – mondta Djokovic. “Még hátravan pár év, de biztos vagyok benne, hogy a játékosok izgatottan várják, hogy pályára léphessenek, és remélem én is részese leszek majd ennek a különleges eseménynek.”

A Torinói Finals hivatalos prezentációjára április 29.-én kerül majd sor Milánóban.

Kép forrása: palaalpitour.it