RG 2020: Rafa Nadal beérte Roger Federert! Zseniálisan játszott a döntőben!

Tizenharmadjára is bajnok lett a spanyol a Roland Garroson. A fináléban élete egyik legjobb teljesítményével két- és háromnegyedóra alatt győzte le a világelső Djokovicot.

Rafael Nadal a 13. Garros- és a 20. Grand Slam-címéért játszott, s azért, hogy utóbbival beérje Roger Federert az örökranglistán. Novak Djokovic győzelme azt jelentette volna egyrészt, hogy 18. Grand Slam-címét szerzi meg, amivel Nadalhoz és Federerhez is közelebb kerülhetett volna, másrészt pedig az első teniszező lett volna, aki legyőzi a spanyolt egy Garros-döntőn. Két gladiátor, két élő legenda, egymás ellen 56. alkalommal. Már a meccs kialakultával biztossá vált, hogy történelmi nap lesz ez a tenisznek!

Jöttek-mentek az esőfelhők Párizsban vasárnap. Bár a meccs kezdetének pillanatában sütött a nap a Boulogne-i erdőben, de a szervezők nem kockáztattak: a felújított Philippe Chatrier első évében rögtön fedett pályán rendezték meg a férfi egyes döntőt. A tenisztörténelem első olyan Grand Slam-döntőjét láthattuk, melyet nem nyitott térben kezdtek el. 2012-ben két finálé is volt, melyen időközben húzták be a tetőt az időjárás miatt, az egyik pedig épp az a hatórás thriller volt, amit ez a két kiválóság vívott egymás ellen (a másik pedig Federer és Andy Murray wimbledoni csörtéje).

Mission Impossible: A mérkőzésig senki sem tudta legyőzni Djokovicot 2020-ban, Nadallal azonban ő sem tudott egyszerűen mit kezdeni.
Kép forrása: twitter.com/rolandgarros

Hiába a hűvösebb idő és a befedett pálya, ezek a tényezők nem tették sokkal gyorsabbá a mérkőzés elejét. 32 perc után még csak 4 játékon voltak túl, de mindegyiket a világranglista 2. nyerte meg. A Salakkirály remekül kezdte a találkozót, agresszív játékkal és kevés hibával, amire a szerb világelsőnek úgy sem volt válasza, hogy egyébként ő sem játszott borzalmasan: egyszerűen nem volt válasza a mallorcai zsenialitására. Azonban arra a különbségre, ami az első szettben volt, talán senki sem számított. Nadal 6/0-val szerezte meg a vezetést háromnegyedóra elteltével.

Djokovicnak egy szett és 55 perc után sikerült egyáltalán játékot nyernie. A második játszma nyitógame-jében is viszont három break-labdát kellett hárítania ahhoz, hogy megszakítsa Nadal szériáját, a lendületét viszont nem sikerült. A Salakkirály magasra tette az általa felállított mércét az elmúlt 15 évben, de ennyi idő távlatában is talán élete legjobb teljesítményét tette le kedvenc pályáján. Nyerők számában kicsivel megelőzte őt a szerb (21-25) két szett után, de a ki nem kényszerített hibákban súlyos volt a különbség: Nadalnak másfél óra alatt volt mindösszesen 6 rontása, míg Djokovicnak ötször ennyi (ekkor a labdamenetek átlagos hosszúsága 6 ütés volt). A mallorcai a második szettben kétszer breakelte Djokovicot és alig két óra után már csak egy játszma hiányzott számára, a hőn áhított 20. Grand Slam-győzelemhez.

Remekül alakultak a dolgok a harmadik szett elején is Nadal számára. Kiharcolt egy újabb breaket, de mikor a 4/2-es vezetésért adogatott, kicsit megkopott a játéka. Djokovic megragadta az alkalmat és visszajött a játszmába. Először tudott a meccsen fogadójátékot nyerni, ezt pedig kitörő örömmel fogadta, ahogy egyébként a párizsi közönség is: elvégre 36 GS-cím vetélkedett egymással, szoros meccsre számít az ember két ilyen kiválóság között. Egy játszma erejére ezt meg is kapta a nagyérdemű. Eljutottak a fele 5/5-ig, de itt Djokovic újra megtört, Nadal pedig gond nélkül kiszerválta a mérkőzést.

Végeredmény: R. Nadal (spanyol, 2.) – N. Djokovic (szerb, 1.) 6/0 6/2 7/5

Nadal RG Trophy

Elválaszthatatlanok.
Kép forrása: twitter.com/rolandgarros

Megcsinálta!

Amit pár éve már rebesgettek, most megtörtént. Rafael Nadal ezzel a győzelemmel beérte Roger Federert a Grand Slam-győzelmek számában, s hogy mindenki a számok bűvöletében érezze magát, egy érdekesség: 2020-ban Federer sikereinek száma 20, Nadal sikereinek száma szintén 20. Tizenharmadjára nyerte meg a Roland Garrost és negyedjére úgy, hogy az egész torna alatt nem veszített egy játszmát sem (2008, 2010 és 2017 után). Ez volt a 100. megnyert meccse a sikertörténet 2005-ös indulása óta és ebben az évben ő az első játékos, aki le tudta győzni a világelsőt.

Mérföldkő mérföldkő hátán

Habár nem volt egy izgalmas mérkőzés, de Nadal teljesítménye emlékezetessé tette ezt a napot. S emlékezetes volt az egész torna: őszi Roland Garros, befedhető Chatrier, kivilágítható pályák – végre valahára. Tele volt örömteli pillanatokkal ez a torna, de talán az a legörömtelibb, hogy meg lehetett rendezni…

Borítókép forrása: twitter.com/usopen