Djokovic is kihagyhatja a US Opent

A világelső Novak Djokovic nemrég azt nyilatkozta, hogy több lehetőséget is számba vesz az idény újraindításával kapcsolatban, és az is lehet, hogy nem lesz ott a US Openen.

Rafael Nadal a múlt héten mondta az újságíróknak, hogy a jelenlegi körülmények között nem valószínű, hogy elutazna New Yorkba, Federerről pedig biztosan tudjuk, hogy 2020-ban egyáltalán nem lép már pályára. Időközben a Nagy Hármas harmadik tagja, Novak Djokovic is kilátásba helyezte, hogy kihagyja a US Opent.

Djokovic 18-meccses nyerőszériával kezdte az idényt, megnyerte az ATP Kupát, az Ausztrál Opent és Dubaiban sem talált legyőzőre. A szerb RTS-nek adott nyilatkozata alapján jó esély van arra, hogy legközelebb salakon láthatjuk játszani a világelsőt.

Jelen állás szerint augusztus 31-én kezdődik majd a felforgatott versenynaptár második Grand Slam tornája, a járványhelyzetre való tekintettel szigorú szabályok mellett, melyeket Djokovic ‘extrémként’ aposztrofált.

“Semmi sincs még kőbe vésve, a hónap végén fogom meghozni a döntést.” – idézte az RTS a 17-szeres Grand Slam bajnokot. “A mostani szigorítások mellett 14 napra karanténba kellene vonulnunk azután, hogy földet értünk New Yorkban. Eszerint a legtöbb játékosnak, beleértve jómagamat is, nem lesz hozzáférése a teniszpályákhoz, nem tudunk majd edzeni.”

Szó esett arról, hogy a US Openre érkezők kivételt képeznek majd a kéthetes karantén szabálya alól, és megfelelően elkülönítve elhagyhatják a szállásukat, de hivatalosan ezt még nem erősítették meg.

Az Amerikai Tenisz Szövetség nagyon eltökélt, mindenképp meg szeretnék rendezni a versenyt, nem utolsó sorban amiatt, hogy eleget tegyenek a különböző szponzorációs és tévés szerződéseknek. Djokovic viszont úgy gondolja, hogy korai lenne még újraindítani az idényt, főleg olyan körülmények között, amik jelenleg kilátásban vannak.

“Jelen pillanatban  elképzelhetetlennek tartom a dolgot. Nem lehet Manhattanbe utazni, reptéri szállodában kellene aludnunk, és csak egy csapattag jöhetne velünk a versenyre. Nem lesz közönség, nem lesz jelen a média… Elég extrém körülmények között kellene játszanunk. Nem tudom, hogy működne-e így.” – mondta Djokovic.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy két héttel a US Open után rendeznék a Roland Garrost, melynek versenyigazgatója, Guy Forget abban bízik, hogy nem lesznek teljesen üresek a lelátók.

“Azt tartom jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy számomra szeptemberben indul majd újra az idény, salakon. Madrid, Róma, esetleg még néhány verseny a Roland Garros előtt.” – avatta be terveibe Djokovic az újságírókat. “Nyilván mindannyian azt szeretnénk, ha mihamarabb visszatérhetnénk a pályára, már a US Open előtt és magán a US Openen is. Remélem, hogy így lesz, de ehhez komoly kompromisszumokra van szükség mind a játékosok, mind pedig a versenyszervezők részéről. Meglátjuk, mi történik.”

Forrás

Kép forrása: cnn.com