Nadal és Djokovic továbbra is tisztelik egymást

Sok teniszrajongó kíváncsi arra, milyen lehet a viszony a világranglista első két helyezettje között a pályán kívül. Nemrégiben mindketten beszámoltak erről.

Pályán és azon kívül is tiszteletről tesz tanúbizonyságot egymás iránt Novak Djokovic és Rafael Nadal. A teniszrajongók számára örök kérdést jelent, hogy ezek a megnyilvánulások vajon tényleg őszinték-e, vagy csak kötelező diplomáciai körnek szánják? Mindketten tiszta vizet öntöttek a pohárba és megszólaltak – a téma természetesen az volt, hogy Nadal leiskolázta a világelsőt a Roland Garros döntőjében.

“Fontosnak érzem tisztázni a dolgokat kettőnk között: jó kapcsoltatot ápolunk egymással, Novak egy jó ember.” – nyilatkozta Nadal nemrég az el Periódicónak. A sportág szerelmesei a párizsi döntő kapcsán kezdtek el spekulálni: a Salakkirály nagy vereséget mért a szerbre, akinek nem volt sok mondanivalója a mérkőzés után, egyesek pedig némi sértődöttséget próbáltak beleláttatni a dolgokba. Nadal azonban elejébe ment az efféle feltételezéseknek: “Nem  is tudtam vele beszélgetni, csak gratulált nekem a pályán és ennyi, de ez így rendben is van. Nem szívesen tárulkozik ki az ember, ha ennyire kikap, megértem a reakcióját.

A mallorcai azzal vált 20-szoros Grand Slam-győztessé, hogy revansot vett a szerben, akitől a 2019-es Australian Open döntőjében olyan dominanciával kapott ki, mint amilyennel most két hete nyert. A párizsi döntő díjátadóján azonban nem beszélt semmilyen elégtételről, méltatta Djokovicot: “Nagyon különleges dolgot viszel véghez a teniszben. Remélem, még évekig lesz alkalmam megküzdeni veled.”

Az ügyben természetesen a szerb is megszólalt nem sokkal később. Elismeri a spanyol nagyságát, nagy bajnoknak tartja őt, s úgy érzi, egyszerűen Nadal volt a jobb aznap, nem sok mindent tehetett ellene:

“Arra gondoltam, hogy a [fedett pályás] körülmények miatt kényelmesebben érezhetem majd magam, ráadásul az egész torna során is jól ment a játék. Aztán jött Rafa és mindent felülírt. Ezért nagy bajnok ő, fantasztikusan játszott.”

A két kiválóság rivalizálása legközelebb a november 15-e és 22-e között zajló, szezonzáró ATP Finalson folytatódhat Londonban. A nyolcas döntőre már mindketten kvalifikálták magukat, de nem ugyanazon az úton készülnek fel rá. Djokovic a jövő héten kezdődő, bécsi ATP 500-as versenyt választotta, de az azt követő, párizsi Masters-tornát kihagyja annak ellenére is, hogy annak ő a címvédője. A Bercy-csarnokban helyette Nadal lesz majd ott.

(via)

A borítókép forrása: nytimes.com