Roger Federer: 40 év, 40 mérkőzés

2021. augusztus 8.
by Opistho

Nehéz lenne pontosan megfogalmazni, hogy mit is jelent a tenisz számára Roger Federer, hogy milyen komoly változásokon ment át a sport népszerűsége és megítélése Federer megjelenését követően, hogy hány millióan kezdtek el teniszezni vagy csak követni a sportágat emiatt a játékos miatt. A 40. szülésnapján nézzük végig, hogy mik voltak a legfontosabb mérkőzések, amelyek szinte kötelezően megnézendő darabok a Federer-történetben.

Federer születésnapjára általában rekordjaival vagy róla szóló érdekességekkel szoktak emlékezni a különböző tenisz oldalakon, ezért ezúttal inkább a 40 éves teniszező 40 felejthetetlen vagy újranézésre leginkább alkalmas mérkőzését listáztam. A 23 éves profi karrierjében akármeddig lehetne találni emlékezetes, fontos mérkőzéseket, nehéz csak 40-et kiválasztani és sokat ki is kell hagyni. Néhány kivételtől eltekintve ezek győztes mérkőzések, van, ami izgalmas és színvonalas, van, ami csak Federer teljesítménye miatt van a listán, van ami pedig csak a mérkőzés fontossága miatt, vagy emlékezetessége miatt.

Nézzük meg tehát a listát:

 1. Federer-Sampras, Wimbledon 2001, negyedik kör

Az első mérkőzés a listán mindenképpen ott kell, hogy legyen. 2001-ben a 19 éves Federer egy 5 szettes csatában búcsúztatta a négyszeres címvédő Pete Sampast, ezzel pedig az egész teniszvilág megismerte a nevét. Érdemes megnézni, hogy a mérkőzésen még Federer is főlég szerva-röptét játszik.

 1. Federer-Roddick, Wimbledon 2003, elődöntő

Az első klasszikus Federer meccs. Két feltörekvő tehetség csatáját várták előzetesen, ám az első, szoros szett után Federer olyan szintre kapcsolt, ahová Roddick nem tudta követni. Egymás után jöttek elképesztő mozdulatok a második és harmadik szettben, azokat az ütéseket látni kell mindenkinek, aki Federer-szurokló vagy csak szereti a jó teniszt.

 1. Federer-Philppoussis, Wimbledon 2003, döntő

Federer első Grand Slam-győzelme, egy szorosabb mérkőzésen. Nagyon érdekes látni, hogy még rengeteg szerva-röptét játszott itt is és ekkor volt a pillanat, amikor elérzékenyült a trófeák átadása után. Élete egyik legfontosabb győzelme.

 1. Federer-Agassi, Tennis Masters Cup 2003, csoportmérkőzés

Erről a mérkőzésről és ennek hátteréről külön cikket lehetne írni, amit meg is fogok tenni. A lényeg, hogy Federer és a verseny tornaigazgatója nagyon rossz viszonyban voltak, miután Federer kritizálta a szervezést, ezért a tornaigazgató egész konkrétan ellenszurkolókat bérelt fel és ültetett az első sorokba, akik nagyon hangosak és megzavarhatják Federert az Agassi elleni mérkőzésen. Az év talán legnagyobb mérkőzésén nagy csata következett és döntő szett tiebreak-ben, mérkőzéslabda hárítás után óriási győzelmet szerzett Federer, aki a lendülettől megnyerte a tornát és innen kezdődött a 2007 végéig tartó dominanciája.

 1. Federer-Nalbandian, Australian Open 2004, negyeddöntő

Kép forrása: zimbio.com

David Nalbandian az egyik legkeményebb ellenfele volt Federernek a 2008 előtti időszakban, szinte csak a legjobb formájában tudta legyőzni. Sok fájdalmas vereséget mért Federerre, 2003-ban például KÉT Grand Slam-tornáról is az argentin búcsúztatta. Ezért volt nagyon fontos Federernek a 2004-es szezonját illetően, hogy ezen a szoros, 4 szettes, színvonalas mérkőzésen győzni tudjon.

 1. Federer-Roddick, Wimbledon 2004, döntő

Ezen a döntőn nagyon közel került Roddick a győzelemhez, szettelőnye volt, utána pedig 1-1-es szettállásnál break-előnyt vívott ki. Maga Federer is azt nyilatkozta, hogy nagy szerencséje volt akkor az esőszünetekkel, mert utána taktikai újításokkal jobban játszott, végül egy szoros 4 szettes csatában, ahol mind a négy szettben Roddick is állt nyerésre, meg tudta védeni a wimbledoni címét.

 1. Federer-Agassi, US Open 2004, negyeddöntő

Az öt szettes klasszikus mérkőzésen Federer és Agassi egyfajta előrehozott döntőt játszottak a negyeddöntőben, az akkori két legjobb formában lévő játékos. Az első három szett után, amit este játszottak le, másnapra halasztották a folytatást és végül másnap nagy szélben tudta Federer befejezni az 5 szettes csatát. A mérkőzés után simán nyerte meg az elődöntőt és döntőt.

 1. Federer-Hewitt, US Open 2004, döntő

Hewitt ebben az évben és a következőben is szorongatta Federert, szetteket nyert ellene nagy tornákon is. Ezen a mérkőzésen azonban semmit sem tudott kezdeni a tökéletesen teniszező Federerrel és két 6-0-s szett lett ennek az eredménye, ami igencsak szokatlan egy döntőben. Federer karrierjének egyik legjobb mérkőzése, így nyerte meg első US Open címét.

 1. Federer-Szafin, Tennis Masters Cup 2004, elődöntő

Federer és Marat Szafin mérkőzései sokszor az akkori leglátványosabb, legszínvonalasabb teniszt hozták. Ezen a mérkőzésen egy hihetetlen, 20-18-as tie-break-et játszottak a második szettben, ami önmagában egy harmadik szettel ért fel, ezek a pillanatok kihagyhatatlanok egy Federer-drukkernek.

 1. Szafin-Federer, Australian Open 2005, elődöntő

Véleményem szerint ez minden idők legszínvonalasabb teniszmérkőzése. A klasszikus, kreatív támadótenisz csúcsa volt ez, kér játékos a tudása legjavát tette a pályára. A negyedik szett tiebreak-jében Federernek mérkőzéslabdája is volt, innen Szafin mentette 5 szettre, aztán a döntő szettben 5-2-re vezetett, innen jött vissza 5-5-re Federer. Végül 5-7, 6-4, 5-7, 7-6(6), 9-7-re nyert Szafin és a veresége ellenére az egyik legemlékezetesebb Federer-mérkőzésként emlékezhetünk rá.

 1. Federer-Nadal, Miami 2005, döntő

A 2004-es versenyen játszottak először egymással, akkor a kissé beteg Federert viszonylag könnyen győzte le Nadal, de a következő évben bebizonyította, hogy egy döntőben is képes legyőzni, miután 2 szettes előnyre tett szert. Federer a harmadik szettben egyre jobban kezdett játszani és miután nagy harcban szépített, fordítani kezdett és végül 0-2-ről nyerte meg a döntőt Nadal ellen.

 1. Federer-Agassi, US Open 2005, döntő

Kép forrása: Tennis-buzz.com

Federer itt igazán nehéz helyzetben volt, mivel az egész stadion az ellenfelének szurkolt, hogy még egy utolsó nagy tornát nyerhessen. Hasonlóan a későbbi Federer-Djokovic meccsekhez, itt is az idősebb nagy játékosnak szurkoltak a nézők. Agassi jól játszott, mindent megtett, de aztán a harmadik szettben Federer olyan szintre kapcsolt, ahová már nem tudta követni.

 1. Nalbanidan-Federer, Tennis Masters Cup 2005, döntő

Egy újabb mérkőzés a listán, amit Federer elvesztett, de a küzdése miatt mégis fontos döntő. Federer pár héttel az évzáró világbajnokság előtt még komoly sérüléssel küzdött és azt sem tudta, hogy elindulhat-e. Bejutott a döntőbe és ott Nalbandian legjobb játéka ellenére is sikerült majdnem győznie.

 1. Nadal-Federer, Róma 2006, döntő

Ezt a mérkőzést két mérkőzéslabdáról veszítette el ugyan, de ez volt az egyik legnagyobb salakos csata, amit Nadallal vívott. Lassú salakon, Nadal legjobb felületén itt került legközelebb ahhoz, hogy legyőzze.

 1. Federer-Björkman, Wimbledon 2006, elődöntő

Federer karrierjének egyik legjobb teljesítménye, tökéletes teniszt játszott, olyan magas szinten, amit még korábban ő sem mutatott Wimbledonban. Ilyen a csúcson játszó Roger Federer.

 1. Federer-Blake, US Open 2006, negyeddöntő

James Blake ezen a US Openen egy nagyon színvonalas és izgalmas mérkőzést vívott Federerrel, az amerikai közönség nagy örömére, egy felejthetetlen este volt. Ezt a találkozót is mindenkinek látnia kell

 1. Federer-Roddick, Australian Open 2007, elődöntő

A 2007-es Australian Open Federer karrierjének legjobb tornája volt, ezen a tornán játszotta élete legdominánsabb játékát, a tornát szettveszteség nélkül nyerte meg. Az előző évi Masters Cup-on Roddick ellen meccslabdákat kellett hárítania, majd a Kooyong Classics nem hivatalos tornán a döntőben kikapott Roddicktől. Ezek után mindenki nagy csatát várt az elődöntőben, ehelyett Federer megsemmisítette az ellenfelét, aki mindössze 6 game-re volt elég a tökéletesen teniszező Federer ellen.

 1. Federer-Nadal, Hamburg 2007, döntő

Kép forrása: bbc.co.uk.

Itt sikerült Federernek először legyőznie salakon Nadalt, megszakítva a spanyol rivális 81 mérkőzéses veretlenségi sorozatát. A fonákja, a rövid pontokra való törekvés ezen a mérkőzésen kifizetődött és ezzel végre sikerült megfognia salakon is Nadalt azon a napon.

 1. Federer-Nadal, Wimbledon 2007, döntő

A 2007-es év legjobb mérkőzése, egy felejthetetlen 5 szettes csata, ahol Federernek sikerült két nagyon szoros szettet hoznia, de Nadal kiegyenlített és végül az ötödik szettben 4 break-lehetősége is volt a spanyolnak. Nem tudta kihasználni és óriási pont végén végül Federer vette el az ő adogatását, aki így beállította Borg rekordját, zsinórban az ötödik wimbledoni győzelmét szerezve.

 1. Federer-Isner, US Open 2007, harmadik kör

John Isner egyik bemutatkozó mérkőzése, ahol Federernek nagyon jól kellett játszania ahhoz, hogy négy szettben győzni tudjon. A mérkőzés azért került a listára, mert itt mutatott be Federer egy olyan felejthetetlen sorozatot, ahol 105 pontot játszottak le zsinórban anélkül, hogy egyetlen ki nem kényszerített hibát is ütött volna. Emiatt a sorozat miatt is kihagyhatatlan ez a találkozó.

 1. Federer-Tipsarevic, Australian Open 2008, harmadik kör

Itt elérkeztünk ahhoz az időszakhoz, amikor már Federer csúcs-korszaka véget ért. A 2008-as évet a mononukleózis miatt a szokásos decemberi alapozás megfelelő elvégzése nélkül kezdte meg, majd januárban ételmérgezést is kapott, felkészülési verseny nélkül utazott Ausztráliába az új, lassabb borításon játszani először. Egy ihletett állapotban játszó Janko Tipsarevic élete legjobbját mutatva egy 5 órás csatára kényszerítette Federert, melyet hatalmas küzdéssel ötödik szett 10-8-ra tudott megnyerni. Utólag az orvosok azt mondták, hogy ha tudták volna, hogy Federer betegsége, fizikális állapota még mennyire benne van, azt tanácsolták volna, hogy el sem induljon a versenyen.

 1. Nadal-Federer, Wimbedon 2008, döntő

Az egyik legnépszerűbb mérkőzés a tenisztörténelemben, ahol Federer egy gyenge kezdést követően hatalmas küzdéssel jött vissza a mérkőzésbe, ahol az utolsó pillanatig küzdött és dramaturgiáját tekintve még a 2007-es döntőnél is izgalmasabban alakult a végjáték. Nadal végül legyőzte Federert, amit akkor sokan a Federer-korszak végének tekintettek, ez azonban a következő évet tekintve tévesnek bizonyult.

 1. Federer/Wawrinka-Bryan/Bryan, Olimpia 2008, elődöntő (páros)

Ha egy páros mérkőzést is megnézel Federertől, ez legyen az. A Bryan testvérek, a világ akkori legjobb, domináló párosa mindent megtettek, hogy sikerüljön aranyérmet szerezni a hazájuknak, de Federer és Wawrinka azon a napon életük legjobb páros teniszét tették e pályára és két szoros szettben ők jutottak döntőbe, ahol az aranyat is megszerezték. Az egész mérkőzésről nehezen lehet felvételt találni, de az összefoglalót legalább látni kell.

 1. Federer-Del Potro, Australian Open 2009, negyeddöntő.

Szegény, feltörekvő tehetségként játszó Del Potro aznap élete egyik legfájdalmasabb vereségét könyvelte el, miután 6-3, 6-0, 6-0-al verték meg a negyeddöntőben. Nem, nem volt sem fáradt, sem sérült, hanem Federer játszott tökéletesen.

 1. Federer-Nadal, Madrid 2009, döntő

Federer egyik legjobb mérkőzése volt ez Nadal ellen, hazai pályán, salakon. Amikor már a 2008-as és 2009 eleji vereségek után mindenki leírta, sikerült meglepnie a teniszvilágot Nadal legyőzésével salakon, rengeteg rövidítést használva, sokat futtatva, fárasztva az akkorra már nagyon kemény hónapokon túllévő Nadalt.

 1. Federer-Del Potro, Roland Garros 2009, elődöntő

Sokan erről a tornáról arra emlékeznek, ahogy Tommy Haas ellen 0-2-ről állt fel, azonban a torna legnehezebb mérkőzése számára az elődöntő volt, tulajdonképpen itt dőlt el, hogy megszerzi-e a Karrier Grand Slamet. Del Potro fantasztikusan játszott, de végül az ötödik végén Federer bizonyult jobbnak és kiharcolta a döntőt…

 1. Federer-Söderling, Roland Garros 2009, döntő

…Amely döntőben pedig élete talán legkatartikusabb győzelme következett, hogy annyi kínlódás, annyi szenvedés után az utolsó igazán nagy tornát is megnyerte, ami még nem volt meg neki. Az esős nap, a díjátadó, a svájci himnusz, minden pillanat felejthetetlen Federer és szurkolói számára.

 1. Federer-Roddick, Wimbledon 2009, döntő

Kép forrása: tennisworldusa.com

Ezen a mérkőzésen Federer megdöntötte Pete Sampras addigi Grand Slam rekordját, miközben Sampras és sok más tenisznagyság figyelte a stadionban. A szoros, öt szettes találkozó hihetetlen véget ért, amikor a döntő szettben 16-14-re megnyerte a döntőt.

 1. Federer-Nadal, World Tour Finals 2010, döntő

Federer 2010-es éve nem alakult a legjobban, azonban az elején és a legvégén a legjobb teniszére volt képes. Ezen a vb-n, Söderlinget, Ferrert, Murrayt, Djokovicot és Nadal győzte le egymás után, egy szettet veszítve. Ez a döntő egy igazán emlékezetes lezárása volt az évnek és megmutatta Federer, hogy még igenis számolni kell vele.

 1. Federer-Djokovic, Roland Garros 2011, elődöntő

Novak Djokovic egyetlen mérkőzést sem veszített a 2011-es szezonban, mikor a Roland Garros elődöntőben Federer jött szembe. Az esélyek egyértelműen Djokovicnak kedveztek, mindenki már a Djokovic-Nadal döntőről beszélt, szinte már nem is számoltak Federerrel. És ebben a helyzetben Federer élete legjobb salakon mérkőzésén, egy nagyon jól játszó Djokovicnál tudott még jobba játszani és négy szettben kiejteni. Felejthetetlen pillanat volt, hogy a megnyert mérkőzéslabda után az ujjaival mutatta, hogy még számolni kell vele és ahogy a lassan besötétedő stadion perceken át skandálta, hogy „Roger, Roger, Roger”.

 1. Federer-Murray, Wimbledon 2012, döntő

Brit közönség előtt, egy esőszünetekkel és tető-behúzzásal megszakított napon szerezte meg a hetedik wimbledoni győzelmét Federer, miután négy szettben sikerült Murrayt legyőznie. A győzelmével beállította Sampras rekodját és újra világelső lett 31 évesen, amire nem sokan számítottak.

 1. Federer-Del Potro, Olimpia 2012, elődöntő

Del Potro fantasztikus játékkal és küzdőszellemmel állt ki aznap Federer ellen és ez minden idők leghosszabb három nyert szettre menő mérkőzését eredményezte, mivel az olimpián nem volt döntő szett tiebreak. A harmadik játszmában végig Federer adogatott másodszor és mégis ő jutott döntőbe, 19-17-re nyerve a szettet. Ezt egy felejthetetlen élmény akkor is, ha ezek után csak lézengett az egyoldalú döntőben és ezüstérmes lett.

 1. Federer-Djokovic, Cincinnati 2012, döntő

Kép forrása: tennisworldusa.com

Federer karrierjének egyik legjobb meccse Djokovic ellen, a gyors borításon az első szettben egy 6-0-át is kiosztott neki. Ha valaki látni akarja, hogy milyen, amikor Federer nagyon jól játszik Djokovic ellen, ez a tökéletes választás. Federer egyébként úgy nyerte meg a tornát, hogy az adogatását sem bukta el, egyszer sem.

 1. Federer-Gasquet, Davis Kupa 2014, döntő

Sokáig komoly hiányosságként emlegették a Davis Kupa győzelem hiányát Federer karrierjében, amikor azonban Stan Wawrinka élete első Grand Slam-győzelmét szerezte meg, elérkezett az alkalom, hogy pótolja. Az egész évben, minden körben játszva jutottak el a döntőig, ahol azonban Federer sérülése miatt bajba kerültek az első napon. A párosban azonban Federer összeszedte magát és végül az utolsó napon, Gasquet ellen megnyerte élete első és egyetlen Davis Kupa trófeáját.

 1. Federer-Murray, Wimbledon 2015, elődöntő

Ez a mérkőzés volt Federer talán legjobb meccse a 2010-es években. Egy nagyon nagy formában teniszező Murray aznap kiválóan játszott, háromszor annyi nyerője volt, mint ki nem kényszerített hiba. De azon a napon Federer olyan magas fokozatra kapcsolt, amire még ő is ritkán volt képen karrierje során, ötször annyi nyerőt ütött, mint hibát és három szoros szettben búcsúztatott egy nagyon jó Murrayt.

 1. Federer-Berdych, Australian Open 2017, harmadik kör

A 2016-os kihagyása után sokan gondolták, hogy esélye sincs ezen a tornán Federernek, de ezen a mérkőzésen tökéletes teniszt játszva mutatta meg, hogy nagyon komolyan felkészült a szezonra. Ez a fantasztikus teljesítmény aztán a győzelemig repítette. Sima három szettben verte meg Berdychet, aki sokszor nem is értette, mi zajlik a pályán.

 1. Federer-Nadal, Australian Open 2017, döntő

Ehhez nincs mit hozzáfűzni. 6 hónapos kihagyás után, sérülten sikerült legyőzni Nadalt a döntőben, azt a Nadalt, akit előtte 10 évig nem tudott legyőzni Grand Slam-tornákon. Öt év kihagyás után újra nyert egy Grand Slam-tornát, a 18.-at, amiben még a legnagyobb rajongók sem hittek ekkora kihagyás után.

 1. Federer-Kyrgios, Miami 2017, elődöntő

Kép forrása: The Telegraph

Egy több, mint három órás csata, három tiebreak, két nagyon tehetséges teniszező az év legjobb mérkőzését jelentette, amely után Federer jutott döntőbe végül, aki a döntőben a nála jóban pihentebb, hamarabb játszó Nadalt is legyőzte.

 1. Federer-Cilic, Australian Open 2018, döntő

2010 elején nyilatkozta azt Federer, hogy szeretne még visszavonulása előtt 20 Grand Slam-tornát nyerni és hogy ezt az új célja. Akkor ez reálisnak tűnt, ám később úgy nézett ki, hogy 17-nél fog maradni. Aztán 2018 januárjában elérkezett a pillanat, a lehetőség, hogy mégis meglegyen: egy öt szettes, izgalmas döntőben Cilic ellen, Federer elérte végül ezt a nagy célt és ezzel egy korszak zárult le.

 1. Federer-Nadal, Wimbledon 2019, elődöntő

A Djokovic elleni döntő is lehetett volna itt, mindkettő helyet érdemel, mint kötelező mérkőzés, azonban a döntő Federer számára tragikus végkifejlete miatt az elődöntő kerül a listára, ahol úgy játszott jól, hogy a végén eredménye is lett. Nadal sem volt rossz, de a 38 éves Federer ezen a tornán még egyszer, talán utoljára, megmutatta mit tud.

Nem tudjuk, hogy lesz-e még ezekhez hasonló mérkőzés, a 40 éves Federer számára, a 2020-as és 2021-es évben sérüléssel szenvedést, vergődést láttunk eddig tőle. De amíg itt van a pályán, addig nem tehetünk mást, minthogy várunk, hogyan folytatódik a történet.

Boldog 40. születésnapot kívánunk Roger Federernek!

A kiemelt kép forrása: Tennis365.com