Daniil Medvedev a 2020-as ATP Finals bajnoka!

Az orosz teniszező veretlenül nyerte meg az urak szezonzáró tornáját. A döntőben a US Open idei bajnokát, Dominic Thiemet győzte le egy több, mint kétórás, nagyon színvonalas mérkőzésen.

A két csoportgyőztes, a két teniszező, akik egyaránt legyőzték a Djokovic – Nadal kettőst a torna során, s a két teniszező, akik a szerb és spanyol klasszist követő legnagyobb erőt képviselik napjainkban. Méltó szezonzárásnak ígérkezett a 2020-as ATP Finals döntője, ahová Dominic Thiem (3.) és Daniil Medvedev (4.) jutott be. A US Open-bajnok osztrák Nadal és Djokovic ellen is olyan meccseket játszott, melyek a játék színvonalában a szezon legjobbjai közé vonultak be. Medvedev pedig az elmúlt időszakban a legmagasabb szinten tudta produkálni trükkös teniszét: a Párizs Masters megnyerésével melegített be a nem hivatalos világbajnokságra, ahol aztán csak a Nadal elleni elődöntőben veszített először szettet. Nívós meccsekben nem volt hiány a héten, így el lehetett várni azt, hogy nem csak a 2020-as szezontól, de a londoni O2-Arénától is egy kiváló mérkőzéssel köszönhessenek el a sportág rajongói, jövőre ugyanis ezt a tornát már Torinóban rendezik majd.

A felek nem vártak azzal, hogy bemelegedjenek, az első pillanattól kezdve intenzív teniszt hozott a mérkőzés. Medvedev volt az első, aki break-labdákhoz jutott, máris Thiem legelső adogató játékában, de az osztráknak egy hosszú game során sikerült hoznia a szerváját. A két teniszező legutóbbi összecsapása az idei US Open elődöntője volt, ahol bár az orosz nem tudott játszmát elvenni Thiemtől, de kettőben is nagyon közel állt hozzá (6/2 7/6 7/6). Valami ilyesmi volt kialakulóban e meccs első szettjében is, hiszen néhány játékkal később a világranglista harmadik helyezettjének is lehetősége adódott fogadóként, ő azonban ezt ki is használta. A breakhez azonban csak nehezen tudta hozzátenni a szerváját: az orosz ismét kicsikart egy szorosabb game-t fogadóként, de Thiem csak kialakította a kétjátéknyi különbséget. Előnyét végül végig is tudta vinni és 49 perc után ismét eljutott oda, mint a Stefanos Tsitsipas elleni döntőben tavaly, vagyis megnyerte az első játszmát. Nagyon szoros volt a nyitószett, mindössze négy pont volt a különbség a felek között (37-33), mind a ketten 12 nyerőt ütöttek, de míg Medvedev a hibák számában is ugyanennyit ért el, Thiem addig kettővel kevesebbet rontott.

Thiem ATP Finals 2020

Thiem az elődöntőt és a döntőt is beleszámítva, négy és félórányi, intenzív játékon át tudta hozni a szerváit. Ez is elképesztő.
Kép forrása: twitter.com/BBCSport

A második játszmában Thiem némileg változtatott a játékán, kockázatvállalás helyett a stabilitást választotta és próbálta hibákra kényszeríteni orosz ellenfelét, miközben szervái mögött fikarcnyi lehetőséget sem engedett neki. Medvedev azonban küzdött, első négy adogató játékában 3 break-labdát is hárított. Mivel a második felvonást ő kezdhette el, break nélkül mindig ő vezethetett és 4/3-nál majdnem ki is használta ezt az előnyt. Thiem először volt sebezhető adogatóként a szettben, de a break-labdát, amivel az ominózus állásnál szembe kellett néznie, hárította. Több, fordulatot kiváltható momentum azonban nem volt , tie-break döntött a második játszmáról. Itt az osztrák valamelyest biztatóan kezdett, megnyerte az első két pontot, de ezután gyengén játszott és nem tudott több labdamenetet megnyerni. Medvedev kezdeményezőbben teniszezett – 19-14-es nyerő-hiba arány – mint Thiem (7-9) és ennek meglett az eredménye: 1 óra 50 perc után készülhettünk a döntőjátszmára.

Az osztráknak ezután sem ment túl jól a játék a következő szett elején: 1/1-nél semmi-40-e volt az orosznak, de Thiem mégis meg tudta nyerni a játékot, ez a kis fordítás pedig újabb pikantériát adott a mérkőzésnek. Medvedev a következő játékot szervái mögött röpke egy perc alatt megnyerte, majd Thiem ismét megszenvedett az övéivel, végül majd két és félóra után megtört a jég: az osztrák először veszítette el az adogatását a döntő során. A negyedik kiemelt ezután bebiztosította break-előnyét és nagy lépést tett karrierje eddigi legrangosabb tornagyőzelme felé. Ez végül nem maradt el: mikor szervált a bajnoki címért, talán izgult, de szervái mögött megoldotta a játékot 5/4-nél és egy 2 óra 42 perces, elképesztő csatában megnyerte a 2020-as szezon utolsó mérkőzését.

Végeredmény: D. Medvedev (orosz, 4.) – D. Thiem (osztrák, 3.) 4/6 7/6(2) 6/4

Az oroszok ezzel keretbe foglalták az ATP Finals történetének londoni éráját. 2009-ben mikor a tornát a brit fővárosba költöztették, Nikolay Davidenko lett az O2-Aréna első bajnoka, 11 évvel később pedig egy honfitársa ért révbe. Ráadásul úgy, hogy egy és ugyanazon verseny alatt verte meg a világranglista első három helyezettjét: az éllovas Djokovicot még a csoportkörben, az elődöntőben a második Nadalt, most pedig a harmadik Thiemet, aki pedig két éven belül a második döntőjét veszíti el a nem hivatalos világbajnokságon. Medvedev győzelmi lajstroma önmagában elegendő érv bajnoki címe létjogosultságához, ő azonban ezelőtt még a fedett pályás tenisz másik csúcstornáját, a Párizs Masterst is megnyerte a Bercy-csarnokban. Erre a duplázásra négy éve volt legutóbb példa, még Andy Murray révén.

Medvedev ATP Finals 2020

A győzelem pillanata.
Kép forrása: twitter.com/josemorgado

Az ATP Tour 2020-as szezonja véget ért, még ha egy jókora árnyékot is vetett erre az évre a koronavírus-járvány. Bár, az újraindulás után “halkabbak” lettek a tornák, de a tenisztörténelem így is tovább gazdagodhatott. Új Grand Slam-bajnokot avathattunk Dominic Thiem révén New Yorkban. Megrendeztek ősszel egy Roland Garrost, ahol volt már villanyfény és egy befedhető pálya is, mindemellett immáron egálban áll Roger Federer és Rafael Nadal a GS-sikerek számában. Most pedig új világbajnokot is ünnepelhetnek a sportág rajongói egy olyan torna után, ahol egymást követték a frenetikus meccsek. Medvedev pedig azzal, hogy veretlenül lett győztes, 1500 ponttal gazdagodott a világranglistán, ezzel bebiztosította helyét a top 4-ben.

A borítókép forrása: twitter.com/ChutandoACiegas