Federer és Sampras korábbi edzőjének konkrét tippje lenne egy melbourne-i Djokovic – Nadal meccsre

Paul Annacone nem sok esélyt adna a spanyolnak a jelenlegi világelsővel szemben, és ki is fejtette, miért.

Rafael Nadal a 2020-as Roland Garros megnyerésével beérte Roger Federert a Grand Slam-győzelmek számában, így az örökranglista első helyén holtverseny van a spanyol és a svájci között. A februárra elhalasztott Australian Openen elvileg megvan a lehetősége arra Nadalnak, hogy meg is előzze a 39 éves teniszezőt, mert Federer kihagyja a melbourne-i nagy tornát. A bázeli örökifjú korábbi edzője, Paul Annacone azonban nem lát erre sok esélyt, mégpedig a rekord másik ostromlója, a világelső Novak Djokovic miatt, aki 17 sikert számál jelenleg a négy nagy versenyről. Az amerikai tréner biztosan nem fogadna a Salakkirályra egy esetleges Djokovic – Nadal meccsen, ugyanis úgy látja, bár párharcuk nagyon kiélezett, de kemény pályán egyértelműen a szerbet tartja jobbnak:

“Úgy gondolom, hogy Rafa egyszerűen gyengébb Rogernél és Novaknál kemény pályán, különösen egy gyorsabb kemény pályán. Ha bárki mással játszana az Australian Openen, rá fogadnék, de Novak ellen biztosan nem. Egyesetleges összecsapás előtt az lenne a legjobb neki, ha a torna első hetét viszonylag kényelmesen vészelné át.” – nyilatkozta a Tennis Channel-nek.

Nem egy korszakalkotó kiválósággal dolgozott már együtt Paul Annacone.
Kép forrása: tennisnet.com

A szerb és a spanyol eddig kétszer mérkőzött meg egymással a Rod Laver Arénában, egy-egy döntőben 2012-ben és 2019-ben, de mind a kettőt Djokovic nyerte. Kilenc (!) évvel ezelőtt ők játszották a tenisztörténelem leghosszabb Grand Slam-döntőjét (5 óra 53 perc), a tavalyelőtti csörte során azonban a világelső jelentős erődemostrációt tartott Nadallal szemben. Annacone találgatásai pedig megalapozottak lehetnek, ugyanis a párharc kemény pályás meccsein 20-7-re a szerb vezet, ez a fölény pedig különösen az utóbbi években alakult ki: Nadal a 2013-as US Open döntőjében verte meg Djokovicot kemény pályán legutóbb, s nem hogy a győzelemre, de még szettnyerésre is azon a meccsen volt utoljára precedens, pedig azóta kilencszer találkoztak egymással ilyen borításon.

Djokovic Nadal Australian Open 2012

A legendás kép a legendás döntő után 2012-ben: Nadal és Djokovic alig bírtak állni a majdnem hatórás thriller után a díjátadón.
Kép forrása: si.com

Nadalnak nem csak az egyedüli rekorderséget jelentené az Australian Open megnyerése, de ő lehetne az első teniszező, akinek mindegyik Grand Slam-ről legalább két címe lenne. Idestova azonban már 12 (!) éve, hogy magasba emelhette a Norman Brooks-trófeát, pedig nem rossz a mérlege ezen a tornán sem: 2004-es melbourne-i debütálása óta 79 meccset játszott, melyekből 65-öt meg is nyert. A vereségek zömét a végjáték során szenvedte el, ugyanis további két döntőt veszített Stan Wawrinka (2014), illetve Federer (2017) ellen, s a 2010-es években is csak a 2016-os kiírás volt az egyetlen eset, amikor nem jutott el legalább a negyeddöntőig (ekkor hofitársa, Fernando Verdasco ejtette ki már az első fordulóban). Annacone sem tartja őt rossz kemény pályás teniszezőnek:

“Jogosan fel lehet tenni a kérdést: miért nem nyert többet Melbourneben? Van négy címe a US Openről, azt ugyanúgy kemény pályán rendezik, mint az Australian Opent. A titok szerintem abban rejlik, hogy mindig egy nagy kihagyás végeztével érkezik meg erre a tornára, maximum pár meccsel a lábában, mint tavaly az ATP Kupáról. A US Open esetében azonban más a helyzet, az a szezon kellős közepén zajlik, mikor már Masters- és Grand Slam-tornákon van túl és bőven meccs-erőnlétben érezheti magát.”

Paul Annacone 2010 és 2013 között volt Roger Federer edzője, a svájci klasszis ebben az időszakban három Masters-tornát és két ATP Finals-t nyert, a közös munka legnagyobb sikere azonban kétség kívül a 2012-es Wimbledoni Bajnokság megnyerése volt, amivel a világelsőséget is visszaszerezte. A játékosként párosban és egyéniben is top 20-ig jutó amerikai azóta már Stan Wawrinka, Sloane Stephens és Taylor Fritz trénerének is mondhatta magát. Edzői munkásságának csúcsát azoban egyértelműen a Pete Sampars-szal eltöltött időszak jelenti, legendás honfitását ugyanis 1995-től 2002-es visszavonulásáig patronálta, felkészítve őt Grand Slam-győzelmek sokaságára.

(via)

Kép forrása: tennisworldusa.org