Nadal: “Nincs helye a kifogásoknak”

A spanyol klasszis szerint legutóbbi sérülései nincsenek összefüggésben korai US Open-búcsújával.

Úgy leselkedett neki az idei Amerikai Nyílt Teniszbajnokságnak Rafael Nadal, hogy egy végső siker esetén 23-ra növelhette volna Grand Slam-győzelmeinek számát, amivel megerősíthette volna első helyét az örökranglistán. Mindemellett New York előtt veretlen volt idén a nagy tornákon, hiszen az Australian Open és a Roland Garros megnyerése után Wimbledonból az elődöntő előtti visszalépés miatt távozott. A tökéletes mérlegnek aztán Frances Tiafoe vetett véget a hétfői nyolcaddöntő során. A hazai közönség előtt játszó, 22. kiemelt teniszező karrierje legjobb játékával, 6/4 4/6 6/4 6/3-ra győzte le a US Open négyszeres bajnokát.

Nadal veresége némileg váratlanul érintette a tenisz világát, még akkor is, hogyha a megannyi siker ellenére idei szezonját is meghatározzák a sérülések. A Salakkirálynak azonban nem áll módjában magyarázkodni a mérkőzést követő sajtótájékoztatón:

Siránkozhatunk, panaszkodhatunk most sok minden miatt, de ez változtatna bármit is a helyzeten? Feltételezhetnénk, hogy ha nem sérülök meg idén nyáron, akkor megnyerem Wimbledont, vagy más egyéb versenyt a múltban: a tényen nem változtat, hogy nem tudtam ilyenkor minden erőmet beleadni a teniszbe. A sérülések részei a karrieremnek, s volt, hogy ezekkel együtt is tudtam játszani, mint például idén Ausztráliában és a Roland Garroson. Természetesen nem volt ideális a felkészülésem a US Open-re, de megesett már más tornákon is ez, mégis volt, hogy nyertem a végén. Nincs helye a kifogásoknak, kritikusnak kell lenned önmagaddal szemben, ahhoz hogy fejlődhess. Persze, megértem azt is, aki így keres megoldásokat bizonyos kérdésekben.”

Noha, a mallorcai ennyi siker után is igyekszik két lábbal a földön járni, feltételezhető hogy más is közrejátszhatott mostani Flushing Meadows-i szereplésében. Nadal felesége, Xisca ugyanis várandós első közös gyermekükkel, azonban egyes hírek szerint egészségügyi szövődmények miatt kórházba kellett szállítani nemrég:

“Őszintén szólva jól mentek az edzések, de aztán a torna kezdetére visszaestem, ez igaz. Valamilyen oknál fogva, nem tudom. Talán fejben nem voltam ott eléggé, sok minden történt az életemben az elmúlt pár hónapban. Ez viszont nem számít, csak a végkifejlet számít: bejutottam a US Open negyedik fordulójába, ahol azonban kikaptam az ellenfelemtől, mert jobban játszott nálam, most pedig repülhetek haza.”

Hozzá kell tenni: Nadal hamar választ adott a felesége körüli pletykákra, megnyugtatott mindenkit, hogy Xisca és a baba is jól van.

Hétfőről keddre virradóra teljes lett a legjobb 8 mezőnye az uraknál. Miután egy – helyi idő szerint is – hajnalig tartó csatában Carlos Alcaraz kiejtette a korábbi bajnok Marin Cilicet, az a helyzet állt elő, hogy már a negyeddöntőkre eldőlt, új Grand Slam-bajnoka lesz a férfi tenisznek. A torna kilencedik játéknapján a felső ági elődöntőre is fény derül: Nick Kyrgios Karen Khachanovval, Matteo Berrettini Casper Ruud-dal mérkőzik meg az év utolsó GS-tornáján.

(via)

Kép forrása: en.as.com