RG 2021: A lehetetlen küldetés

Rafael Nadal 105-2-es mérlege a Roland Garroson már önmagában brutális, de a Salakkirály olyan szakaszába lépett kedvenc tornájának, ahol még egyszer sem szenvedett vereséget (habár nagyon máskor sem). Következő ellenfele azonban az lesz, aki a legveszélyesebb rá fő vadászterületén.

Teljesült a teniszrajongók álma, a Roland Garros férfi egyes tornájának felső ágán összejött az álom-elődöntő Novak Djokovic (1.) és Rafael Nadal (3.) között. A két kiválóság 58. alkalommal néz majd farkasszemet egymással (jelenleg 29-28-ra a szerb vezet), amit még kimondani is hátborzongató, akkor is hogy már lassan egy évtizede előzték meg az addigi rekorder Lendl – McEnroe párharcot (36 mérkőzés). A soron következő meccset két nagy kérdés övezi: egyrészt meg lehet-e egyáltalán Nadalt szorongatni a Roland Garroson, másrészt a Grand Slam-rekordért folytatott versenyt is új mérföldkőhöz fogja hozni a végeredmény, a győztes kilététől függetlenül. Nadal tavaly ugyanitt beállította Roger Federer 20 győzelmet számláló csúcsát, “játszóterén” pedig meg is előzheti svájci vetélytársát idén. A szerb világelső is a csúcsra tör, az idei Australian Open megnyerésével 18-ra növelte Grand Slam-sikerei számát, és ha esetleg el tudná “happolni” Nadal elől a Muskétások Kupáját, nagyon közel kerülnénk egy hármas holtversenyhez. Nem megbántva Stefanos Tsitsipast és Alexander Zverevet a másik ágról, de aki ezt a meccset megnyeri, az lesz az esélyesebb a döntőben.

Nadal a 8 között állt először nagy feladat előtt az idei tornán. Diego Schwartzman megállította a 36 szettig jutó szériáját, majd nagyon közel került ahhoz is az argentin, hogy megnyerje a harmadik játszmát is: Schwartzman 3/2-re vezetett és fogadóként 30-mindre állt . A mallorcai azonban a meccs e pontjától mindössze egy játékot engedett ellenfelének. Mats Wilander, az Europsort szakértője a negyeddöntő végjátéka alapján messzemenő dolgokra következtet:

“Szoros meccs volt, hatalmas teljesítmény Diego részéről, hogy képes volt felvenni a lépést Rafával. Alacsony termetét az előnyére váltotta, nagy erővel teniszezett. Magas volt a színvonal a harmadik szett végéig, de Nadal ezután képes volt lépni egy szintet, ahová már Schwartzman nem tudta követni. Éppen ezért gondolom azt, hogy a spanyol egyszerűen verhetetlen. Remek tesztet kapott, fontos volt, hogy bukjon egy szettet, mert így megerősítést kapott magától, hogy nehéz helyzetekből is fel tud állni. Úgy hiszem, tanult a Djokovic-Musetti mérkőzésből: nem lehetsz túl passzív az elején, persze ezt nehéz megvalósítani. Saját tapasztalat, hogy a meccsek elején inkább csak a hibákat igyekszik az ember elkerülni, de ha a Garroson játszol Nadal ellen, ez kevés: nem elég, ha “csak” jól játszol, mert Rafa szinte mindig jó döntést hoz problémás helyzetekben. Szerintem az elődöntőre is készen áll.”

Mi lehet a titok?

Az 1980-as évek svéd klasszisa talán az eddig összehozott 13 Roland Garros-győzelem és a 105-2-es mérleg ars poeticáját fogalmazta meg. Durva belegondolni, hogy 11 évvel ezelőtt ilyenkor még Pete Sampras és Federer mind a négy nagy tornát figyelembe véve álltak 14-14 sikerrel az örökranglista élén, most pedig valaki más egyetlen egy versenyen érheti el ezt a kimagasló számot. A dominancia már-már embertelen, titkát próbálják megfejteni, de ha a letéteményeseket kérdezik, nem kapunk bonyolult válaszokat:

“Számokról csak akkor szeretnék beszélni, ha egyszer befejezem a pályafutásomat, egyelőre a pillanatnak élek inkább – mondta el Nadal a negyeddöntő utáni sajtótájékoztatónFontos meccset nyertem meg egy nehéz ellenféllel szemben, megtaláltam a módját, hogy akkor nyújtsam a legjobb teniszemet, mikor igazán szükségem volt rá, ez a lényeg. Most magabiztosságot érzek magamban, ezt pedig szeretném a javamra fordítani az elődöntőre.”

A Salakkirályt a harmadik szett 2/3-as szituációról is kérdezték az újságírók:

“Trükkös helyzet volt, de megőriztem a nyugalmamat. Csak arra gondoltam, mi az, ami jól ment az edzéseken és igyekeztem azokat a dolgokat erőltetni. Büszke vagyok magamra, hogy ebből talán a legjobb teniszemmel tudtam kijönni. Mindenben feljavultam ezután: sok nyerőt ütöttem alig hibáztam, jól nyitottam a szögeket, jobban szerváltam, jobban fogadtam. Az meg rendjén van, hogy vannak ilyen szituációk. Sosem úgy lépek ki a pályára, hogy nem számolok azzal, hogy nem veszítek szettet. Nem katasztrófának fogom fel, ha megtörténik, mert ez a tenisz része, elvégre a világ legjobbjaival játsszunk folyamatosan. Sőt, az számít igazán, hogy reagálsz arra, ha játszmát veszítesz.”

Nadal Roland Garros 2021

A jelszó: összpontosítás
Kép forrása: rolandgarros.com

Küzdeni tudás, alázat, koncentráció, ezek tényleg nem kvantumfizikai dolgok – elvileg. Nyilván ilyen válaszok után az ember a taktikai aspektusokra kiváncsi, de Rafa nagybátyja és korábbi edzője, Toni Nadal is egyszerűen fejezte ki Daniela Hantuchovának és a tennis.com-nak, mikre tanította unokaöccsét annak idején:

“Mindig azt mondtam: Rafa, olyan jól üsd meg a labdát, amennyire csak lehetséges, és ha lehetséges, akkor oda, ahol nem áll az ellenfél. De inkább előbbit tartottam a legfontosabbnak, hogy mindig a lehető legjobban és a legerősebben üssön, s hogy ez örömet okozzon neki, nem a győzelem érdekében buzdítottam erre, hanem hogy jól essen neki. Mert ha jól érzi magát, szereti ezt csinálni és elkötelezett a tenisz iránt, akkor az én befektetett munkám már megtérül.”

Djokovic is tisztában van a helyzettel

A két klasszis közül a szerb volt az szerdán, aki tudhatta előre, ki lehet majd az ellenfele, ha nyer, így Matteo Berrettini legyőzése után Djokovic természetesen már a következő mérkőzérsől is beszélt:

“Teljesen más ellene itt játszani, ez a tenisztörténelem legnagyobb kihívása: Nadallal megmérkőzni a Chatrier-n, nincs még egy olyan pálya a világon ahol ennyire eredményes. Teljesen más aura és hangulat alakul ki ha egyszerre lépünk ki e közönség elé. A rivalizálásunk pedig történelmi, ezért megtiszteltetve érzem magam, hogy ennyiszer játszhattam ellene. A vele és Rogerrel vívott párharcok sarkallnak arra engem, hogy mindig fejlődjek. Mégis azt mondom, hogy Rafa karrierem legnagyobb riválisa: meccstől, borítástól, alkalomtól függetlenül az valahogy mindig más, ha ellene kell felkészülnöm.”

A méltatás pedig kölcsönös, legalább is Toni Nadal részéről, aki Hantuchova kérdésére összehasonlította a Federer és a Djokovic elleni rivalizálást:

“Salakon Roger ellen a könnyebb, ma már felszabadultabban játszik fonák oldalról is, de régebben ha arra az oldalára koncentráltunk, könnyebb dolgunk volt. Djokovic ellen viszont sosem tudhatod biztosra, mit kell tenni. Ha megpróbálod kinyitni a pályát, lehet olyan válaszütése lesz rá, hogy végül ő nyitja ki a pályát, ezért ő nehezebb ellenfél.”

A nagybácsi pedig nem beszél félre, ugyanis a 2010-es években egyedül  szerb tudta igazán megközelíteni Nadalt a Philippe Chatrier-n. 2013-ban, szintúgy az elődöntőben, előnyben érezhette magát az ötödik szettben és labdája lehetett volna az 5/3-as vezetéshez, ha egyenlő állásnál nem rontja el azt a bizonyos pontot, mikor a lecsapás után a hálóhoz ért. Nadal végül döntőjátszma 9/7-re nyerte meg minden idők talán legnagyobb salakos meccsét. Djokovicnak aztán a győzelem összejött két évvel később a legjobb 8 között, de Nadal 2015-ben korántsem volt pályafutása csúcsán.

Djokovic Roland Garros 2016

Nadal a 2016-os torna elején visszalépni kényszerült csuklótörés veszélye miatt. Ezt kihasználva Djokovic eljutott a győzelemig, amivel megannyi próbálkozás után teljesítette a Karrier-Grand Slam-et és Rod Laver után (1969 (!)) az első teniszező lett, aki megnyert négy egymást követő Grand Slam-et.
Kép forrása: britwatchsports.com

Eddig összesen nyolc meccset játszottak egymás ellen a Roland Garroson, melyek közül csak az utóbb említett végződött Djokovic-sikerrel: 2006-ban a negyeddöntőben; 2007-ben, 2008-ban és 2013-ban az elődöntőben; 2012-ben, 2014-ben és tavaly a fináléban kapott ki Nadaltól. En block salakpályán 19-7-re vezet Nadal, vagyis Djokovic tényleg megüti a spanyol salakos szintjét, de a mallorcait valami olyan aura veszi körül, ha három nyert szettig megy a tét, hogy azt még eddig a tenisztörténelem “egy másik legnagyobb alakja” sem tudta nagyon megingatni.

Hogy megtörik-e a jég, vagy továbbra sem lesz új a Nap alatt, kiderül pénteken, leghamarabb 17 óra 30 perctől, Stefanos Tsitsipas és Alexander Zverev elődöntője után…

Borítókép forrása: nypost.com