AusOpen 2020: Megvan Alexander Zverev első Grand Slam-elődöntője

A hetedik kiemelt német négy szettben búcsúztatta a nyolc között a torna korábbi bajnokát, Stan Wawrinkát.

Magyar idő szerint szerda kora reggel rendezték meg a férfi egyes első felső ági negyeddöntőjét az Australian Openen, és a találkozó végeztével új Grand Slam-elődöntőst avathatunk Alexander Zverev (7.) személyében. A 22 éves német teniszező az elmúlt években már jó párszor bizonyította tehetségét, ám csak azokon a tornákon, ahol egy meccs megnyeréséért kettő szettet kell megnyerni. A GS-eken nyújtott eddigi teljesítménye azonban eddig merőben eltért a Mastersekétől.

Működtek a Zverev-szervák.

2020 elején lehet, hogy kezd átszakadni nála valami? Nem sokan gondolták, hogy pont a rosszul sikerült ATP Kupa szereplés után kezdhet el a sportág közvéleménye ezen gondolkodni. Sascha Zverev azonban elkezdte hozni az eredményeket, ráadásul három nyert szettre menő meccseken. Egyik magabiztos győzelmet aratta a másik után, a nyolcaddöntőben pedig a két tornagyőzelemmel és 14 meccses győzelmi sorozattal bemelegító Andrey Rublevet is négy szettben ejtette ki. Karrierje harmadik GS-negyeddöntőjében Stan Wawrinka (15.) várt rá. Természetesen sokan voltak azok, akik a svájci győzelmét jósolták a közelmúlt rutinja miatt, de a torna 2014-es bajnokának lábában egy négy- és két döntőszettes meccs volt e találkozó előtt. S bár a háromszoros Grand Slam-bajnok újabb negyeddöntőt játszhatott még egy nagy tornán visszatérése óta, az Andreas Seppi és Daniil Medvedev elleni csaták felemészthették.

Vízhólyagokkal küszködött az egész meccsen Wawrinka.

Persze tökéletesen indult minden “Stan the Man” számára, hiszen 6/1-gyel besöpörte a nyitószettet, de a folytatásban nem tudta stabilizálni a játékát. Ellentétben Zverevvel, aki talpra állt a korai pofonból és a következő három szett szinte mindegyikében magabiztosan szervált, mindemellett sokkal precízebben teniszezett, mint a hibákat az idő előrehaladtával egyre jobban halmozó Wawrinka. A találkozó végül 2 óra 22 percig tartott.

Végeredmény: A. Zverev (7.) – S. Wawrinka (15.) 1/6 6/3 6/4 6/2

Azért azt sem szabad elvitatni, hogy Zverev könnyű sorsolást kapott a tornára, első igazán komoly ellenfele csak a korábban említett Rublev volt. Plusz, valamiféle tőle független lépéselőnyben lehetett Wawrinkával szemben is, de a németnek az eddigi években az is nehezére esett a nagy tornákon, hogy hozza a kötelezőket. Ez most az elmúlt másfél-két hétben sikerült neki. Ha azt nézzük, ez is már egy kis fejlődést jelenthet, ám okosabbak talán a pénteki elődöntője után lehetünk, amit Rafael Nadallal (1.) vagy Dominic Thiemmel (5.) fog játszani. Az egy nagyon érdekes meccsnek ígérkezik!

Képek forrása: AFP