AusOpen 2022: A férfi döntő beharangozója

2022. január 29.
by cort

Meglesz Nadal 21. Grand Slam győzelme, vagy Medvedev tud tenisztörténelmet írni, és az első major győzelmét követően sorozatban behúzza a második Grand Slamét is?

A fenti kérdésekre is választ kapunk a vasárnap 9.30-kor kezdődő Australian Open férfi döntőjében, ahol a világranglista második Daniil Medvedev, és az ötödik helyen rangsorolt Rafael Nadal feszül egymásnak. Talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a torna két legjobban teniszező játékosa jutott a fináléba, és hogy alighanem pikáns összecsapás elé nézünk. A közönség alighanem a spanyol oldalán lesz (az általunk indított facebook szavazás 75 százalékát is Nadal kapta), de az orosz már megtalálta kezelni az ilyen helyzetet, ahogy az sem lesz már idegen neki, hogy Grand Slam döntőben kell pályára lépnie.

A két játékos eddig négy alkalommal találkozott egymással, kettőjük párharcában a spanyol vezet 3-1 arányban, de legutolsó meccsüket a 2020-as ATP Finals-on az orosz nyerte. Legemlékezetesebb összecsapásuk a 2019-es US Open döntő, amikor az első Grand Slam döntőjét játszó Medvedev 2-0-ás szetthátrányból tudott felállni, és csak egy maratoni, közel 5 órás csatában szenvedett vereséget a spanyoltól. Az orosz azóta stabil tagja a férfi tenisz elitjének, mi sem bizonyítja jobban, hogy a legutóbbi (a mostani Australian Opent is beleszámítva) öt Grand Slam tornából harmadszor is döntőzni tud.

Az orosz az utóbbi évek egyik legjobb keménypályás játékosának mondhatja magát, a tavalyi US Open győzelmét követően a párizsi mester tornán, illetve az év végi ATP Finalson is döntőt játszott. De mi a helyzet Nadallal? A spanyol az utóbbi fél évet kihagyni kényszerült, és sokáig úgy nézett ki, hogy el sem utazik Ausztráliába, de egy kevésbé jól sikerült bemutató tornát követően végül megérkezett a kenguruk földjére, és azóta nem talál legyőzőre. A húszszoros Grand Slam bajnok megnyerte az Australian Opent felvezető melbourne-i ATP 250-es tornát, és továbbra is nagyszerű formában teniszezik.

Út a döntőig:

Mindkét játékos magabiztos játékkal jutott a fináléba, egyedül a negyeddöntő volt komoly feladat a számukra, nem sok hiányzott, hogy a két fiatal kanadai, Denis Shapovalov, és Felix Auger-Aliassime hazaküldje a két finalistát. Nadal Shapovalov ellen kétszettes előnyről kényszerült egy komoly ötszettes mérkőzésre, és ha a kanadai kicsit jobban figyel, legyőzhette volna az erejével szinte teljesen elkészülő spanyolt. Még közelebb állt a győzelemhez a másik kanadai, aki kétszettes előnybe került Medvedevvel szemben, aki onnan felállva, mérkőzéslabdát hárítva jutott a négy közé. A Tsitsipas illetve Berrettini elleni elődöntő már nem volt kérdés. Nadal és Medvedev szinte teljesen ugyanannyi időt töltött a pályán, igaz a spanyol a maratoni negyeddöntő után két napot pihenhetett.

A fogadóirodáknál az orosz a mérkőzés esélyese, de lehet Nadalnak sikerül az a bravúr, hogy fél éves kihagyás után megnyeri az év első Grand Slam versenyét. Volt már erre példa.

Kép forrása: firstsportz.com