Djokovic a bécsi ATP 500-as versenyen indul, kihagyja a Rolex Paris Masterst

Döntésének okairól a szerb Mozzart Sport oldalnak beszélt

Mozgalmas időszakon van túl a szerb világelső Novak Djokovic. A US Opent megelőzően kimagaslóan a legjobb formában játszott, veretlen maradt egész évben, New Yorkban azonban nem sikerült győznie, kizárták. A Roland Garros döntőjében sima vereséget szenvedett a 20. Grand Slam címét bezsebelő Rafael Nadaltól.

Ha mindezekhez hozzávesszük, hogy tavasszal az Adria Touron kirobbant koronavírus fertőzést ő maga és családja is elkapta, valamint belebonyolódott egy kevéssé támogatott, “szakadár” játékos-szakszervezet létrehozásába is, nem csoda, ha mentális kimerültségre panaszkodik:

“A karanténszabályok és a különböző szigorítások miatt az elmúlt hónapokban ugyan nagyon sokat játszottam, de keveset mozdulhattam ki, nem tudtam lazítani. Ez mostanra nagyon kimerített.”

Az év hátralévő részéről így nyilatkozott Djokovic: “Még két versenyen veszek részt, Bécsben és a londoni ATP világbajnokságon. Bécsben már 15 éve nem játszottam, szívesen térek ide vissza.”

Praktikus oka is van azonban, hogy Djokovic Bécset választotta Párizs helyett, az ideiglenes pontszámítási rendszerből adódóan ugyanis jelenleg ez kifizetődőbb. A szerb nem titkolt célja, hogy Federert és Nadalt megelőzve egyszer majd ő legyen a Grand Slam csúcstartó, de ő szeretne a leghosszabb ideig világelső is lenni. Idei év végi elsőségét bebiztosíthatja, ha a bécsi torna megnyerésével 500 pontot szerez.

A rendhagyó 2020-as szezon egyik furcsasága ez, hiszen Djokovic nem veszít pontot akkor sem, ha nem játszik Párizsban, ahol egyébként címvédőként lépne pályára. Ha megőrzi világelsőségét, idén év végén hatodik alkalommal végezne az élen, ezzel beérné Pete Samprast, a világelsőként töltött hetek számában pedig közeledne Roger Federer 310 hetes csúcsához.

Forrás itt és itt

Kiemelt kép forrása: www.emeraldloaded.net