Mouratoglou elmondta, hogy miért nem Nadal az ATP Finals esélyese

2020. november 15.
by andF

Ma kezdődik az ATP Finals – azon kevés tornák egyike, amelyet Rafael Nadal még sosem nyert meg, holott két legfőbb riválisa, Roger Federer és Novak Djokovic hat, illetve öt alkalommal is bezsebelte már a győzelmet.

Az elmúlt években a londoni O2 aréna adott otthont a férfiak év végi világbajnokságának, az ATP Finals-nek. A versenyt kemény borításon rendezik, és az éghajlatból fakadóan természetesen fedett körülmények között, ami Nadal ellen dolgozik.

Nehéz fogást találni egy olyan kaliberű játékoson, mint Rafael Nadal, de tény, hogy a fedett pályán való játék többször is kifogott már rajta a pályafutása során. Erre próbált magyarázatot találni Patrick Mouratoglou.

“Ami miatt elképesztően nehéz legyőzni őt, és ami annyira megkülönbözteti a többiektől, az fedett körülmények között nincs meg – a labda nem pattan magasra. Megvannak az okai annak, hogy kemény, fedett pályán miért pattannak alacsonyabbra a labdák, mint ugyanazon a borításon szabad ég alatt. Mindkettőt kemény borításnak hívják, de teljesen másképp viselkednek.” – mondta Mouratoglou.

“Manapság már nagyon versenyképes a játéka fedett pályán is, de vannak páran, akik jobban boldogulnak ilyen körülmények között.” – tette hozzá.

Nadal játéka egészen egyedülálló. A legtöbb teniszezővel ellentétben szereti alacsonyra engedni a labdákat, hogy aztán óriási pörgetést tegyen az ütésébe. Azáltal, hogy a labdák eleve alacsonyra pattannak, ezt a versenyelőnyét kevésbé tudja kamatoztatni fedett pályán.

Rafael Nadal vasárnap 21 órakor kezdi meg szereplését a tornán, első ellenfele a remek formában lévő Andrey Rublev lesz. A csoport két másik tagja, Stefanos Tsitsipas és Dominic Thiem 15 órától meccselnek. A tornát az Eurosport 2-es csatornáján lehet nyomon követni.

Forrás

Kép forrása: essentiallysports.com