ATP: Pontosították a szezonrajtot!

Magyar idő szerint csütörtök kora hajnalban jelentették be a 2021-es férfi teniszszezon első hét hetének menetrendjét. 

Végre vannak most már hivatalos hírek is annak kapcsán, hogy hogyan és hol fog elkezdődni az urak jövő évi idénye! A különböző sportlapok vagy éppen szakírók értesülései alapján már körvonalaózdtak a dolgok az elmúlt napokban, de most fény derült a 2021-es ATP Tour első hét versenyhetére.

Az átszervezéseket és a kis várakozást egy kétlépcsős folyamat kényszerítette ki. Ausztráliában olyan szabályok vannak a koronavírus-járvány miatt, hogy aki belép az országba, annak egy kéthetes karantént kell letöltenie, ami kényszerpályára állította az Australian Open szervezőit. Az Ausztrál Tenisszövetség végül három héttel elcsúsztatta az idény első Grand Slam-tornáját, és ehhez kellett igazítani végül a melbourne-i eseményre felkészítő, kisebb tornákat is.

A francia L’Equipe-nek voltak a legrészletesebb értesülései még ennek a hétnek az elején, ezekből pedig az be is bizonyosodott, hogy január 4-én kezdődik a 2021-es ATP Tour, ám nemcsak a floridai Delray Beachen rendeznek tornát, hanem a törökországi Antalyában is, természetesen mind a két verseny kemény pályás és 250-es kategóriájú lesz. Január 10-e és 13-a között rendezik meg az Australian Open selejtezőjét, a szigorítások miatt azonban ezt Katar fővárosába, Dohába “szervezik ki”.

Ezután két hét szünet következik a Touron, amit egyértelműen a karantén miatt tűztek ki – az ausztrálok annyi kikötést tettek a versenyzők számára, hogy ezalatt napi 5 órát edzhetnek legfeljebb. Január utolsó napján aztán a komplett versenysorozat a Melbourne Parkba költözik. Először két 250-es tornát bonyolítanak le, melyek közül az egyik az Adeleide-i versenyt helyettesíti majd. Február első öt napja alatt rendezik meg az idén debütált csapatversenyt, az ATP Kupát, ami jövőre viszont a helyzetre való tekintettel rövidebb lesz. Ezután következik a fő esemény, az Australian Open, amit az előzetes pletykáknak megfelelően február 8-án kezdenek el, s 21-én fejeznek be. Emellett az ATP néhány Challenger tornát is bejelentett erre az időszakra.

ATP Tour Calendar 2021 week 1-7

Kép forrása: atptour.com

Az ezt követő hat versenyhétről még nem döntöttek. A hét elején röppent fel egy pletyka, miszerint idén is elmaradhat az Indian Wellsi torna, de a L’Equipe állításával ellentétben nem érkezett még erről bejelentés. Más híresztelések nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a tornát – mely hagyományosan a szezon első 1000-es versenye szokott lenni – őszre szervezzék át. Azzal azonban számol már most at ATP, hogy az év 14. hetén venné kezdetét az európai salakpályás idény.

A WTA tervezeteiről még nincs hír.

A borítókép forrása: tennismajors.com