AusOpen 2020: Federer a sérülésen túllendült, de Djokovicon nem

Novak Djokovic nyerte az 50. rangadót Roger Federer ellen, ezzel a címvédő és hétszeres bajnok az idei Australian Open első döntőse a férfiaknál.

Magyar idő szerint csütörtök délelőtt rendezték meg az Australian Open férfi egyesének első elődöntőjét. Patinás összecsapásra került sor, hiszen a 16-szoros Grand Slam-győztes Novak Djokovic (2.) csapott össze a 20 győzelemmel rekordernek számító Roger Federerrel (3.), ráadásul egymás ellen immáron az 50. alkalommal.

Míg a címvédő és hétszeres bajnok szerb magabiztosan jutott be a négy közé, addig a svájci örök ifjúnak nem egy csatát kellett megvívnia ugyaneddig. A legnagyobb természetesen az előző fordulóban volt, mikor az amerikai Tennys Sandgren ellen sérülten játszva hárított hét (!) meccslabdát. Ilyen állapotában féltették a svájcit a jó formának örvendő Djokovic ellen, azok után meg pláne, hogy szerdai edzését is kihagyta. A találkozó végül nem maradt el és az előzményekhez képest kimondottan helyt állt pályafutása 46. (!) GS-elődöntőjén.

Nagyon látványosan játszott Federer a mérkőzés elején.
Kép forrása: AFP

Federer taktikája talán az lehetett, hogy „elkezd menekülni az idő elől”. Hiper-agresszívan játszott, ami Djokovicot is meglepte. Habár az első négy játékból hármat a fogadó nyert meg, a svájci így is eljutott a 4/1-es előnyhöz és már ekkor járt 20 nyerő ütésnél (!) és 9 hibánál. Sőt, az ominózus állásnál fogadóként állt 0-40-re, ami három egymást követő labdát jelentett az 5/1-es vezetéshez. Djokovic eddig az állásig ugyanúgy 9 rontott ütést jegyezhetett fel, de csak 3 nyerőt. A szerb végül úgy nyerte meg az első adogató játékát, hogy azt a sírból hozta vissza. S itt megfordult a játszma, de talán a mérkőzés is.

A 38 éves legenda kapott még egy lehetőséget 5/4-nél, hogy adogatóként kerüljön előnybe, a korábbi fordítás után viszont egy új Djokovic érkezett meg a mérkőzésbe. A szerb végül egy sima tie-breakben nyerte meg az első játszmát. Szembeötlő azonban, hogy legnagyobb hátrányát követően 7-2-es nyerő-hiba arányt produkált a játszma hátralevő részében, míg Federernél ez a mutató ugyanebben a periódusban 6-10-re romlott le. A szett egészére nézve Federer 26-19-cel zárt, míg Djokovic 10-11-gyel. Az eredményt nem tudva természetesen a legtöbben a svájcinak adták volna a játszmát, ám a tanulság az, hogy a teniszben az az igazán lényeges, hogy a fontos pontok során hogy és mennyire stabilan játszik az ember.

Djokovic viszont a kezdeti nehézségek után magára talált és három szettben nyerte meg a rangadót.
Kép forrása: twitter.com/BBCSport

Federer a második felvonás előtt az öltözőbe vonult orvosi segítség gyanánt. Azt lehetett hinni, hogy nagy lett a baj, viszont a folytatásra nem nyílott ki az olló kettejük között. Stabilan adogattak mind a ketten, ám mivel Djokovic kezdte a szettet, break nélkül is ő lehetett mindig előnyben. Ezt kihasználva aztán 5/4-nél elvette Federer szerváját és a játszma első nyertes fogadójátéka rögtön egy lépéssel közelebb vitte a győzelemhez.

Grand Slam meccsen a 2010-es évek óta látható Djokovic ellen még egy ereje teljében lévő Federernek is szüksége van az első játszma megnyerésére, így aztán jelen állapotában a 0-2-es hátrány drasztikusan lecsökkentette az esélyeit. A harmadik játszma első fele még úgy telt, mint az előző egésze, de a szett közepén Djokovic újra elvette a svájci szerváját. Az ebből megszerzett előnyét pedig végig is vitte. A szerb 2 óra 18 perc alatt harcolta ki a győzelmet és nyolcadik Australian Open döntőjét, nem mellesleg 27-23-ra módosította a Federer elleni mérlegét.

Végeredmény: N. Djokovic (2.) – R. Federer (3.) 7/6(1) 6/4 6/3

Pályafutása 26. Grand Slam-döntőjén a 17. sikeréért fog harcba szállni. Vasárnapi ellenfele Dominic Thiem (5.) vagy Alexander Zverev (7.) lesz majd, akik magyar idő szerint péntek délelőttől csapnak majd össze.

A borítókép forrása: AFP