“Sokáig itt leszek”

Novak Djokovic még nem tervezte el pályafutása végét, a befejezés gondolata sem fordult még meg a fejében elmondása szerint.

A férfi világelső célba vette az ATP legfontosabb rekordjait, ezek zöme pedig 2020-ra belátható közelségbe került. Múlt héten bebiztosította év végi elsőségét a világranglistán, így az idei a hatodik esztendő lett karrierjében, melyet a “pole pozícióban” zár, beérte ezzel Pete Samprast. Roger Federer a legfőbb üldözöttje, a 39 éves svájci 310 világelsőként eltöltött héttel rekorder, de ebben a rangsorban a szerb ott van már mögötte 295 héttel, ez a szám pedig még egy jó ideig emelkedni fog. A másik rekord a 20 Grand Slam-győzelem, amivel október óta nem csak Federer, hanem Rafael Nadal is büszkélkedhet az őszi Roland Garros megnyerésével. Djokovic 17 sikernél jár, tehát itt sincs elmaradva a többi két klasszistól.

A vasárnap kezdődő ATP Finals-ra is megvannak az ambícói: az idényzáró tornát ötször nyerte már meg, és ha visszahódítja a serleget, szintén Federert érhetné be. A közelgő londoni verseny apropóján nyilatkozott Djokovic az Evening Standardnak, a brit médium leginkább azt szerette volna megtudni, kora (33) miatt nem látja-e már esetleg karrierje időtartami korlátait:

“Nem hiszem, hogy a korom problémát jelentene. Legalább három évig még biztosan tudok további Grand Slam-győzelmekért harcolni. Az idei versenynaptáramat azért már taktikusabban kellett összeállítani, hogy melyik tornákat részesítem előnyben, melyeken akarok csúcsformában lenni. Az elhivatottságom azonban még mindig a régi, egészséges vagyok és amíg a családom is támogat ebben, tovább játszom. Nincs ebben semmi kötelességtudat, anyagi kérdések vagy hasonlók, csak még mindig élvezem és a legmagasabb szinten akarok versenyezni. Amíg így érzem magan, sokáig itt leszek és nem is szeretném kitűzni a búcsú időpontját.”

Djokovic hétfőn mutatkozik majd be az ATP Finalson, az aznapi esti mérkőzésen pedig az idei római Masters-torna fináléjának visszavágóját játssza az argentin Diego Schwartzmannal, aki először van ott az évvégi “nyolcas döntőn”. A csoportkörben továbbá az idei párizsi Masters döntőseivel, Daniil Medvedevvel és azzal az Alexander Zverevvel is meg fog mérkőzni, aki 2018-ban az itteni fináléban meglepte a világelsőt és megnyerte a férfi teniszezők nem hivatalos világbajnokságát.

(via)

Kép forrása: atptour.com