RG 2020: Beviharzott a döntőbe Iga Swiatek

Továbbra is megállíthatatlan a lengyel tini. Az első női elődöntőben nagyon simán győzte le a torna másik meglepetés-szereplőjét, Nadia Podoroskát.

Csütörtök délután a női elődöntőket rendezik a Roland Garroson. Az első összecsapást a hölgyek két meglepetés-szereplője, a lengyel Iga Swiatek és az argentin Nadia Podoroska játszotta. Amellett, hogy mindkettejük kezére játszottak más eredmények, megdolgoztak azért, hogy ilyen messzire eljussanak. Podoroskának egyenesen a selejtezőből kellett indulnia, hogy aztán az első négy főtáblás forduló után még Elina Svitolinát is legyőzze a nyolc között. Swiatek útja másabb volt kicsivel: a 19 éves lengyel lánynak eleve nagy jövőt jósolnak, így argentin ellenfelével ellentétben nem a teljes ismeretlenségből tört elő, de mindenkit megdöbbentett azzal, ahogyan a 16 között leütötte a pályáról a hölgyek fő esélyesének kikiáltott Simona Halepet.

Swiatek a nyolcaddöntős játékával egyes vélemények szerint a tornagyőzelem új favoritjává lépett elő és ehhez mérten teniszezett pályafutása első Grand Slam-elődöntőjén is. Gyors és támadó, ellenben okos játékát a nagy párizsi szél sem nehezítette meg. Az első játszmában kétszer is elvette Podoroska adogatását és a világranglista e heti 53. helyezettje 37 perc alatt előnybe került. A második szettet is rögtön egy breakkel kezdte meg, mi több, megnyerte a játszma első négy játékát. 6/2 4/0-s állásig mindösszesen egy fogadóelőnyt kellett hárítania, habár ennél az állásnál kicsit visszaesett a játéka és a meccsen először (és utoljára) elveszítette a szerváját, magabiztosan zárta le a mérkőzést 72 perc elteltével. Továbbra sem veszített még szettet a tornán, ráadásul pénteken még a női páros elődöntőjében is jelenése van. Elképesztő.

Ahogyan Podoroska szereplése is az. Felküzdötte magát a kvalifikációból, és a főtáblán világranglista 137. helyezettjeként átverekedte magát a főtáblán is. Garantált számára a top 100 a jövő héttől.

Végeredmény: I. Swiatek (lengyel) – N. Podoroska (argentin, selejtezős) 6/2 6/1

Agnieszka Radwanska 2012-es Wimbledoni szereplése óta először van Grand Slam-döntőse Lengyelországnak, az Open Érában pedig először a Roland Garroson. Ellenfele biztosan egy GS-bajnok hölgy lesz majd a fináléban, az idei Australian Open-győztes Sofia Kenin (4.), vagy a kétszeres Wimbledoni bajnok Petra Kvitova (7.).

Borítókép forrása: eredmenyek.com & AFP