Nadallal készül az Australian Openre az olaszok tini-tehetsége

Jannik Sinnernek nagy jövőt jósolnak a tenisz berkein belül, a játékát elnézve nem is alaptalanul. Ám arról is gondoskodnak mentorai, hogy a lélektani szempontból is a legjobb tanácsokat kapja meg. 

A tenisz színe-java ausztráliai karanténban tölti most az idejét, készülve a szezon első Grand Slam-tornájára, az Australian Openre. Azok a játékosok, akik megtehették – első sorban a legjobbak – hogy Melbourne helyett Adeleide-ben vészeljék át ezt a kihívásokkal teli időszakot, ahhoz is szabad kezet kaptak, hogy kiválaszthassanak maguk mellé egy edzőpartnert is. A még mindig csak 19 éves Jannik Sinner nem akármilyen kiváltságban részesült, hiszen a világranglista második helyezettje, Rafael Nadal választása az olaszok tehetségére esett.

Nemrégiben adott egy interjút a La Gazzetta dello Sportnak Corrado Barazzutti, az olasz Davis Kupa-válogatott szövetségi kapitánya. Ennek során elmondta, nagyszerű lehetőség Sinner számára, hogy egy Grand Slam-torna előtt folytathat eszmecseréket Nadallal:

“Ez már önmagában egy remek tapasztalatszerzés lehet, ami csakis a javára válhat. Várni fogják már tőle az eredményeket, ami nyomással és hullámvölgyekkel járhat. Nadal mellett azonban megtanulhatja, hogyan is kell ezeket pontosan kezelni.”

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a két teniszező együtt edz. A tavalyi Roland Garros kezdete előtt is együt ütögettek a párizsi salakon, majd bizonyítva, hogy az élet tényleg nagyszerű rendező, a negyeddöntőben már tétre ment a játék, mikor ismét farkasszemet kellett nézniük egymással. Nadal addigi menetelése rutingyakorlat volt – ahogyan az egész torna is – de Sinner személyében egy óriási potenciál első kibontakozásainak lehettek a teniszrajongók szemtanúi. A legjobb 8-ig vezető úton két teniszezőt, David Goffint, majd Alexander Zverevet is legyőzte az akkori világranglista top 15-jéből. Az első Grand Slam-áttörést azonban nem sokkal később követte az első tornagyőzelem is, aminek a bolgár fővárosban, Szófiában örülhetett a szezon végén, fedett pályán (ATP 250). Sikerével az elmúlt 12 év legfiatalabb tornagyőztese lett az ATP Tour-on, 2020-at pedig a világranglista 36. helyén zárta. Mutatott játéka alapján lehet arra számítani, hogy karrierjének legjava csak ezután következhet.

Sinner Nadal Roland Garros 2020

Nem idegenek már egymásnak, az biztos.
Kép forrása: atptour.com

Olaszország németajkú vidéke, Dél-Tirol szülöttének – nem hiába a németes név és arcvonások – egyébként csak egy “C-tervnek” számított sokáig a tenisz. A környékből kiindulva természetesen az alpesi sí volt a fő sportága, ahol korosztályos OB-győzelemig is eljutott óriás műlesiklásban, emellett azonban szánt időt a teniszre és a labdarúgásra is. 13 éves korában azonban a tenisz mellett tette le voksát, abból az okból, hogy bár a síelés is egyéni sportág, de ott leginkább az idővel kell megküzdeni, a foci ellen pedig az volt az érve, hogy az olyan szituációkat szereti inkább, amikor az ember saját maga dönthet a sorsáról. Elszegődött végül a sportág egyik legnevesebb patrónusa, Riccardo Piatti edzőközpontjához, ahol minden idejét a tenisznek szentelhette az addig megszokott, heti két edzés helyett.

Eltelt azóta hat év és már személyesen tanulhat tenisztörténelem egyik legnagyobb “mentális hadviselőjétől”. A remek kétkezes fonákkal megáldott Sinner az egyik melbourne-i 250-es tornával készül fel az Australian Openre, míg ideiglenes edzőpartnere, Nadal Spanyolország színeiben az ATP Kupával melegít be a szezon első Grand Slamére. Jól mutatja egyébként az olasz tenisz helyzetét, hogy egy ilyen tehetség még nem fért be a Matteo Berrettini és Fabio Fognini vezette csapatba, mert honfitársai egyelőre megelőzik őt a világranglistán. Sokan úgy vélik, hogy ez 2021-ben megváltozhat…

(via)

Borítókép forrása: skysports.com