Murray Nagy Hármasa, avagy kik dominálják majd a közeljövő teniszét?

A korábbi világelső és egyéniben Cincinnatiben visszatérő Andy Murray szerint 2021 után törhet meg a Djokovic, Nadal és Federer trió dominanciája.

Nem kérdés, hogy előbb-utóbb át kell átadni a stafétát, hiszen még az élő legendák sem képesek dacolni az idő vasfogával. Már évek óta a levegőben lóg a kérdés, hogy meddig lesz  még képes Federer, Nadal és Djokovic vasököllel uralni a tenisz világát. Erre próbált most választ adni Andy Murray, aki szerint 2021-re várható a mostani Nagy Hármas visszaesése, és a jelenlegi, 22 évnél fiatalabb teniszezők veszik majd át a helyüket a ranglista élén.

“Változásokra számítok a közeljövőben, amelyek akár már 12-18 hónap múlva bekövetkezhetnek, de két év múlva biztosan. Úgy gondolom, a változást a mostani fiatalok hozzák majd. Nem állítom, hogy az idősebb játékosok nem nyernek majd egy-két Grand Slam tornát, de nem hiszem, hogy dominálni tudnák a jövő teniszét. A fiatal játékosoktól várom azt, hogy feltornásszák magukat a top 4-5 környékére, és tartósan ott is maradjanak.” – mondta Murray az ATPTour.com-nak.

Djokovic, Nadal és Federer összesen 160 “nagy tornát” nyert, 54 Grand Slamet, 95 Masters-t és 11 ATP Finals-t. Mikor a legjobb formájában volt, Murray-t is mellettük emlegették és Nagy Négyesről beszélhettünk, de a sorozatos sérülései miatt nem tudott olyan hosszú ideig meghatározó játékos lenni, mint társai.

Murray véleménye szerint Felix Auger-Aliassime (19), Stefanos Tsitsipas (21) és Alexander Zverev (22) lehetnek azok, akik a jövőben tartósan ott lehetnek majd a legszűkebb élmezőnyben.

“Kedvelem Felixet, tetszik, ahogyan játszik. Fizikálisan nagyon erős, és mentálisan sem mondható gyengének.” – mondta Murray. “Még mindig nagyon fiatal, szóval időre van szüksége. Tsitsipas játéka szemet gyönyörködtető, kiváló atléta és remek személyiség. Egy élmény nézni, ahogyan teniszezik. Sokoldalú játékos, minden borításon jól teljesít, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki tartósan az élmezőnyben legyen.”

“Zevervben nyilvánvalóan rengeteg a potenciál, és ő az, aki a fiatalok közül a legtöbb tornagyőzelemmel rendelkezik. Néhány rossz hónap után az emberek hajlamosak elfelejteni ezt, és leírják őt, de egy nagyon fiatal játékosról beszélünk, aki még sokat fejlődhet. Jelenleg ők lennének azok [akik átvehetik majd az uralmat], de elképzelhető, hogy van pár 17-18 éves srác, akik szintén képesek lehetnek rá, de nem kísértem figyelemmel a pályafutásukat.”

“Dominic Thiem játszott már Grand Slam döntőt és folyamatosan fejlődik. Kiváló a munkamorálja, nagyszerű játékos. Szerintem nála is eljön az áttörés és képes lesz Grand Slamet nyerni, de nem hiszem, hogy domináns játékossá válik – a jelenlegi legjobbak az ő szempontjából túl sokáig uralták a teniszt.”

Murray az Australian Openen lépett utoljára pályára egyéniben, Cincinnatiben azonban elfogadta a szabad kártyát. Csípőműtétét követően kérdéses volt, hogy egyáltalán képes lesz-e még valaha ütőt ragadni, de néhány páros torna után ismét láthattuk egyesben versenyezni. A skót már az első fordulóban kiesett, Richard Gasquet még túl nagy falatnak bizonyult számára.

Forrás

Kép forrása: nbcsports.com