Wilander szkeptikus Federer és Serena New York-i esélyeit illetően

Néhány nappal a US Open főtáblás küzdelmeinek kezdete előtt Mats Wilander elmondta a véleményét Federerrel és Serena Williams-el kapcsolatban, és Kyrgios helyzetére is kitért.

Az 54 esztendős korábbi világelső teniszező nem igazán hisz abban, hogy Roger Federer valós esélyekkel pályázhat a végső győzelemre Flushing Meadows-ban. A svájci mindenkinél több Grand Slam trófeával rendelkezik, de a US Openen 2008. óta nem tudott nyerni. Tavalyi szereplése különösen pocsékra sikerült, már a negyedik fordulóban vereséget szenvedett John Millmantől.

A 38 éves Federer harmadik kiemeltként vág neki az idei kiírásnak, és elég valószínűnek tűnik, hogy a végső győzelemhez Djokovicsot és Nadalt is le kell majd győznie – előbbivel az elődöntőben, utóbbival a döntőben futhat majd össze a sorsolás alapján. Wilander szerint a világelső Djokovic ellen igencsak meg kell majd szenvednie a svájci maestronak, Nadal ellen viszont jó esélyei lennének annak ellenére, hogy hármuk közül eddig csak a spanyol nyert tornát az elmúlt két hónapban.

“Úgy gondolom, hogy egy Federerrel hasonló cipőben járó teniszezőnek az egymás utáni hét mérkőzés jelenti a legnagyobb nehézséget.” – mondta Wilander az Eurosportnak. “Nem számít, hogy milyen stílusban játszol, ezen a pályán egy nagy szervával rendelkező játékos, de még egy alacsonyan rangsorolt ellenfél is gondot okozhat. Jelenleg Rafael Nadalt tartom az egyetlen olyan játékosnak, aki képes lehet legyőzni Djokovicsot egy ötszettes Grand Slam mérkőzésen.”

Federer legutóbb a wimbledoni döntőben játszott Djokovic ellen, melyet két meccslabdáról veszített el döntő szett tie-breakben. Ez volt zsinórban a negyedik veresége a szerb világelső ellen, Nadallal szemben viszont sokkal ígéretesebb az egymás elleni mutatója: 2015. óta lejátszott hét mérkőzésükből csak az idei Roland Garros-on szenvedett vereséget.

A “Lassan eltűnő” Serena

A női versenyen Serena Williams újra megpróbálhatja beállítani Margaret Court 24 Grand Slam győzelemből álló rekordját. Az amerikai teniszező még mindig nem nyert egyetlen tornát sem, mióta édesanya lett. A legutóbbi öt Grand Slamen háromszor is döntőt játszhatott, legutóbb idén Wimbledonban kapott ki bántóan simán Simona Haleptől. Wilander szerint Serena esetében a legnagyobb probléma az, hogy az ellenfelek már nem félnek tőle úgy, mint korábban.

“Serena megfélemlítési tényezője lassan eltűnőben van, különösen igaz ez a fiatal játékosokkal szemben.” – mondta Wilander. “Az elmúlt négy-öt évben nem tudott kiegyensúlyozottan teljesíteni, nem játszott elég tornán, nem aratott sok sikert. Emiatt a többiek úgy gondolhatják, hogy esélyük van ellene, mivel mentálisan és a játékát illetően is kiegyensúlyozatlannak mutatkozott. A megfélemlítési tényező Serena esetében már nem annyira erős, mint mondjuk Rogernél vagy Rafánál.”

Williams-nek a tavalyi botrányos viselkedését követően a szurkolók felé is van törlesztenivalója. A Naomi Osaka elleni döntőben teljesen kifakadt a mérkőzés székbírójára, Carlos Ramos-ra, aki coaching miatt figyelmeztette őt. Az idei tornán nyolcadik kiemeltként szerepel majd, az első fordulóban pedig Maria Sharapova lesz az ellenfele.

A Kyrgios probléma

Nick Kyrgios folyamatosan gondoskodik arról, hogy beszédtémát szolgáltasson a tenisz világának. Washingtonban a Citi Openen még a tornagyőzelmével hívta fel magára a figyelmet, ezt követően Cincinnatiben azonban ismét a tőle megszokott módon: botrányos viselkedése miatt nyolc darab vétségért összesen 113.000 dollár büntetést kapott. Mats Wilander nagyon bízik abban, hogy a jövőben sokkal gyakrabban láthatjuk majd a washingtoni Kyrgios-t.

“Remélem, hogy nem fog úgy viselkedni, mint Cincinnatiben. Úgy látom, hogy hétről hétre egyre fontosabbá válik számára az, hogy mérkőzéseket nyerjen és jobbá tegye a dolgokat maga körül. Amit Cincinnatiben csinált az nagyon rosszul nézett ki, gyerekek voltak a lelátón, a vulgáris beszéd megengedhetetlen, de az elmúlt hetekben voltak arra utaló jelek, hogy igenis érdekli a játék. Nick nyerni akar, utálja, ha elveszít egy mérkőzést. Szeretne jól játszani, szeretné szórakoztatni a közönséget, de mind ez idáig nem sikerült ezt profihoz méltóan csinálnia.”

Kyrgios a 2015-ös Australian Open óta nem tudott negyeddöntőbe jutni Grand Slam tornán. Ez a US Openen sem lesz könnyű, a legjobb 16 között Tsitsipas állhatja majd az útját.

Forrás

Kép forrása: tennisworldusa.org