Pozitív lett egy koronavírus teszt a US Open helyszínén

Néhány nappal a Western & Southern Open indulása előtt a USTA megerősítette, hogy az egyik, helyszínen végzett koronavírus teszt pozitív eredményt mutatott.

A Western & Southern Opent idén biztonsági okokból, a hagyományoktól eltérően nem Cincinnatiben, hanem Flushing Meadowsban, a US Open helyszínén rendezik. A szervezők egy egészségügyi szempontból biztonságos környezetet, úgynevezett buborékot hoztak létre New Yorkban, amely a város magas fertőzöttségi mutatói ellenére lehetővé teszi a tornák megrendezését. A helyszínre látogatókat több csoportba sorolták, az első érkezők közé a játékosok és stábjaik, a játékvezetők és az ATP/WTA dolgozó tartoznak. 1400 koronavírus tesztet végeztek el eddig, melyek közül az egyik pozitív lett – olvasható az Amerikai Tenisz Szövetség (USTA) közleményében.

“A USTA az ATP-vel és a WTA-val együttműködve egy olyan kontrollált környezetet hozott létre, amely lehetővé teszi a Western & Southern Open és a US Open megrendezését. Az orvosi tanácsadók és a fertőző betegségek szakértőinek segítségével teszteket végeztünk, melyek során az egyik pozitív eredményt produkált. New York Állam előírásainak és a verseny egészségügyi és biztonsági protokoljának értelmében az illetőt legalább tíz napra el kell különíteni. A kontakt személyek felkutatását is megkezdtük, hogy megállapítsuk, szükség van-e további intézkedésekre.” – olvasható a USTA keddi közleményében.

Egyelőre csak annyit tudni, hogy a fertőzött személy nem mutatott betegségre utaló tüneteket, és biztosan nem egy játékosról van szó.

A tornákon szereplő játékosok és csapataik számára két szállodát különítettek el Long Islanden. A helyszínen tartózkodóknak tilos lesz Manhattanbe utazniuk, valamint védőmaszkot kell viselniük és be kell tartaniuk a közösségi távolságtartás szabályait.

Több játékos is jelezte, hogy jelen körülmények között nem szeretne részt venni a tornán. A női világranglista első két helyén álló Ashleigh Barty és Simona Halep mellett a két US Open címvédő, Bianca Andreescu és Rafael Nadal sem utazik New Yorkba, viszont a férfi világelső Novak Djokovic, valamint Serena Williams és Andy Murray vállalja a szereplést.

A nagynevű hiányzók ellenére a USTA elnöke, Mike Dowse teljes mértékben elégedett az idei felhozatallal.

“Egyénekről beszélünk, mindenkinek egyénileg kellett meghoznia a döntést, amelyet teljes mértékben tiszteletben tartunk. Ahhoz képest, hogy milyen időket élünk és mennyire megváltozott a világ, nem is lehetnék boldogabb, a kialakult mezőny minden várakozásunkat felülmúlta.” – mondta Dowse.

“Női részről itt lesz tíz korábbi Grand Slam bajnok és hét korábbi világelső, a top100-ból 81 játékos vesz részt a tornán. Ami a férfiakat illeti, a top10 hét tagjai is ide utazik, a top100-at tekintve pedig 90 játékos szereplésére számíthatunk.”

A Western & Southern Open főtáblás mérkőzései szombaton kezdődnek, a US Open pedig a tervek szerint augusztus 31-én, hétfőn rajtol.

Forrás és forrás

Kép forrása: nytimes.com