“Ezért a sikerért kellett a legtöbbet küzdenem”

Itt vannak az első nyilatkozatok Daniil Medvedevtől, miután vasárnap este megnyerte a 2020-as ATP Finalst.

A férfi teniszezők szezonzáró tornája megannyi emlékezetes mérkőzést tartogatott magában. A TV-k előtt a rajongók örülhettek, a pályán azonban a legvégén Daniil Medvedev lehetett a legboldogabb. Az orosz teniszező a vasárnap esti döntőben a már megszokott színvonalhoz méltó mérkőzésen győzte le Dominic Thiemet, megszerezve ezzel karrierje eddigi legnagyobb tornagyőzelmét.

A 24 éves játékos mindezt úgy tette meg, hogy még a csoportkörben sem kapott ki. Pedig meg kellett mérkőznie a világranglista dobogósaival is, ám sem Alexander Zverev, sem a Djokovic-Nadal-Thiem-trió nem tudta legyőzni, de még az a Diego Schwartzman sem, aki ellen gyakorlatilag tét nélküli meccset játszott. Medvedev voltaképpen egy már meglévő győzelmi szériát folytatott, ugyanis a nem hivatalos világbajnokságra a párizsi Masters-torna megnyerésével melegített be, így már 10 meccs óta veretlen. Az ATP Finalson pedig folytatta azt a tendenciát, hogy 2016 óta mindig új bajnokot avatnak a tornán (Andy Murray, Grigor Dimitrov, Alexander Zverev és Stefanos Tsitsipas után).

“Ezért a sikerért kellett a legtöbbet küzdenem, Dominic egy nagyon kemény játékos és ma is a legjobbját nyújtotta, érzésem szerint. A második szettben közel volt ahhoz, hogy ő nyerjen, de sikerült meccsben maradnom. Úgy láttam, hogy a harmadik szettre fizikálisan elfáradt. – nyilatkozta közvetlenül a mérkőzés után.

Medvedev tavaly szerepelt a tornán először, miután 2019 második felében berobbant az élmezőnybe: zsinórban 6 tornadöntőt játszott, melyek közül volt két sikeres Masters-döntő és egy emlékezetes US Open-finálé Rafael Nadal ellen, de a szezonfinálé során meccsen sem nyert. Idén “csak” két döntőt játszott, de azokat megnyerte és gyűjtött velük 2500 világranglista pontot, amivel bebiztosította helyét a top 4-ben. Idei második, s egyben utolsó sikerét pedig egyértelműen a legyőzöttek lajstroma teszi igazán édessé. Dominic Thiem már ténylegesen is ott dörömböl Nadal és Djokovic ajtajánál, de tavaly után ismét elveszítette a szezon utolsó tornájának utolsó meccsét.

“Az, hogy Dominicet egy háromszettes, és nem egy ötszettes meccsen sikerült kifárasztanom, remek teljesítmény. Pláne úgy, ahogyan ma ő játszott: ilyen játékra csak a tenisztörténelem legjobbjai képesek.” – méltatta ellenfelét az új világbajnok.

A torna londoni éráját végül az oroszok foglalták keretbe. Az O2-Aréna első bajnoka még Nikolay Davidenko volt 2009-ben, Juan Martin Del Potrót legyőzve, 11 évvel később pedig egy honfitársa szintén az adott év US Open-bajnokánál bizonyult jobbnak. A brit főváros egy remek tornával intett búcsút a versenynek, amit jövőre már Olaszországban, azon belül is Torinóban rendeznek majd.

(via)

Kép forrása: startribunemag.com