ATP Cup: A spanyoloké az utolsó elődöntős hely

2020. január 10.
by maratsafin

Kiemelés alapján a legsimább negyeddöntőnek ígérkezett a spanyol – belga találkozó, de végül nem sok hiányzott a belgák bravúrjához.

A spanyol csapat az egyetlen, ahol két egyéni játékos is a top 10 tagja, míg a belgáknál Goffin mellett csak top százon kívüli játékos lépett pályára.

Az első összecsapáson Roberto Bautista Agut ellenfele az utolsó pillanatban változott, Darcis helyett Coppejans ugrott be a spanyol ellen. Az ATP versenyeken ritkán szereplő belgának utolsó győzelme még tavalyról, éppen Valkusz Máté ellen volt a pozsonyi Challenger tornán, ezért nem sok esélyt lehetett adni a belga játékosnak. Az első szett ennek megfelelően alakult, két breakkel simán 6-1-re hozta a spanyol. A második felvonás már szorosabb volt, egy-egy elbukott adogató játék után 4-3-as belga vezetésnél jött egy nagyon nehéz Bautista Agut adogató játék. A spanyol túlélte a nehéz perceket, majd pedig lebreakelte ellenfelét, és behúzta a meccset. A mezőnyben Bautista Agut az egyetlen, aki négy győzelem mellett szettet sem vesztett még! Meglátjuk mire megy Nick Kyrgios ellen.

A második mérkőzés is a spanyoloknak állt, Goffin a meccs előtt 1-4-re állt a világelsővel szemben, az az egy győzelem egy VB mérkőzés volt. Már az első szett is komoly izgalmakat, és nagy küzdelmet hozott. A mérkőzés elején záporoztak a break lehetőségek, de a breakre egészen az ötödik játékig kellett várni. A 0-40-et nem élte túl Nadal, de hiába került előnybe Goffin, a spanyol rögtön visszabrékelt. Ilyenkor szokott jönni a szokásos forgatókönyv. Nadal felpaprikázza magát, és behúzza a szettet, de most nem ez történt. A világelső hagyott kihasználatlanul három fogadópontot, majd vesztette el az adogató játékát, így a belgának lehetősége volt kiszerválni a szettet, aki élt vele, és kicsit több mint 1 óra után előnybe került.

A második szettnél már feltűnő volt, hogy szokatlanul sok a hiba a spanyolnál, ritka, hogy egy mérkőzésen övé a rosszabb mutató. Rögtön el is bukta az első szerva game-t, később pedig Goffinnek két labdája is volt az 5-2-höz, de a spanyol ekkor megvillant. 4-4-re kiegyenlített, és jöhetett a tie-break. Nadal rendre jól jön ki az ilyen rövidítésekből, de a mai napon karrierje egyik leggyengébb tie-breakjét játszotta. Több hibával, közte kettős hibával bukta el 7-3-ra a rövidítést, és ezzel a meccset is!

Kiegyenlítettek a belgák, jöhetett a páros, amiben ismét nagyszerű teniszt láthattunk. Az esélytelenebb belga páros szépen tartotta a lépést Nadalékkal, az első szettben a fogadóknak sok lapot egyik oldalon sem osztottak. Rövidítés döntött, ahol Nadalék hibáztak többet, és hiába volt szettlabdájuk, hátrányba kerültek. A második játszmában 4-3-as belga vezetésnél jöttek az első fogadó esélyek, de kihasználatlanok maradtak. Nem úgy a spanyoloké, az utolsó fogadójátékuk sikeres volt, jöhetett a meccs tie-break.

Elveszíthet-e Rafael Nadal három rövidítést egy nap? A válasz nem. A világelső játékos, Carreno Busta oldalán magabiztosan, 10-7 re hozta a mindent eldöntő tie-breaket, ezzel pedig ők jutottak az ausztrálok elleni elődöntőbe.

Az elődöntő párosítása:

Ausztrália – Spanyolország, Szerbia – Oroszország

Kép forrása: twitter.com