Késhet Federer visszatérése?

2022. szeptember 8.
by kert

Svájci lapértesülések szerint a Maestro rehabilitációja a vártnál lassabban halad

A 20-szoros Grand Slam bajnok Roger Federer három térdműtéten van túl, utoljára a tavalyi wimbledoni torna negyeddöntőjében lépett pályára.

A rajongók nagy örömére idén tavasszal bejelentette, hogy hazai tornáján, az októberi bázeli 500-as versenyen tér vissza, később pedig a szeptemberi Laver Kupa szereplését is megerősítették. Júniusban Wimbledonban, a Center Pálya századik évfordulós ünnepségén célzást tett arra is, hogy 2023-ban játékosként térne vissza a londoni gyepre.

A Tages Anzeiger svájci napilap szerint azonban ezek a tervek veszélybe kerültek, mert Federer nem tud azzal az intenzitással edzeni, amely a versenyzéshez szükséges volna. Nem megerősített pletykák szerint újra vizesedni kezdett a térde, elsősorban ez hátráltatja a felkészülést.

A két hét múlva megrendezendő Laver Cup -ahol Európa csapata méri össze tudását a világválogatottal- Federer saját “gyermeke”, az ő menedzsment cége szervezi a hatalmas népszerűségnek örvendő eseményt. Az idén ráadásul egészen extra gárdát sikerült verbuválni Londonba, hiszen a svájcin kívül a világranglista 3. Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray is az európai csapatot erősíti majd. Érthető tehát, ha Federer mindenképpen részt akar venni a tornán.

A Laver Kupa speciális szabályai azonban megkövetelik a versenyzőktől, hogy egyesben is játsszanak mérkőzéseket, ami felveti a kérdést, hogy a Maestro fizikai állapota lehetővé tesz e számára egy egész hétvégés, komolyabb terhelést. A Laver Kupa, bár alapvetően bemutató torna, mégis rendkívül színvonalas és kompetitív meccseket láthatnak a nézők, és világranglista pontokat ugyan nem osztanak, de hivatalos ATP versenynek számít.

Valószínű persze, hogy Federer pályára lépése érdekében a rendezők hajlandók módosítani a szabályokon, így a korábbi világelső egy kevésbé megerőltető páros meccsen léphetne pályára Londonban. Talán mégis összejöhet a szurkolók által nagyon várt Fedal, azaz 2017 után ismét összeáll a Federer-Nadal páros szeptember utolsó hétvégéjén.

A Maestro felkészülésének nehézségei kétségekre adnak okot a jövőt illetően, azaz hogy meddig tarthat még Federer aktív pályafutása. Ő maga erről korábban ezt mondta:

“A tenisz nagyon fontos része az életemnek, de teljesen nem tölti ki azt. Természetesen sikeres szeretnék lenni, de ez a sporton kívül is lehetséges. Tudom, hogy egy profi teniszező karrierje sem tart örökké, és ez rendben van így.”

Forrás

A kiemelt kép forrása: https://indianexpress.com/