AusOpen 2020: Dominic Thiem legyőzte Nadalt!

Az osztrák teniszező először győzte le a világelsőt Grand Slam-tornán. Ott van ezzel az elődöntőben a kétszeres Roland Garros-finalista.

Ki ne emlékezne Rafael Nadal (1.) és Dominic Thiem (5.) US Open-csatájára 2018-ból? Mikor eldőlt, hogy a Salakkirály és annak legnagyobb kihívója a másfél évvel ezelőtti drámai csata után ismét összecsap egy kemény pályás Grand Slam-meccsen, dörzsölhették tenyereiket a sportág rajongói. Thiem elmúlt egy éve kemény pályán pedig csak tovább tetézhette a várakozásokat. Nos, a drámát megkaptuk, de vajon lehetett-e számítani az osztrák győzelmére?

“A Dominátor” tavaly óta nagyon sokat fejlődött kemény pályán, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Indian Wells Masters megnyerése, két 500-as bajnoki cím (Peking, Bécs) fedett pályán és a döntő a szezonzáró ATP Finalson. Utóbbi során ráadásul néhány napon belül győzte le Roger Federert és Novak Djokovicot is. Ilyen sikerek tudatában joggal hihette magát esélyesnek a harmadik “G.O.A.T.”, Nadal ellen is.

Egymás elleni 14. összecsapásuk az első pontoktól kezdve végig intezív volt és vibráló. Egyik 140 kilométer/óra feletti nyerő követte a másikat. Thiem mindvégig a legitim trónkövetelő szerepében játszott, veszélyt jelentett Nadal szerváira, mégis az osztrák volt az első mindkét szettben, aki először veszítette el az adogatásait. A spanyol világelsővel azonban valami olyasmi történt ma, ami nem nagyon jellemző rá: két egymást követő szettet is úgy veszített el, hogy előtte szerválhatott érte, ráadásul mindkettőben volt egy-egy játszmalabdája a tie-breakek előtt. Hogy mekkora csata zajlott, azt jól bizonyítja, hogy 2 óra 20 perc alatt játszották le az első két szettet.

Fel volt adva a lecke Nadalnak rendesen.
Kép forrása: AFP

Thiem hiper-tenisze úgy működött, hogy közben egyébként Nadal játéka is színvonalas volt. Lehetett azonban arra számítani, hogy az osztrák nem feltétlen fogja a rajttól a célig fenntartani játékát. A harmadik szettben break-lehetőségek nélkül tudták le egyik game-t a másik után, majd egy kissé véletlenszerű, ám egyben kockázatos pillanatban, 4/5-nél Thiem elveszítette az adogatását. Így Nadal szépített, a dráma azonban csak ezután jött.

Ám ahelyett, hogy Nadal feltámadása indult volna meg, break-előnybe került az osztrák, több mint 3 órányi játék után először, Thiem pedig aztán kopogtathatott is a győzelem ajtajánál. 5/4-es vezetésnél szervált a győzelemért, de minden bizonnyal átfutott a fejében a nagy lehetőség és elég könnyen visszaengedte Nadalt a szettbe. Azt gondolhattuk ekkor, hogy a meccsbe is. Nem sokkal később kezdődhetett a meccs harmadik rövidítése, ahol az első 5 pontot a fogadók nyerték meg, ennek tükrében az számított mini-breaknek, ha valaki adogatópontot nyert. S ami az osztráknak nem sikerült 5/4-nél, az sikerült a tie-breakben: két meccslabdához jutott, az elsőt pedig adogatóként játszhatta meg. Thiem hatalmas nyitással kezdett majd közeledve a T-vonalhoz üthetett egy nagy tenyerest: háló, klasszikus dráma. Nadal a következő meccslabdát már a saját szervájánál hárította.

Sokat foglalkozott a külső körülményekkel a spanyol, de a respektet megadta a végén ellenfelének.
Kép forrása: twitter.com/AusOpen

Minden úgy tűnt, hogy ez a találkozót is megfordíthatja. 6-6-nál újra Nadal adogathatott és le is tudta nyomni Thiemet a pályáról. Ő azonban egy necces fonákkereszt elütéssel újabb mérkőzéslabdához jutott. Az osztrák sorsa újra a saját kezében volt, de végül Nadal kaparta ki neki a gesztenyét egy gyermeteg tenyeres rontással. Az elképesztő csata 4 óra 14 percig tartott.

Végeredmény: D. Thiem (5.) – R. Nadal (1.) 7/6(3) 7/6(4) 4/6 7/6(6)

Dominic Thiem először győzte le Grand Slam-tornán Nadalt és először elődöntős az Australian Openen. Következő ellenfele, Alexander Zverev (7.) hasonló mérföldkőhöz érkezett, magyar idő szerint még kora reggel Stan Wawrinka legyőzésével.

A borítókép forrása: twitter.com/TennisTV