Nadalnak vissza kéne vonulnia?

Nadalnak vissza kellene vonulnia? Az ausztrál Mark Woodforde szerint, ha a csúcson akarja abbahagyni, akkor – Pete Sampras példáját követve – a válasz: igen.

Az elmúlt 20 évben a tenisz történetének legkivételesebb korszakát követhetjük végig. Három kiemelkedő játékos, Roger Federer, Rafael Nadal és a világelső Novak Djokovic dominálta, és még ma is nagyban meghatározza a versenyeket.

Utóbbi vasárnapi, wimbledoni győzelmével immár 60 Grand Slam győzelmet tudhatnak magukénak, igazságosan elosztva. Sokan úgy gondolják, azzal, hogy a szerb beérte Federert és Nadalt a Grand Slamek számában, eldőlt a “valaha volt legjobb” kérdése, hiszen Djokovic játékában még benne lehet jó néhány major győzelem, míg riválisai talán már túl vannak életük formáján.

A korábbi wimbledoni páros győztes Woodforde egy érdekes, új szempontot vetett fel hármójukkal kapcsolatban: vajon mikor lenne ideális a visszavonulásuk? Woodforde szerint most lenne a tökéletes pillanat, hiszen szinte minden rekordot ők hárman tartanak, így makulátlan örökséget hagyhatnának maguk után.

Rafael Nadalt név szerint is kiemelte az ausztrál: “A 13. Roland Garros győzelem után úgy gondoltam, itt lenne az idő, hogy Nadal visszavonuljon. Akkor veretlenül megtehette volna.” – vélekedett.

Az idei évben a salakkirály szezonja kedvenc borításán valóban döcögősre sikeredett, és bár behúzta a barcelonai és a római tornagyőzelmet, a “nagyszínpadon”, a Roland Garroson az elődöntőben alul maradt Djokovic-csal szemben. A világelső ezzel a győzelmével karnyújtásnyira került a naptári Grand Slamhez, egy olimpiai aranyéremmel pedig akár a Golden Slamhez is.

Mark Woodforde a korábbi világelső Pete Sampras példáját hozta fel, aki 14 Grand Slam trófeával a vitrinjében 2002-ben, hazai pályán, egy győztes US Opent követően búcsúzott el a közönségtől. Woodforde szerint a megfelelő pillanatban.

Biztosak lehetünk azonban, hogy a Nagy Hármas minden tagja vitatkozna Woodforde fenti szavaival, és amíg versenyképesnek érzik magukat, láthatjuk őket a világ teniszpályáin. Minél tovább tart ez az időszak, annál jobb minden teniszrajongó számára.

Forrás

A kiemelt kép forrása: Teniszvilág