Budapest ad otthont a megújuló Fed Kupa döntőjének

2019. június 27.
by andF

A Davis Kupához hasonló módon alakul át jövőre a Fed Kupa lebonyolítási rendszere, 2020. és 2022. között pedig a budapesti Papp László Sportaréna ad majd otthont a tizenkét csapat részvételével zajló döntőnek.

Az új formátumot a Nemzetközi Tenisz Szövetésg (ITF) a versenynaptárat figyelembe véve a WTA-val, a játékostanáccsal és a nemzeti szövetségekkel való konzultálás után véglegesítette. A döntő november helyett áprilisban zajlik majd, melyen összesen tizenkét nemzet csapata száll harcba a trófeáért.

Tizenhat csapat vehet részt a selejtezőben, melyet február 7-8.-án rendeznek majd az egyes országok otthonában. A nyolc továbbjutó csatlakozhat a tavalyi év döntőseihez, Ausztráliához és Franciaországhoz, valamint a házigazda Magyarországhoz, és egy szabad kártyával induló nemzethez, melynek kiléte még nem ismert.

A 2019-es eredmények alapján Fehéroroszország, Belgium, Brazília, Kanada, Csehország, Németország, Nagy-Britannia, Japán, Kazahsztán, Lettország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Spanyolország, Svájc és az USA válogatott csapatai selejteznek majd a döntőbe jutásért.

A finálé csoportkörös formátummal kezdődik majd, a tizenkét résztvevőt négy darab háromfős csoportba osztják, a csoportelsők pedig az egyenes kieséses rendszerű elődöntőkbe jutnak. A döntős csapatakok számára garantált lesz a következő évi szereplés, míg a 3.-10. helyezettek selejtezőt játszhatnak. A selejtezőkhöz hasonlóan a döntőben is minden találkozó két egyéni és egy páros mérkőzésből fog állni.

“Hatalmas szakmai siker, hogy a Magyar Tenisz Szövetség pályázata ilyen erős nemzetközi mezőnyben tudott nyerni, és így az új formátumú BNP Paribas Fed-kupa döntő rendezési jogát Magyarország kapta meg. Számos WTA és ATP Tour verseny, illetve több mint 100 ITF Pro Circuit torna megrendezése után ezzel a versennyel végleg felkerül Budapest a nemzetközi teniszélet térképére. Nagy örömmel látjuk 2020 és 2022 között vendégül a világot, hogy megtekintsék nálunk a női tenisz legjavát, egyben kihasználnánk az alkalmat, hogy megmutassuk a világnak a magyar női tenisz tehetségeit, és nem utolsó sorban a csodálatos fővárosunkat” – idézte Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnökének nyilatkozatát a huntennis.hu.

“A Fed Kupa sokat fejlődött azóta, hogy tagja voltam az első kiírás győztes csapatának 1963.-ban, de mindig is hű maradt a gyökereihez. Ezek a változások történelmi jelentőségűek, és hűen tükrözik az ITF azon törekvéseit, hogy kiaknázzuk a Fed Kupában rejlő óriási potenciált, és olyan versenyt rendezzünk, ahol a világ legjobb csapatai és játékosai érdemeik szerinti pénzjutalomban részesülnek. Megtiszteltetés a részese lenni annak, hogy a női tenisz legrangosabb csapatversenye egy magasabb szintre lép.” – nyilatkozta Billy Jean King, a Fed Kupa nemzetközi nagykövetévé nemrég kinevezett korábbi kiváló teniszező.

A torna összdíjazása 18 millió dollár lesz, pontosan annyi, mint az idén ősszel rajtoló új Davis Kupáé. A pénzdíjból 12 millió a játékosokat, 6 millió pedig a nemzeti szövetségeket illeti.

A Fed Kupa 2020-as döntője április 14. és 19. között zajlik majd a Papp László Sportarénában, salak borításon.

Forrás

Kép forrása: fedcup.com