“Egészséges” búcsúra készül Roger Federer?

2021. augusztus 16.
by DGM96

A svájci legenda vasárnap jelentette be a közösségi médiában, hogy ismét műtétnek veti alá magát.

Harmadjára is meg kell operálni Roger Federer térdét – ezt maga az immáron 40 éves klasszis jelentette be hivatalos videóüzenetében vasárnap. A svájci legendát utoljára a 2020-as Australian Openen, egészen negyeddöntőig láthattuk ereje teljében játszani, a legjobb 8 között viszont már nem volt egészséges. Tennys Sandgren ellen így is karrierje egyik legdrámaibb győzelmét aratta, ugyanis térdgondjaival küszködve hárított hét (!) mérkőzéslabdát. Nagy volt a kérdés, ki tud-e állni az elődöntőre a későbbi bajnok Novak Djokovic ellen, de Federer végül vállalta a szereplést – igaz, a meccs előtti edzést már kihagyta. A korábbi világelső az előzményekhez képest helytállt, annak ellenére is, hogy szerb riválisa három szettben legyőzte őt.

“A pirrikus győzelem olyan győzelem, amely valójában annyi pusztítást okoz a győztes oldalon, hogy alapvetően egyenlő a vereséggel.” – talán ilyen volt Federer negyeddöntője is a 2020-as Australian Openen.
Kép forrása: tennismajors.com

Nem sokkal a mérkőzés után jelentette be Federer, hogy térdműtét(ek)re van szüksége, ami többhónapos kihagyást is jelentett a karrierjében. Wimbledonra és az Olimpiára szerette volna magát “rendbe hozatni”, de a koronavírus-járvány miután a sportvilágot is megbénította, meg sem próbálkozott a visszatéréssel a pandémia árnyékában “összedrótozott” szezonra. Ott szerette volna folytatni idén, ahol abbahagyta tavaly, ám a rehabilitációja nem a tervei szerint alakult, így az idei Australian Opent is kihagyta.

A visszatérés több, mint egy év szünet után történt meg a dohai 250-es tornán. Első meccsét meg is nyerte Daniel Evans ellen, de a következő fordulóban a georgiai Nikoloz Basilashvilitől már kikapott. A vírus miatti leállás következtében az ATP kétévessé alakította világranglista pontozási rendszerét, amivel Federer sokáig megtarthatta top 10-es pozícióját, a formája azonban korántsem idomult ehhez. Doha után ismét egy nagy szünetet tartott és a Roland Garros előtti, egyik utolsó versenyen, hazai közönség előtt Genfben lépett pályára, de itt már az első mérkőzésén búcsúzni kényszerült Pablo Andujar ellen.

Federer az idei menetrendjét félig-meddig ‘ad hoc’ módon menedzselte, hisz bár Genf után becsületes munkának bizonyult az, hogy a Garroson a legjobb 16-ig jutott, harmadik körös győzelme ellenére másnap visszalépett a salakpályás Grand Slam-től arra hivatkozva, hogy Wimbledon előtt nem szeretné kockáztatni az erőnlétét. A korábbiaknak megfelelően Halléban melegített be kedvenc versenyére, de Németországban is csak egy fordulót tudott menni. A sportág szentélyében azonban ha pár nehezebb meccs árán is, de bejutott a legjobb 8 közé, ami az előzmények tudatában elismerendő teljesítménynek bizonyult. A negyeddöntőben viszont nem várt vereségbe szaladt bele Hubert Hurkacz ellen. A lengyel teniszező amellett, hogy szettveszteség nélkül nyert, az utolsó játszmában egy 6/0-át osztott ki a torna nyolcszoros bajnokának.

Kép forrása: injuredly.com

Az emberemlékezet óta nem tapasztalt vereség sokat sejtetett, már a kézfogás utáni pillanatok is. A 20-szoros Grand Slam-bajnok némileg rezignált testbeszédet tanúsítva hagyta el a pályát, sikerei jelentős hányadát aratta korábban. A meccs után pedig nem is köntörfalazott, azt mondta, át kell gondolnia a ‘hogyantovábbot”.  Először a tokiói olimpiától lépett vissza, a US Open Series elején pedig Torontót és Cincinnatit is lemondta, ezek után érkeztünk el legfrisebb bejelentéséig:

“Alaposan megvizsgáltattam a térdemet az orvosaimmal, kiderült hogy a füves pályás szezon során további károkat szenvedett. Sajnos így nem lehet továbblépni és azt javasolták nekem, megint tartsak egy hosszabb szünetet, mert újabb műtétre van szükségem. Én pedig úgy döntöttem, hogy megfogadom a tanácsukat.”

Az, hogy Federer a negyedik X-be belépve is még aktív teniszező, jól mutatja, mekkora szenvedélyt táplál a tenisz iránt. Mindenközben mégsem volt eddig elvakultnak mondható, ügyelt arra, hogy a legésszerűbb döntéseket hozza meg. S most vajon mi a helyzet? Mire szeretné magát felkészíteni? További 1-2 évre a legjobbak között, vagy egy méltó búcsúturnéra?

Egy biztos, az egyetemes sportvilágnak fájdalmat okozna, ha egy olyan időszak zárna le egy ilyen páratlan karriert, amilyen Federer 2021-es szezonja volt…

(via)

Borítókép forrása: zyri.net