AusOpen 2020: A világelső jutott utolsóként a nyolc közé

2020. január 27.
by maratsafin

“Ezt a Kyrgiost nagyon szeretem” – mondta Rafa Nadal a meccs után. Nem tudunk vele nem egyetérteni, mint ahogy nem tudunk újra meg újra rácsodálkozni a spanyol versenyzői adottságaira.

Lassan bemelegedő játékosokkal indult a nap (torna?) egyik legjobb meccse. A világelső hagyományosan lassan kezd, míg Kobe Bryant mezében érkező hazai kedvenc talán még az öt szettes csata miatt mozgott rozsdásan. Kyrgios csak egyenlőig jutott, ő viszont a második adogatását elbukta. Nadal simán végig vitte az előnyt, félő volt hamarabb véget ér a meccs mint reméltük.

Utólag biztosnak tűnik, ha a második szett elején Nick nem menti meg az első szerváját, akkor szegényebbek lettünk volna egy élménnyel. A repertoár teljes volt, tweener, alsó szerva, ritmustalan ütések, ászok, nagy hibák, önmagának ostorozása, ellenfél megtapsolása. És mellé egy break, nagyon magas színvonal egyenlített az ausztrál.

Nadal úgy kezdte a harmadikat, ahogy megszoktuk ilyenkor, első hat pont az övé lett, de Kyrgios észnél volt, összesen egy breaklabda volt, az a spanyolnak, de kihasználatlan maradt. A rövidítés Kyrgios hibával kezdődött, és ért véget, de közben azért történt egy-két dolog. Az ausztrál 80%-ban beütötte az elsőt, mégis megnyerte Rafa a fogadópontok egyharmadát, míg az ausztrál egy olyan Nadallal tartotta a lépést, aki húsz nyerővel és hét ki nem kényszerített hibával zárt. A szett végén hiába jött vissza Kyrgios a rövidítésben, 5-5 nél kettőshibát ütött, és bár Nadal szettlabdánál lemásolta az ausztrált, a következőt a hálóba csapta, és a spanyol 2-1-es előnyre tett szert.

A negyedikben villámgyorsan breakelőnybe került a spanyol, és innen kilátástalannak tűnt a harc. Nadal azonban érezhetett valamit, mert folyamatosan próbálkozott a második breakkel, de mindhiába. Kyrgios kapaszkodott a spanyolra, és lecsapott a kínálkozó lehetőségre. Nadal a mérkőzésért adogatott, az ausztrál 15-40 után a másodika breaklabdáját kihasználva visszajött a meccsbe. A rövidítésben ismét a spanyol koncentrált jobban, és 3 óra 42 perc alatt 6-3 3-6 7-6 7-6-tal jutott a nyolc közé, ahol az osztrák Dominic Thiemmel találkozik.