Múltidéző: ezeket gondolták olvasóink Nadalról 2016-ban

2021. január 8.
by DGM96

Közel öt esztendeje indítottunk egy szavazást a Salakkirály karrierje kapcsán, ami akkortájt nem volt éppen a legfényesebb. Ennyi idő és az azóta elért eredmények távlatában jó pár érdekességre bukkanhatunk.

A 2014 nyarától 2016 végéig tartó időszak nem a legszebb volt Rafael Nadal pályafutásában. A sérülések sora a teste mellett az önbizalmát is megtépázták és egyre több teniszező érezhette magát esélyesnek vele szemben, még salakon is! Emiatt az eredményei önmagához képest nagyon csekélyek lettek, olyannyira, idővel leszorult a világranglista dobogójáról, majd 2016 végére a top 10 utolsóelőtti helyén találta magát. Joggal fel lehetett tenni a kérdést, mennyi lehet még a mallorcai karrierjében? Mi ezt – pontosabban: ezeket – fel is tettük az ominúzus év februárjában. Az eredményeket pedig több, mint szórakoztató olvasni 2021 elején.

“Jó, ha nyer még egy Grand Slamet…”

Szavazásunk harmadik kérdése az volt, mennyit nyerhet még a spanyol a négy nagy torna valamelyikéből? 144 válasz érkezett, melynek több, mint fele nem sok jót remélt: a válaszadók 35 százaléka nullát mondott, picivel kevesebben – 33 százalék – gondolták úgy, hogy egy nagy dobása még lehet neki, a voksolók egynegyede mondott kettőt. Végül az a 7 százalék nevethetett a végén, amelyik azt érezte, legalább három nagy trófeát be fog zsebelni.

De még mennyire, hogy bejött?! 2017 részben Nadal visszatéréséről is szólt, abban az évben megnyerte a Roland Garrost és a US Opent. Azóta összességében négyszer nyert Párizsban és kétszer New Yorkban, s most már Roger Federerrel holtversenyben vezeti a Grand Slam-győztesek rangsorát 20 sikerrel!

“Nem lesz többé világelső”

Természetesen a “number one” pozíciót is megkérdeztük, ennek kapcsán pedig 187 szavazatot kaptunk. A jelen távlatában az eredmény elképesztő: mindössze 4 százalék hitt még ekkor is abban, hogy a Salakkirály lehet még a világranglista élén.

Gyengébb évei után 2017 augusztusában szerezte vissza a világelsőséget, amit azóta ha nem is folyamatosan, de 51 héten is a magáénak tudhatott…

“Kell egy kis megújulás”

Az edzőváltás kérdését is felvetettük, amire 178 szavazat érkezett. Döntő – 84 százalékos – többségben úgy vélték, sokat segíthet, ha átveszi valaki Toni Nadal munkáját. Rafa nagybátyja már akkor vele volt, mikor először fogott a kezében teniszütőt és sokan feltételezték, hogy az akkori visszaesés oka a kapcsolat elfáradása is lehet.

Akár igaz utóbbi hipotézis, akár nem, de a siker útjára való visszatérés akkor következett be, mikor 2017 elején Toni Nadal elengedte unokaöccsét és tanítványát, és átadta a stafétát a szintén spanyol és szintén mallorcai Carlos Moyának. A korábbi világelső és Roland Garros-bajnok irányítása alatt Rafa a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyez a szerváira, továbbá kevesebb versenyen indul, de azok nagyrészén mindig odaér a végjátékra és az igazán súlyos sérülések is jobban elkerülik.

Ezek voltak a legérdekesebb eredmények a szavazás kapcsán, ám ha valaki kíváncsi a teljes eredménysorra, megtekintheti az alábbi linken.

A borítókép forrása: edition.cnn.com