AusOpen 2021: Fucsovics Márton drámai meccsen ejtette ki Stan Wawrinkát!

Aki vette a fáradságot hajnalban, hogy végig kövesse a meccset, annak biztos megérte, de erre hírre kelni is felemelő érzés!

Kiesett az Australian Openről a férfi egyes 2014-es bajnoka, Stan Wawrinka (17.). Ami azonban a számunkra a legfontosabb, hogy legyőzője Fucsovics Márton volt a torna második fordulójában. A John Cain Aréna (a hajdani Hisense Aréna) első mérkőzésén a magyar és a svájci teniszező ötödjére csapott össze egymással, három nyert szettre menő mérkőzésen pedig először.

A 29. születésnapját hétfőn ünneplő nyíregyházi teniszezőt talán lehetett félteni, hogy a kelleténél több időt töltött a pályán szabad-kártyás ausztrál ellenfele, Marc Polmans ellen, de szűk másfél óra után mindenféle aggodalmat semmissé tett. Ugyanis Wawrinkához képest jóval stabilabb játékkal megnyerte ennyi idő alatt az első két játszmát. A háromszoros Grand Slam-győztes svájcit azonban kemény fából faragták, karrierje során nem egyszer sikerült neki ekkora hátrányból felállnia, vagy akár fordítania is. Ő is képes volt másfél órán keresztül magabiztosan játszani és adogatása elvesztése nélkül nyerte meg a harmadik, illetve a negyedik szettet is.

A döntőjátszma tette igazán naggyá a mérkőzés forgatókönyvét. Fucsovics és Wawrinka is jól szervált az ötödik szett első játékaiban, ám a hajrában Marcinak lehetősége adódott, hogy kiszerválja a győzelmet, ekkor azonban két break követte egymást, s kezdődhetett minden előről. A csatát végül 10 nyert pontig tartó, ún. szuper-tie-break döntötte el. Nagyon nem kezdődött jól az utolsó játék magyar szempontból, ugyanis Fucsovics mindössze egyet nyert meg az első 7 labdamenetből, ami egy hagyományos lebonyolítású tie-break-ben már nagyon reménytelen helyzetet eredményezett volna. A korábbi junior wimbledoni bajnok azonban hatalmas mentális erejéről tett tanúbizonyságot, nem csak a hazai rajongók, de a világ szeme láttára is. A rövidítés folytatásában le tudott valamennyit faragni a hátrányából, de Wawrinkának így is három, egymást követő meccslabdája volt. 9-6-os svájci vezetés után viszont már csak egyetlen egy ember tudott pontot nyerni, s az Fucsovics Márton volt, aki első kemény pályás győzelmét aratta ezzel a svájci ellen.

Négyóráig tartott ez a csata – aki fent bírt maradni a hajnali órákban, valószínűleg életre szóló élményben részesült, de már egy ilyen győzelem ténye is óriási büszkeséggel töltheti el a magyar teniszrajongókat.

Végeredmény: Fucsovics M. – S. Wawrinka (17.) 7/5 6/1 4/6 2/6 7/6(9)

SZÍVBŐL GRATULÁLUNK, MARCI! CSAK ÍGY TOVÁBB. FOLYTATÁS A 32 KÖZÖTT MILOS RAONIC (14.) ELLEN.

A borítókép forrása: twitter.com/atptour